Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι μετοχές γράφουν… ιστορία – Η θριαμβευτική επιστροφή στην κανονικότητα και τα ρεκόρ

Οι μετοχές γράφουν… ιστορία – Η θριαμβευτική επιστροφή στην κανονικότητα και τα ρεκόρ
Προοπτική επενδυτικής βαθμίδας, ανάπτυξη 2023 και εταιρική κερδοφορία συνεχίζουν να φέρνουν τοποθετήσεις στα ελληνικά assets
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο FinForum 2023 και αυτό έχει πλέον αποτυπωθεί με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στην πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Μετά τα χθεσινά νέα υψηλά 9 ετών και την υπέρβαση των 1.300 μονάδων, οι μετοχές γράφουν τη δική τους ιστορία.
Παράλληλα το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η έκδοση 15ετούς ομολόγου, από το ελληνικό δημόσιο, δείχνει πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά στην κανονικότητα.

Προοπτική επενδυτικής βαθμίδας, ανάπτυξη 2023 και εταιρική κερδοφορία συνεχίζουν να φέρνουν τοποθετήσεις στα ελληνικά assets και πολλές μετοχές γράφουν τη δική τους ιστορία στο ταμπλό του Χ.Α..
Το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές παρά το γεγονός πως έχουν κλείσει πλέον το discount έναντι των ομοειδών του Νότου, παραμένει ισχυρό και χθες ο τραπεζικός δείκτης έγραψε υψηλό 6 ετών, με την Εθνική Τράπεζα να γράφει υψηλό 7,5 ετών.

Νέα υψηλά 2 ετών και κάτι έγραψε η Πειραιώς, η οποία είχε ανακεφαλαιοποιηθεί το 2021.
Κοντά σε υψηλά 7,5 ετών βρίσκεται και η Eurobank.
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι τράπεζες έλεγαν αναλυτές και στελέχη των τραπεζών πως ήταν ισχυρές και ήταν όντως όπως συμβαίνει σήμερα.
Ωστόσο, πολλές άλλες μετοχές κλέβουν την παράσταση με τα νέα ιστορικά υψηλά τους.
Απίστευτη κίνηση από τη Jumbo, για την οποία αναλυτές βλέπουν υπέρβαση των στόχων της διοίκησης και έχουν στείλει οι επενδυτές την αποτίμηση στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα μοίρασε και ένα ακόμα δυνατό μέρισμα πάνω από 1 ευρώ και θα δώσει και νέο.

Επίσης, κάποιοι αναλυτές βλέπουν και τρίτο μέρισμα που θα ανεβάσει το συνολικό ποσό που θα έχει δώσει η εταιρεία στα 2 ευρώ.
Η Μυτιληναίος βρίσκεται και αυτή στα ιστορικά υψηλά της έχοντας δώσει επίσης μεγάλο μέρισμα, ενώ σήμερα μπήκε προς διαπραγμάτευση το νέο εταιρικό ομόλογο, διαψεύδοντας κάποιες παλαιότερες εκτιμήσεις που ανέφεραν ότι μετά την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. δε θα δει μέρες που είχε δει πριν μερικούς μήνες.
Η Aegean Airlines καταγράφει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο και από τη μία η πορεία του τουρισμού και από την άλλη η πρόθεση επαναγοράς των warrants έχουν φέρει μεγάλες εισροές στη μετοχή.
Για τη Cenergy δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά καθώς η μετοχή σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο χρηματιστηριακά, αλλά και από πλευράς ανακοινώσεων ανάληψης νέων έργων δεν έχουν άλλες το δικό της ιστορικό.
Σε επαφή με τα δικά της ιστορικά υψηλά βρίσκεται και η Motor Oil, η οποία επίσης «χρύσωσε» τους μετόχους της και με το επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί έχει μπει έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες στους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά της βρίσκεται και η δεύτερη εισηγμένη του κ.Βασιλάκη, η Autohellas, η οποία πλέον είναι και στον FTSE 25.
Αν και η διοίκηση έχει πει πως ίσως φέτος τα περιθώρια να υποχωρήσουν γιατί δεν μπορεί να επαναληφθεί η περσινή χρονιά, η σύγκριση με τις ομοειδείς του εξωτερικού της έχει δώσει προβάδισμα.
Στην πληροφορική αρκετές μετοχές ξεχωρίζουν αλλά η πορεία της Epsilon Net και της Profile δύσκολα θα βρει μιμητές. Πραγματικά είναι τρομερό το ράλι που έχουν καταγράψει.
Η Καρέλιας επίσης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, αλλά λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας η τρέχουσα αποτίμηση των 977 εκατ. ευρώ την αδικεί.

Μικρούλες που γράφουν και αυτές ιστορία

Στη σχετικά νέα κατηγορία των ΜΕΖΖ, η Sunrise και η Galaxy αν και δεν έχουν μεγάλη χρονική παρουσία στο ταμπλό, έχουν καταφέρει να τραβήξουν τα επενδυτικά βλέμματα και να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά, αλλά και να ανακοινώσουν υψηλές επιστροφές κεφαλαίου.
Μοτοδυναμική, Αλουμύλ, Πετρόπουλος, Βιοκαρπέτ και Έλαστρον είναι επίσης μεταξύ αυτών που έχουν ξεχωρίσει για το μεγάλο ράλι που έχουν γράψει με την τελευταία να δίνει ξανά μεγάλο μέρισμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης