Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψάχνει κατεύθυνση - Λόγω αποτελεσμάτων εκδηλώνονται επιλεκτικές κινήσεις

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψάχνει κατεύθυνση - Λόγω αποτελεσμάτων εκδηλώνονται επιλεκτικές κινήσεις
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μικτή η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών στο ξεκίνημα και εμείς ξεκινήσαμε με διαθέσεις συσσώρευσης και κάποιες επιλεκτικές κινήσεις. Από τη μία έχουμε τις ανησυχίες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που λόγω ΗΠΑ αναζωπυρώθηκαν και πάλι, αλλά από την άλλη έχουμε νέες εκθέσεις από ξένους αναλυτές για τις ελληνικές τράπεζες που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση. Έτσι μετά τη χθεσινή μεγάλη αντίδραση των τραπεζών σήμερα κινούνται οριακά υψηλότερα στα πρώτα λεπτά. Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν Cenergy, Avax και θα βάζαμε και την Ελινόιλ, η οποία σήκωσε όγκο και έχει κάποιες επιθετικές αγορές.

CENERGY: Ασταμάτητη και συνεχίζει υψηλότερα. Καθημερινές οι ανακοινώσεις νέων έργων και προφανώς πλέον αποτελεί ένα παγκόσμιο παίκτη και όχι μία εταιρεία με μερικές εξαγωγές. Στα 4,5550 ευρώ με άνοδο άνω του 2% και καλό όγκο στο άνοιγμα.

ΑΒΑΞ: Τα έκτακτα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων βελτίωσαν την τελική γραμμή, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν και το μικτό περιθώριο παρέμεινε σταθερό. Βελτιωμένος φυσικά ο ισολογισμός, ενώ η διοίκηση δίνει κάποιες καλές εκτιμήσεις για την πορεία των κατασκευαστικών εργασιών τα επόμενα χρόνια και με βάση το ανεκτέλεστο που είναι τώρα στα 2,2 δισ. ευρώ. Με δυνατή άνοδο ξεκίνησε η μετοχή, αφού το μέρισμα παραπέμπει σε υψηλή μερισματική απόδοση. Βέβαια πολλές μετοχές έχουν ανακοινώσει ανάλογες αποδόσεις. Υψηλός ο όγκος συναλλαγών και μέσα σε περίπου 10 λεπτά έχει κάνει πάνω από 110 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ: Μάλλον πρόκειται για αστείο να δώσει μέρισμα μόλις 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Καταλαβαίνουμε ήταν μία δύσκολη χρονιά, αλλά το ταμείο είναι τέτοιο που μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερο. Το ενεργειακό κόστος, βύθισε τα κέρδη καθώς το απορρόφησε όλο. Μοναδική περίπτωση η συγκεκριμένη μαζί με την ΕΥΑΘ που δεν έκανε αύξηση τιμολογίων. Κάτω ο τζίρος, κάτω τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη στα 5 εκατ. ευρώ από 30,6 εκατ. ευρώ. Γεμάτο το ταμείο στα 321,1 εκατ. ευρώ. Υποχωρεί η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΕΛΙΝΟΪΛ: Με 7 χιλ. τεμάχια πήγε στο +15% και στα 2,38 ευρώ. Σε δέκα λεπτά έχει κάνει δύο δημοπρασίες. Υπήρχαν κάποιες φήμες στο παρελθόν που έκαναν λόγο ακόμα και για πώληση. Τα θεμελιώδη από μόνα τους υποστηρίζουν υψηλότερες αποτιμήσεις. Στα 56 εκατ. ευρώ η τρέχουσα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με μεταβλητότητα στο ξεκίνημα. Ξεχωρίζει λίγο περισσότερο η Alpha Bank.

LOGISMOS: Φτωχά τα μεγέθη. Τζίρος κάτω από 3 εκατ. ευρώ και μερικές χιλιάδες ευρώ κέρδη.

ΚΛΜ: Στη λογιστική κατάσταση αναφερόταν πως μέσα στον Απρίλιο θα κλείσει το deal με την Intracom. Μένουν λίγες μέρες ακόμα, αλλά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ξεκάθαρα φαίνεται πάντως πως τη μετοχή τη θέλουν χαμηλότερα κάποιοι και όχι υψηλότερα. Με τέτοιο ταμείο και καλή πορεία από τα καράβια και η μετοχή κινδυνεύει να χάσει τα 2 ευρώ. Φυσικά και με ελάχιστους όγκους, γιατί δεν έχει πωλητές και αυτοί που τη θέλουν κάτω δε θέλουν να χάσουν κομμάτια. Με όσα λιγότερα μπορούν την πιέζουν. Εννοείται πως δε γίνονται αγορές ιδίων μετοχών. Γιατί άραγε;

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αντίστοιχη περίπτωση. Με μονοψήφιο p/e, χαμηλό p/bv, ελάχιστο δανεισμό, καλή μερισματική απόδοση και η μετοχή δε μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Και ανεβαίνουν άλλες που πουλάνε περιουσιακά στοιχεία για να σβήσουν δάνεια. Ούτε εδώ βλέπουμε αγορές ιδίων και η Edison έχει δώσει δίκαιη τιμή πάνω από τα 8 ευρώ. Στα 4,22 ευρώ στο ξεκίνημα με όγκο μόλις 10 τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης