Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΧΑ: Τάση από το εξωτερικό και μεταβλητότητα λόγω τριπλής λήξης στα παράγωγα και FTSE

ΧΑ: Τάση από το εξωτερικό και μεταβλητότητα λόγω τριπλής λήξης στα παράγωγα και FTSE
Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE με σημαντικότερη την είσοδο της Cenergy στον FTSE 25 στη θέση του ΟΛΠ
Σχετικά Άρθρα
Τάση από τις αγορές του εξωτερικού αναμένεται να λάβει στο άνοιγμα της συνεδρίασης το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ήτοι ήπια ανοδικό, ενώ οι αναλυτές περιμένουν αυξημένη μεταβλητότητα και υψηλό όγκο συναλλαγών.
Και αυτό γιατί σήμερα έχει τριπλή λήξη στο χρηματιστήριο παραγώγων, ενώ από το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ισχύσουν και οι αλλαγές στους δείκτες FTSE.
Κυριότερη αλλαγή η είσοδος της Cenergy στον FTSE 25 στη θέση του ΟΛΠ, επομένως κάποιες κινήσεις rebalancing δεν αποκλείονται στο κλείσιμο της συνεδρίασης.
Σημειώνεται πως η Cenergy είχε χθες Investor Day και οι αναλυτές επαναλαμβάνουν συστάσεις αγοράς μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις καλωδίων και σωλήνων του ομίλου.
Ο ΑΔΜΗΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς δημοσίευσε χθες μετά το κλείσιμο πολύ ισχυρά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, λόγω και της εξομάλυνσης του εσόδου από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τέλος, οι μετοχές της Prodea διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,145 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).

Eurobank Equities
Περιμένουμε η αγορά να ανοίξει λίγο υψηλότερα σήμερα, ανάλογα με τις αγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Οptima Bank

Σήμερα πραγματοποιείται η εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των δεικτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ υπάρχουν και αποκοπές μερισμάτων. Cenergy και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο

Euroxx
Περιμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα και όγκο συναλλαγών σήμερα λόγω της τριπλής λήξης στα παράγωγα και των αλλαγών στους δείκτες FTSE.


Beta
Η αγορά είναι σε αναμονή αφομοιώνοντας τα τρέχοντα επίπεδα με εναλλαγές στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα παράγωγα Ιουνίου λήγουν σήμερα, ενώ το rebalancing των δεικτών FTSE/FTSE Russell και Stoxx θα πραγματοποιηθεί στις τελικές δημοπρασίες

Depolas
Μικρές διακυμάνσεις είχαμε χθες για τον ΓΔΧΑ, αλλά και για τους βασικούς ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες, ενώ συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στις ΗΠΑ για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση και μάλιστα με αυξημένα κέρδη. Η ΕΚΤ ανέβασε χθες τα επιτόκια και δεν απέκλεισε μια νέα αντίστοιχη αύξηση για τον Ιούλιο. Ως τώρα, διεθνώς, η προσδοκία ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι προ των πυλών έχει υπερισχύσει της ανησυχίας για πιθανή σημαντική επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων αυτής στην εταιρική κερδοφορία. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές, σύμφωνα με τον MSCI World Index βρίσκονται στα επίπεδα του Απριλίου 2022 πριν σχεδόν αρχίσουν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις βασικές κεντρικές τράπεζες. Πιθανώς οι αγορές να αγνοούν τον παράγοντα ‘’longer’’ από την φράση των κεντρικών τραπεζιτών ‘’higher for longer interest rates’’. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε συνολικά προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα καθώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεταστροφή του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει και την εγχώρια αγορά. Για σήμερα, αναμένουμε αύξηση του τζίρου και πιθανότατα αύξηση των διακυμάνσεων λόγω της εκπνοής παραγώγων, αλλά και της ολοκλήρωσης της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των μετοχικών δεικτών του ΧΑ. Βαρύτητα θα δοθεί και στα μεγέθη του πληθωρισμού Μαΐου (τελική μέτρηση) της Ευρωζώνης.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης