Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ρίχνουν τα ισχυρά μάκρο τις αγορές! Έσπασε το πτωτικό σερί ο Γ.Δ.

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ρίχνουν τα ισχυρά μάκρο τις αγορές! Έσπασε το πτωτικό σερί ο Γ.Δ.
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΕΣ: Είναι απίστευτο αυτό που παρακολουθούμε στις αγορές! Να βγαίνουν ισχυρά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, να πέφτει στο 3,5% η ανεργία το Σεπτέμβριο και οι αγορές να βυθίζονται αμέσως! Είναι απίστευτο να βλέπεις ότι οι επενδυτές θέλουν αδύναμα μάκρο για να μη γίνει άλλη επιθετική αύξηση επιτοκίων. Προτιμούν δηλαδή ύφεση, όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Γιατί αν η ανεργία για παράδειγμα αυξανόταν, τότε η κατανάλωση θα υποχωρούσε και θα πηγαίναμε πιο κοντά σε ύφεση. Όμως αυτό θα μείωνε τα κέρδη των εταιρειών, θα έκανε την εξόφληση των δανείων πιο δύσκολη και θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα κόκκινα δάνεια ή και χρεοκοπίες. Προφανώς και αυτά που συμβαίνουν μας είναι πρωτόγνωρα. Άρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την επιφυλακτική μας στάση και να περιμένουμε μέχρι να δούμε που θα καταλήξει όλο αυτό.

Κάθετη η πτώση των αγορών αμέσως μετά τα στοιχεία και οι απώλειες ξεπερνούσαν το 1% σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η δική μας αγορά πήγε καλύτερα, λόγω τραπεζών. Και εδώ βέβαια οι ειδήσεις είναι και θετικές και αρνητικές. Μετά από 6 πτωτικές εβδομάδες είχαμε την πρώτη ανοδική κατά 2,5% παρά τις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τζίρος σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΕΚΤ λέει να προσέξουν bonus και μερίσματα οι τραπεζίτες, γιατί η ενεργειακή κρίση μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπίες, αλλά από την άλλη φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για απόκτηση ποσοστού σε συστημικές από το εξωτερικό. Έτσι είχαμε μία ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να είναι στο επίκεντρο καθώς αυτή φαίνεται πως κάνει τη… νύφη. Στο +2,86% η ΕΤΕ, στο +0,23% η ΕΥΡΩΒ, στο +0,05% η ΑΛΦΑ και στο -0,32% η ΠΕΙΡ.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Απογοήτευση από Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ και ΟΛΠ. Οι τίτλοι έκλεισαν με απώλειες. Θα προσθέταμε και τη ΔΕΗ, αλλά κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο. Όχι ότι ενθουσίασε αλλά τέλος πάντων.

JUMBO: Παραμένει πέριξ των 13,50 ευρώ το τελευταίο διάστημα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (απάντηση): Έτσι λένε οι πληροφορίες εδώ και καιρό βέβαια. Ότι δηλαδή το deal είναι έτοιμο να κλείσει. Συμπλήρωσε 6 συνεχόμενες ανοδικές και από την αρχή του έτους έχει άνοδο 31%.

ΕΥΔΑΠ: Άντε πάλι με αυτό το πακέτο στο κλείσιμο…

ΠΛΑΙΣΙΟ (απάντηση): Ναι, θεωρούμε υπερβολική την πτώση της μετοχής το τελευταίο διάστημα. Νομίζουμε ότι έφυγε σημαντικά χαμηλότερα, επειδή έσπασε τη στήριξη εκεί κοντά στα 3,35 ευρώ που ήταν ισχυρή και επειδή οι επενδυτές φοβούνται χαμηλότερες πωλήσεις στον κλάδο λιανικής στο τελευταίο τρίμηνο. Ενισχύθηκε σήμερα, αλλά δε λέει κάτι. Από την αρχή του έτους χάνει 27,5%.

ΕΚΤΕΡ: Έγραψε νέο υψηλό τριετίας σήμερα και δοκιμάζει να φύγει πάνω από τα 1,40 ευρώ. Τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν από πολλούς, οι οποίοι βέβαια δεν έβλεπαν τα χάλια και τις ζημιές των άλλων ομοειδών. Έχει πωλητή εδώ και μερικές μέρες, αλλά το «σκούπισμα» είναι δυνατό. Με υψηλό ημέρας στα 1,42 ευρώ έκλεισε στα 1,3650 ευρώ και με άνοδο 1,11%. Ο όγκος στα 92 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Ανεβαίνουν άλλες κι άλλες με ζημιές, που δεν ξέρουν οι μέτοχοι τι θα πει μέρισμα και αυτή καθόταν και κοίταζε κάποιους να την ξεπουλάνε στα 2 ευρώ. Ντράπηκε και η ντροπή! Στα 2,25 ευρώ και στο +4,17% με 37 χιλ. τεμάχια.

ENTERSOFT: Προσπαθεί να αντιδράσει και αυτή μετά το «ξύλο που έφαγε». Σύντομα θα κάνουμε τα κλαδικά συγκριτικά και θα δούμε και την πληροφορική, για να δούμε ποια είναι η φθηνότερη. Στα 3,40 ευρώ και στο +3,03%.

ΕΛΤΟΝ: Η χθεσινή προσφορά που βγήκε στη μετοχή «σκουπίστηκε» από το βασικό μέτοχο και πρόεδρο της εταιρείας. Αγόρασε ο κ.Παπαθανασίου 15.266 μετοχές με μέση τιμή 2,075 ευρώ ανά μετοχή.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Βγαίνουν κομμάτια, αλλά προσπαθεί να πάει υψηλότερα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης