Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικά με υψηλό τζίρο αλλά αναμένεται μεταβλητότητα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικά με υψηλό τζίρο αλλά αναμένεται μεταβλητότητα
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Πέρα από αυτό που δείχνει ο δείκτης, οι μετοχές μετά την πρόσφατη διόρθωση λόγω της εισβολής μας φαίνονται πιο ελκυστικές. Φυσικά και χρειάζεται προσοχή, γιατί τα ρίσκα παραμένουν, αλλά βλέπουμε και καλές ανακοινώσεις κερδοφορίας και καλές προοπτικές για κάποιες και υψηλά μερίσματα. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε μετοχές που παίζουν 10 φορές τα κέρδη του 2021 ή που δίνουν καλά μερίσματα και επιστροφές.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σταθεροποιητικά μετά τη χθεσινή κίνηση και οι αναλυτές περιμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας. Η FED όπως αναμενόταν αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% και έρχονται και άλλες αυξήσεις. Οι εντολές στις δικές μας μετοχές στην προσυνεδρίαση ήταν καλές και έδειχναν αξιόλογη άνοδο στα περισσότερα βαριά χαρτιά.

Έτσι το ΧΑ άνοιξε με νέα άνοδο παρά το μεγάλο ράλι χθες και μάλλον με υψηλό τζίρο. Ξεχωρίζει το νέο ιστορικό της Τέρνα Ενεργειακής πάνω από τα 16 ευρώ και η νέα ανοδική κίνηση των τραπεζών. Προσεγγίζει τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τουλάχιστον εντυπωσιακή η κίνηση της μετοχής. Σε νέα ιστορικά υψηλό με το ξεκίνημα και πάνω από τα 16 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Άνω του 1% η άνοδος για τον δείκτη με τη Eurobank να ξεχωρίζει αλλά να ακολουθούν από κοντά και με ικανοποιητικά κέρδη και οι άλλες συστημικές.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στο +7% η μετοχή και μάλιστα με υψηλό όγκο 55 χιλ. τεμαχίων. Στα 8,24 ευρώ με τα περισσότερα πάντως κομμάτια του όγκου να γίνονται κάτω από τα 8 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Το πολύ θετικό νέο έρχεται από την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή αλλά και η έναρξη νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Η αγορά περίμενε μέρισμα 0,40 ευρώ. Μάλιστα θα γίνει προς τα τέλη Απριλίου η επιστροφή. Ο τζίρος ενισχύθηκε 6,7% και ανήλθε στα 1,71 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν 4,6% και στα 272,4 εκατ. ευρώ λόγω του υψηλού κόστους. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 89,6 εκατ. ευρώ. Χαμηλό το p/e κατά την άποψή μας.

Παρά τις ανησυχίες που έχουν πολλοί αναλυτές για τη μετοχή και τη συγκρίνουν με την πορεία των ομοειδών του εξωτερικού, θεωρούμε πως οι μακροπρόθεσμοι που τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα θα βγουν κερδισμένοι. Βραχυπρόθεσμα υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά δεν είναι η μόνη εισηγμένη για την οποία υπάρχουν ρίσκα. Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η μετοχή.

CENERGY: Δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από τα κέρδη. Εξαιρετικός ο τζίρος και σε ιστορικά υψηλά (1,05 δισ. ευρώ από 908,4 εκατ. ευρώ), υψηλό το ανεκτέλεστο (πάνω από 1 δισ. ευρώ), αλλά η τελική γραμμή δείχνει κέρδη 22 εκατ. ευρώ από 24,9 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και η επίδραση από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ, αλλά και πάλι έχουμε υψηλό p/e. Επίσης βλέπουμε μείωση του καθαρού δανεισμού αλλά οι συνολικές υποχρεώσεις από 757 εκατ. ευρώ πήγαν στα 928 εκατ. ευρώ. Θα πούμε όμως και ότι λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους, φαίνεται πως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα τρέξουν πιο γρήγορα και η Cenergy θα ωφεληθεί. Υποχωρεί 2,3% στο άνοιγμα και με όγκο άνω των 40 χιλ. τεμαχίων.

ΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση εξετάζει πρόταση της ΡΑΕ για έκτακτο φόρο στα κέρδη των παρόχων. Εκτιμά πως θα μπορούσε αυτό να φέρει πίεση στις μετοχές των ΔΕΗ και Μυτιληναίου μέχρι να δοθούν εξηγήσεις ενώ σημειώνει πως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor oil επηρεάζονται λιγότερο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης