Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το χρηματιστηριακό ράλι του α' εξαμήνου 2023 σε αριθμούς – Ποιες μετοχές πρόσφεραν μυθικές αποδόσεις

Το χρηματιστηριακό ράλι του α' εξαμήνου 2023 σε αριθμούς – Ποιες μετοχές πρόσφεραν μυθικές αποδόσεις
Όσοι τοποθετήθηκαν νωρίς κατέγραψαν ακόμα και τριψήφιες αποδόσεις
Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιακό και με παγκόσμια πρωτιά το χρηματιστηριακό πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το πρώτο εξάμηνο να λήγει με νέα υψηλά 9 ετών και την πλειονότητα των μετοχών με μεγάλα κέρδη.
Όσοι τοποθετήθηκαν νωρίς κατέγραψαν ακόμα και τριψήφιες αποδόσεις, αλλά ακόμα και όσοι μπήκαν καθυστερημένα πάλι έχουν υπεραπόδοση σε σύγκριση με τα τραπεζικά επιτόκια ή τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων ή ακόμα και κάποιων μετοχών του εξωτερικού.
Ο ενθουσιασμός και η αύξηση των επενδυτών έχει οδηγήσει τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές πάνω από τα 105 εκατ. ευρώ με τους χρηματιστές να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Γενικός Δείκτης είχε άνοδο στο εξάμηνο 37,52% και ο FTSE 25 37,63%.
O Τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε την απόδοση του Γενικού Δείκτη αφού η άνοδος ανήλθε στο 57,52%, ενώ καλύτερα πήγε και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE mid 40 (+41,07%), ένα ποσοστό ανόδου που αποτυπώνει και τη διάχυση στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση και φυσικά αποτελεί χαρακτηριστικό bull market αγοράς.
Η πλειονότητα των μετοχών είχε άνοδο, σύμφωνα και με τη Beta ΑΧΕΠΕΥ και συγκεκριμένα 120 ενισχύθηκαν έναντι 23 που είχαν απώλειες.
Απώλειες πάντως είχαν κυρίως μετοχές με σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Οι πιο κερδισμένοι

Κορυφαία απόδοση και μάλιστα με τριψήφιο ποσοστό κατέγραψαν 5 μετοχές.
Πρώτη σε απόδοση η MIG (+153,6%) λόγω της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς και την τοποθέτηση του Μάριου Ηλιόπουλου που ανάγκασε την Πειραιώς να ανεβάσει υψηλότερα τον πήχη.
Sunrise Μezz και Galaxy Mezz είχαν απόδοση 129,5% και 121,3% αντίστοιχα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν έχουν καλή απόδοση και οι επενδυτές αναμένουν καλές χρηματικές διανομές.
Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρείται παρά την άνοδο κατά 109% στο πρώτο εξάμηνο πως είναι ακόμα η πιο φθηνή τράπεζα.
Στη γενική συνέλευση ο CEO, Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε πως μπορεί να πετύχει πιο γρήγορα τους στόχους που έχει θέσει με βάση όσα δείχνει το εξάμηνο, εξέλιξη που έφερε νέες τοποθετήσεις στη μετοχή.
Η πορεία του τουρισμού, τα αποτελέσματα, το επενδυτικό πρόγραμμα και η προοπτική επαναγοράς των warrants έχει δώσει άνοδο 104,2% στην Aegean Airlines.

Από ‘κει και πέρα, η Cenergy έχει άνοδο 99,3%, η εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας από την Intracom έδωσε 99,3% στη μετοχή, η Μαθιός Πυρίμαχα έχει ενισχυθεί κατά 90,5%, η Doppler κατά 73,1%, η Βιοκαρπέτ κατά 68,2% με τους βασικούς μετόχους να κάνουν κινήσεις βελτίωσης της διασποράς και η Euroxx κατά 66,7%.
Η ΕΧΑΕ έχει άνοδο 66,1%, η Άβαξ 64,7%, η Μοτοδυναμική 62,7%, η ΔΕΗ 59,4%, η Μυτιληναίος 58,9%, η Εθνική Τράπεζα 58,9% και η Ξυλεμπορία 57,9%.
Η Lavipharm έχει άνοδο 57,8%, η Jumbo 57,7%, η Intrakat 57,5%, η Sato 56,3%, η Profile 55,5%, η Λανακάμ 54,7%, η ΣΙΔΜΑ 50,9%, η Alpha Bank 50% και η Space Hellas 48,1%.
Αλουμήλ Μυλωνάς, Βιοχάλκο, Τιτάν, Φουρλής, Alpha Trust, Eurobank, Phoenix Vega Mezz, Πετρόπουλος, Ideal, Κέκροψ και Q&R έχουν απόδοση πάνω από 40% και πάνω από την απόδοση του Γενικού Δείκτη.

Οι μετοχές με υστέρηση

Αρκετές είναι οι μετοχές που δικαιολογούν καλύτερα επίπεδα τιμών αλλά στο πρώτο εξάμηνο δεν κατάφεραν να τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα.
Με οριακή άνοδο ολοκλήρωσαν το εν λόγω διάστημα μετοχές όπως: ΕΥΔΑΠ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Πλαστικά Κρήτης, Intralot, Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΛΘ, Austriacard, Centric, ΕΚΤΕΡ και Flexopack.
Να σημειωθεί πως σε όλες τις παραπάνω αποδόσεις δεν έχουν μετρηθεί οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν γίνει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης