Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέο «τσάκισμα» αποτιμήσεων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέο «τσάκισμα» αποτιμήσεων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Στο ρυθμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η δική μας όπως και οι αγορές του εξωτερικού. Συγκινητική η τοποθέτηση Ζελένσκι στο Ευρωκοινωβούλιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι παλεύουν για τη γη τους και την ελευθερία τους και ζήτησε από την Ε.Ε. να αποδείξει ότι είναι με την Ουκρανία. Η στήλη δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τη στήριξη της χώρας με πολεμικό υλικό, αν και θα πούμε πως είναι μία κίνηση που μας προκαλεί εντύπωση.

Και αυτό γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν παίρναμε τέτοιες θέσεις και στέλναμε ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης δε συμμεριζόμαστε και τη χαρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι πανηγύριζαν για τις επιπτώσεις που έχουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι αγορές παγκοσμίως βυθίζονται, τα εμπορεύματα γίνονται πιο ακριβά, ο πληθωρισμός αναμένεται να πάει σε υψηλότερα επίπεδα και η ανάπτυξη να υποχωρήσει. Αυτά δεν είναι καλά νέα.

Με στελέχη της αγοράς που συνομιλήσαμε μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και το φόβο τους για όλα όσα γίνονται. Θέλουν να τελειώσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αν υπάρξει διάρκεια, η χώρα μας θα έχει σημαντικό θέμα στην οικονομία της. Επίσης η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τη φυγή επιχειρήσεων, είναι κάτι που μάλλον θα έπρεπε να το περιμένουμε.

ΟΤΕ Vs Coca Cola: Τρομερή η μάχη που δόθηκε σήμερα στο ταμπλό. Μεγάλη η πτώση ξανά της Coca Cola, καλή η άνοδος του ΟΤΕ και είχαμε για πρώτη φορά αναρρίχηση του ΟΤΕ στην πρώτη θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, έστω και αν δεν κράτησε μέχρι τέλος. Η Coca Cola έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη μετοχή και στελέχη της αγοράς που την παρακολουθούν και μέχρι και πρόσφατα την ακολουθούσαν, σημείωναν πως δεν είναι τυχαία η πτώση.

Η πίεση στο ρούβλι, το swift και η σύρραξη φέρνουν ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από απώλειες σε τζίρο και κέρδη. Από την άλλη ο ΟΤΕ είναι ένας τεράστιος οργανισμός με ισχυρό βασικό μέτοχο και μεγάλο επενδυτικό πλάνο. Περιμένει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αυξήσει τις δουλειές του ενώ επιταχύνει τις επενδύσεις στο 5G. Προς το τέλος η Coca Cola ανέκαμψε από τα χαμηλά της και παρά την πτώση κατά 6,04% έμεινε στην πρώτη θέση με αποτίμηση 8,2 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ απομακρύνθηκε από τα υψηλά ημέρας και έκλεισε στα 17,94 ευρώ με αποτίμηση 8,03 δισ. ευρώ.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Μετά από κάποιες συνεδριάσεις είδαμε και προσπάθεια να διαφοροποιηθούν κάποιες μετοχές. Είδαμε μετοχές με ισχυρό ισολογισμός να προσπαθούν να κινηθούν ανοδικά και κάποιες που έχουν μάτια και χέρια να τις προσέχουν. Δεν ήταν βέβαια πολλές αλλά για αρχή κάτι είναι.

ΔΕΗ: Ένα θεματάκι με τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τα κέρδη που δε θα βγάλει τελικά φέτος το έχουμε (είπε ότι δε θα βγάλει φέτος κέρδη γιατί στήριξε τα νοικοκυριά). Από τους υπολογισμούς μας, αλλά και από τις περισσότερες εκθέσεις που έχουμε διαβάσει δε βλέπαμε θετική τελική γραμμή φέτος. Συμφωνούμε βέβαια με τη δήλωση του Πρωθυπουργού πως ο λιγνίτης στην παρούσα φάση πάλι θα έφερνε ζημιές και θα πληρώναμε τις πανάκριβες τιμές εκπομπών ρύπων. Στα 8,1250 ευρώ η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υψηλός ο όγκος στις συστημικές και μεγάλες απώλειες και σήμερα. Είδαμε την Εθνική λίγο κάτω από τα 3 ευρώ, αλλά έκλεισε λίγο υψηλότερα αλλά και πάλι με μεγάλες απώλειες. Στο -8,19% η Πειραιώς και στο -6,35% η Alpha Bank. Ξανά μέσα στην περιοχή της πολύμηνης συσσώρευσης η ΑΛΦΑ.

ΟΛΠ: Έσπασε προς τα κάτω το πλαγιοκαθοδικό κανάλι. Από τον Αύγουστο του 2020 είχε να δει τέτοιες τιμές, δηλαδή κάτω από τα 16 ευρώ και μάλιστα σημαντικά.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σημαντική η πτώση και εδώ λόγω της έκθεσης σε Ρωσία και Ουκρανία.

ΟΠΑΠ: Ξεχώρισε σήμερα και έκλεισε με καλή άνοδο.

EPSILON NET: Πολύ καλή κίνηση από τον τίτλο και έκλεισε στα 5,48 ευρώ και στο +4,98%.

FRIGOGLASS: Με μεγάλο όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια στο -15,5% και στα 0,1140 ευρώ. Την επηρεάζει και αυτή το ουκρανικό ζήτημα λόγω έκθεσης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πιέστηκαν σήμερα οι μετοχές του κλάδου, αφού οι ανησυχίες αρχίζουν να ακούγονται πιο έντονα. Πτωτικά Aegean, Autohellas και Attica Group.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης