Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ιστορική συνεδρίαση με επενδυτική βαθμίδα – Συσσώρευση με επιλεκτικές κινήσεις

Μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ιστορική συνεδρίαση με επενδυτική βαθμίδα – Συσσώρευση με επιλεκτικές κινήσεις
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με επενδυτική βαθμίδα πλέον η συνεδρίαση και όσοι παρακολουθούν το χρηματιστήριό μας για πολλά χρόνια, σήμερα ξέρουν ότι είναι ιστορική η μέρα. Μπορεί η Scope να μην είναι στη λίστα με τις μεγάλες που παρακολουθεί η ΕΚΤ, αλλά θα το αλλάξει αυτό σύντομα και επιπλέον η δική της κίνηση είναι προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει. Μεγάλη μέρα επομένως η σημερινή. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει στον ίσιο δρόμο και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να βάλει σε τάξη το κράτος που είναι τεράστιο μπάχαλο. Να έρθουν κι άλλες αναβαθμίσεις στο μέλλον.

Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με μικρές απώλειες και λίγο μετά άρχισαν να δείχνουν σταθεροποιητική εικόνα. Εμείς ανοίξαμε με άνοδο 0,5% και κοιτάμε ξανά τις 1.330 μονάδες. Ήπια ανοδικά οι τράπεζες. Με άνοδο αλλά μικρό όγκο Quest, ΕΛΧΑ, Jumbo, Motor Oil και ΕΛΠΕ.

ΔΕΗ: Εκ των μεγάλων κερδισμένων από την επενδυτική βαθμίδα λένε οι αναλυτές. Με μικρή άνοδο άνοιξε η μετοχή.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ξεχωρίζει καθώς έχει ικανοποιητικό όγκο και άνοδο 1,52%. Στα 2,3350 ευρώ.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Στο 3,756% η δεκαετία με σημαντική υποχώρηση σήμερα το πρωί. Το βρετανικό είναι στο 4,4370%, το ιταλικό στο 4,222%, το ισπανικό στο 3,583% και το γαλλικό στο 3,085%.

MSCI: Την Πέμπτη το βράδυ θα μάθουμε τα νεότερα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι αν θα μπει η Πειραιώς στον MSCI Greece Standard και αν θα αφαιρεθεί η Τέρνα Ενεργειακή.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η πορεία είναι εξαιρετική. Το γράφαμε καιρό, ειδικά όταν βλέπαμε δημοσιεύματα που έλεγαν για μεγάλη πτώση. Μετά το είχαν γυρίσει και το έριχναν στην κατανάλωση, ότι δηλαδή οι ξένοι δε ξοδεύουν. Και πέρυσι τα ίδια έλεγαν. Δε θα είναι για όλους η χρονιά όπως το 2022, αλλά όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις το ξέρουν. Δηλαδή οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων έχουν πει ότι τα περιθώρια θα είναι μειωμένα, αφού δε μπορεί να επαναληφθεί το περσινό. Τα ξενοδοχεία νομίζουμε πως πάνε δυνατά και έχουν περάσει κάποιες αυξήσεις. Οι αεροπορικές πάνε επίσης δυνατά. Εμείς έχουμε στο Χ.Α. την Aegean να εκπροσωπεί τον τουρισμό. Από το 2022 η στήλη έγραφε για εξαιρετική πορεία, όταν η μετοχή ήταν βυθισμένη στην απαξίωση, γιατί οι επενδυτές έπαιζαν άλλες μετοχές. Τώρα βέβαια όλοι λένε πως την ανακάλυψαν εγκαίρως.

ΟΛΠ: Σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,04 ευρώ (0,988 ευρώ καθαρό) που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,5%. Για τη στήλη το σημαντικό είναι το μέρισμα της επόμενης χρονιάς με τα κέρδη του 2023. Φέτος δε θα έχει τα έκτακτα που την επηρέασαν πέρυσι, άρα δεν αποκλείεται να δούμε κέρδη κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση είπε στη Γ.Σ. πως θα δώσει πάλι το 50%, άρα περίπου 35 εκατ. ευρώ ή 1,40 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό το μέρισμα θα έχει απόδοση 6% με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Έκανε γρήγορα πάνω από 6 χιλ. τεμάχια όγκο και υποχωρεί 2,80%.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Δε μπορούμε να πούμε πως είμαστε ευχαριστημένοι από το εξάμηνο που δημοσίευσε. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,7 εκατ. ευρώ και μάλλον η αποτίμηση των 62 εκατ. ευρώ δείχνει πως είναι γεμάτη. Η στήλη έχει τη μετοχή στις επιλογές της και δεν έχει δώσει κάποια άνοδο στο διάστημα που την παρακολουθεί. Θα περιμένουμε το εννεάμηνο, μήπως δούμε κάποια βελτίωση.

PRODEA: Ξαφνικά δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, την ώρα που έχει ξεκινήσει η δημοσίευση αποτελεσμάτων εξαμήνου. Προφανώς και κάνει εντύπωση η κίνηση, αλλά μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα ανέφερε μία συμφωνία μαζί της στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, την οποία δεν είχε ανακοινώσει η Prodea και το έκανε μέσω της δημοσίευσης αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Ωραία τρίπλα…

ΜΑΘΙΟΣ: Πιο δραστήριοι οι insiders στις τελευταίες συνεδριάσεις. Μετά από άνοδο 135% από την αρχή του έτους, ο Ιωάννης Μαθιός αγόρασε 42 χιλ. μετοχές στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

ΕΚΤΕΡ: Το μικρό μας Εκτεράκι, δίνει σήμερα μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή (0,076 ευρώ καθαρό), ήτοι απόδοση άνω του 3% και οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά είναι εξαιρετικές με βάση τα νέα έργα, τα καλύτερα περιθώρια και τις κινήσεις που ετοιμάζει η διοίκηση. Με άνοδο άνοιξε η μετοχή, γιατί μάλλον κάποιοι δε θυμόντουσαν το μέρισμα. Γύρισε μετά χαμηλότερα και στα 2,46 ευρώ.

DOTSOFT: Από 10 Αυγούστου στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Σύμβουλος είναι η Euroxx, στην οποία μέτοχος είναι ο Giuseppe Giano με 33,63% και έχει και το 15,83% της Dotsoft. Μετά την αύξηση που θα γίνει θα έχει σύνολο 3,12 εκατ. μετοχές. Το σύνολο των νέων μετοχών είναι 520 χιλ. τεμάχια και τα έσοδα αναμένονται στα 2 εκατ. ευρώ. Η τιμή τοποθέτησης είναι τα 3,85 ευρώ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Συνεχίζει να ξεχωρίζει και απέχει ελάχιστα από τα 4 ευρώ. Η αποτίμηση στα 127 εκατ. ευρώ.

INTRACOM: Με δυνατό όγκο στο ξεκίνημα και με πληροφορίες να σημειώνουν πως τέλειωσε ο πωλητής. Στα 2,19 ευρώ και στο +3,3%.

MEDICON: Καλό ξεκίνημα από τη μετοχή. Αρκετά φθηνή και δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε. Στα 4,20 ευρώ και στο +3,19%.

REVOIL: Άλλη μία μετοχή που βρίσκει τα πατήματά της. Επιτέλους!

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης