Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει ανοδικά και επιλεκτικά με το βλέμμα σε Scope και MSCI

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει ανοδικά και επιλεκτικά με το βλέμμα σε Scope και MSCI
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Σήμερα το βράδυ έχουμε Scope και όλοι θέλουν την αναβάθμιση. Θα μπορούσε να είναι το καύσιμο για μία καλή άνοδο την επόμενη εβδομάδα. Θα πούμε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα έχουμε αναδιάρθρωση MSCI. Θα μπει η Πειραιώς και θα βγει η Τέρνα Ενεργειακή; Ίδωμεν…

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με οριακή άνοδο και εμείς κάπως καλύτερα και με άνοδο 0,40%, μια ανάσα από τις 1.320 μονάδες. Καλό ξεκίνημα για ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Motor Oil. Αρκετό ενδιαφέρον για μικρομεσαία και σήμερα και κυρίως για Άβαξ, Ικτίνο, Revoil και μερικές ακόμα.

ΔΕΗ: Κοιτάζοντας τα νούμερα για το πρώτο εξάμηνο δεν μπορούμε να πούμε πως εντυπωσιαστήκαμε. Ωραίο το EBITDA και το προσαρμοσμένο και το δημοσιευμένο, αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει, από το EBITDA πληρώνονται οι τράπεζες. Ο μέτοχος πληρώνεται από την τελική γραμμή, δηλαδή από τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Εκεί μας έδωσαν μόνο δημοσιευμένο αν και έχει έκτακτα. Έτσι βλέπουμε ενώ ο τζίρος είναι στα 3,58 δισ. ευρώ, φτάνουμε σε προ φόρων κέρδη 279,58 εκατ. ευρώ αλλά 141,5 εκατ. ευρώ είναι έκτακτο από την απόσχιση του κλάδου Μεταλιγνιντικής. Υπάρχει αυξημένη φορολογία λόγω αναβαλλόμενης και τα καθαρά κέρδη, μαζί με τα έκτακτα ανήλθαν στα 175,6 εκατ. ευρώ από ζημία 17,5 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 4,24 δισ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 4 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα στα 2,54 δισ. ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις στα 14 δισ. ευρώ. Οι ταμειακές ροές δεν πήγαν καλά και ήταν αρνητικές κατά 227 εκατ. ευρώ οι λειτουργικές κατά 442 εκατ. ευρώ οι επενδυτικές και κατά 58 εκατ. ευρώ οι χρηματοδοτικές. Έχει μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 727 εκατ. ευρώ. Προχωρούν πάντως οι επενδύσεις και ειδικά στις ΑΠΕ και με δυνατούς ρυθμούς. Αναμένεται το Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί και η εξαγορά της Enel Romania. H διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαίωσε την εκτίμηση για EBITDA 1,2 δισ. ευρώ φέτος και διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023. Οι αναλυτές είναι θετικοί για τη μετοχή και βλέπουν υψηλότερα.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Όσοι στο τέλος της συνεδρίασης έχουν μετοχές του ΟΛΠ και της ΕΚΤΕΡ θα λάβουν το μέρισμα για τη χρήση 2022. Ο ΟΛΠ δίνει καθαρό 0,988 ευρώ ανά μετοχή και η ΕΚΤΕΡ 0,076 ευρώ ανά μετοχή. Θα σημειώσουμε πως ο ΟΛΠ είχε πολλά έκτακτα που επηρέασαν την κερδοφορία του 2022 και δε θα επαναληφθούν φέτος. Άρα μοιράζοντας 50% των κερδών, στο σενάριο της σταθεροποίησης των κερδών θα μπορούσαμε να είχαμε 70 εκατ. ευρώ άρα να δώσει 35 εκατ. ευρώ ή 1,4 ευρώ ανά μετοχή που θα είναι απόδοση 6% με βάση την τρέχουσα τιμή.

MEDICON: Αφυπνίστηκε εσχάτως, αλλά έχει τρομερή υστέρηση έναντι της αγοράς και δεν δικαιολογείται.

FLEXOPACK: Εδώ αντί για 8,35 ευρώ θα έπρεπε να γράφει 14 ευρώ και να μην έχει απόδοση μόλις 6% από την αρχή του έτους. Λίγες εισηγμένες έχουν τα δικά της νούμερα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Με απόδοση μόλις 3% από την αρχή του έτους. Απίστευτο πραγματικά! Έχει γίνει πάρτι μέχρι και στους τελευταίους σε μεγέθη και αυτή με τέτοια προϊόντα, τόσα εργοστάσια ανά τον κόσμο, τόσα κέρδη και δε μπορεί να σηκώσει κεφάλι σε τέτοιο bull market. Στα 16,60 ευρώ αντί για 25 ευρώ και βάλε.

ΕΥΑΘ: Καλά εδώ δε χρειάζονται και πολλά. Ένας-δυο θεσμικοί να καταλάβουν την περίπτωση και θα απογειωθεί. Αλλά έχουμε κάτι θεσμικούς, καλύτερα να μη σχολιάσουμε…

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Άλλη περιπτωσάρα και τούτη! Να έχεις τέτοιο ισολογισμό που θα ζήλευαν ακόμα και funds και να κάθεσαι χρόνια πάνω στα μετρητά και να τα κοιτάζεις. Να μπορούσες να είχε διπλή τιμή στο ταμπλό αλλά εσύ να μιζεριάζεις. Πραγματικά με αυτά που βλέπουμε και τον ισολογισμό που έχει θα έπρεπε σε τέτοια αγορά να έχει διπλάσια τιμή.

REVOIL: Ξεκίνησε με δυνατό όγκο 10 χιλ. τεμάχια και πάνω από τα 2 ευρώ, που είναι υψηλά σχεδόν 16 ετών. Χρωστάει ένα δυνατό ξέσπασμα.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με δυνατές εντολές αγοράς ξεκίνησε η μετοχή, η οποία πριν λίγες μέρες έδωσε δυνατή κίνηση και στη συνέχεια πιέστηκε. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει σήμερα, γιατί οι πρώτες εντολές και πράξεις μας δείχνουν πως κάποιοι θέλουν να βάλουν τέλος στην πτώση.

EPSILON NET: Με δυνατό όγκο και μια ανάσα από τα 10 ευρώ που είναι και νέα ιστορικά υψηλά. Πήγε σε δημοπρασία γιατί από τα 9,99 ευρώ όπου ξεκίνησε και με όγκο 40 χιλ. τεμάχια ο πρώτος πωλητής ήταν στα 11 ευρώ και υπήρχε ένας ακόμα στα 11,50 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης