Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αποτελέσματα και πωλήσεις μετοχών άλλαξαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο – Υποστηρίζουν υψηλότερα επίπεδα τα κέρδη

Αποτελέσματα και πωλήσεις μετοχών άλλαξαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο – Υποστηρίζουν υψηλότερα επίπεδα τα κέρδη
Η υπερκάλυψη της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο και έβαλε ξανά τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
Οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) άλλαξαν το κλίμα στο χρηματιστήριο και έβαλαν τις βάσεις για τις επόμενες πωλήσεις μετοχών σε καλύτερα επίπεδα τιμών.
Η υπερκάλυψη της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο και έβαλε ξανά τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο, ωθώντας τις τιμές κοντά στα υψηλά που είχαν γράψει μέσα στο έτος.
Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου βελτιώθηκε και σε αυτό συνέβαλε και το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές του εξωτερικού.
Από την άλλη τα ισχυρά εταιρικά κέρδη που ανακοινώνονται θέτουν τις βάσεις για ισοφάριση ή και υπέρβαση της ιστορικά υψηλής κερδοφορίας που καταγράφηκε στη χρήση 2022.
Μέχρι στιγμής από τις εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει οι υπερβάσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών είναι αρκετές, ενώ τα περιθώρια ανόδου που εντοπίζονται είναι υψηλά.

Τα καθαρά κέρδη της Eurobank ανήλθαν στα 980 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ με τα περσινά να περιλαμβάνουν και έκτακτο κέρδος.
Η Εθνική Τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 791 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική εικόνα της λογιστικής κατάστασης ήταν από τους λόγους που έφερε εκπληκτική υπερκάλυψη στο placement του ποσοστού του ΤΧΣ.
Ισχυρή και η κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 729 εκατ. ευρώ από 577 εκατ. ευρώ αλλά περιλαμβάνουν και έκτακτα 398 εκατ. ευρώ.
Τα αντίστοιχα της Alpha Bank σε προσαρμοσμένο επίπεδο ανήλθαν στα 564,7 εκατ. ευρώ από 208,1 εκατ. ευρώ.
Ισχυρή κερδοφορία εμφάνισε και η Optima Bank, η οποία πρόσφατα εισήλθε στο Χ.Α.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 73,6 εκατ. ευρώ από 26,8 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στο 24,9%.

Η ΔΕΗ ικανοποίησε επίσης τους αναλυτές καθώς το εννεάμηνο δείχνει πως είναι στο σωστό δρόμο για επίτευξη EBITDA 1,2 δισ. ευρώ το 2023, ενώ με την ΕΝΕL τα EBITDA θα ξεπερνούσαν τα 1,5 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 267,5 εκατ. ευρώ ενώ στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο είχε ζημία 169,8 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν στα 936,8 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακό το εννεάηνο της Aegean Airlines και έχουν ξεπεράσει τα καθαρά κέρδη τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 170,7 εκατ. ευρώ από 93,2 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Εντυπωσιακή και η ρευστότητα, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα και οι επενδύσεις ανήλθαν στα 755,5 εκατ. ευρώ.

Τα αντίστοιχα του ΟΤΕ δεν ενθουσίασαν με τα καθαρά κέρδη να παραμένον στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 397,2 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, εντυπωσιακό ήταν το εννεάμηνο της Τιτάν και ίσως η πρόβλεψη που έχει δώσει η διοίκηση για τις επόμενες χρήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθεί, αφού τα καθαρά κέρδη στο φετινό εννεάμηνο έφτασαν τα 197,6 εκατ. ευρώ από 89,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος ανήλθαν στα 462 εκατ. ευρώ από 312 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA είναι στο σωστό δρόμο ώστε να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο στα 723 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 36%. Οι αναλυτές εντοπίζουν σημαντικό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή.

Η Σαράντης δημοσίευσε κέρδη προ φόρων και τόκων 37 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 44,8%. Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην αγορά οι συνεχιζόμενες αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και από την ίδια την εταιρεία.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της HelleniQ Energy διαμορφώθηκαν στα 496 εκατ. ευρώ από 755 εκατ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Τέρνα Ενεργειακής υποχώρησαν στα 41,9 εκατ. ευρώ από 53,1 εκατ. ευρώ αλλά η ενσωμάτωση του νέου αιολικού Καφηρέα έχει αρχίσει να δείχνει τη δυναμική στο τρίτο τρίμηνο.

Η ενημέρωση που έδωσε η Coca Cola για το εννεάμηνο δείχνει αύξηση οργανικών εσόδων 15,3% και αύξηση όγκου 2,2%.
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Cenergy ήταν εντός των εκτιμήσεων με τα EBITDA να ανέρχονται στα 144,98 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 47,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7%. Οι αναλυτές επαναλαμβάνουν συστάσεις αγοράς, αλλά σημειώνουν και τη μεγάλη επίδραση των χρηματοοικονομικών εξόδων στην τελική γραμμή.
Εντός των στόχων κινούνται τα καθαρά κέρδη της Austriacard τα οποία σε δημοσιευμένο επίπεδο ανήλθαν στα 14,6 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 33,2% και σε προσαρμοσμένο στα 16,7 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ. 
Ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 13,1% φτάνοντας τα 261,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως σημαντική αύξηση καταγράφεται στον καθαρό δανεισμό ο οποίος ανήλθε στα 96,7 εκατ. ευρώ από 77,6 εκατ. ευρώ.
Της Autohellas τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 74,6 εκατ. ευρώ από 71,5 εκατ. ευρώ λόγω και της συνεισφοράς της εξαγοράς στην Πορτογαλία. Ο τζίρος ενισχύθηκε 34,1%.

Η Μοτοδυναμική που ανήκει στον ίδιο κλάδο είχε καθαρά κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 23,2% ενώ ο τζίρος είχε αύξηση 23,4%.
Τα proforma κέρδη της Ideal μετά την εξαγορά των Attica Stores ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακά ήταν τα μεγέθη του ΟΛΠ σε όλες τις γραμμές με την αγορά να περιμένει υψηλό μέρισμα, αφού τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 40% διαμορφούμενα στα 65,9 εκατ. ευρώ από 47,1 εκατ. ευρώ.

Η Entersoft είχε αύξηση πωλήσεων 29% και κέρδη προ φόρων 5,3 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ.
Ενισχυμένα και τα αποτελέσματα της Πετρόπουλος με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 148,5 εκατ. ευρώ από 113,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 6,63 εκατ. ευρώ από 4,85 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη τα αποτελέσματα της Παπουτσάνης υστέρησαν με τις πωλήσεις να υποχωρούν στα 47,4 εκατ. ευρώ από 53,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,8 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη της BriQ Properties διαμορφώθηκαν στα 3,7 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ και η εσωτερική αξία της μετοχής στα 2,82 ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της Mermeren είχαν μικρή υστέρηση και διαμορφώθηκαν στα 9,3 εκατ. ευρώ από 9,9 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να ανακοινώνει διανομή υψηλού μερίσματος, το οποίο καθαρό θα είναι λίγο πάνω από τα 3,05 ευρώ ανά μετοχή.
Η Lavipharm πέτυχε EBITDA 7,47 εκατ. ευρώ από 5,35 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ από 2,68 εκατ. ευρώ, με τη μείωση να αποδίδεται σε έκτακτους λόγους και στην αύξηση των επιτοκίων.
Η Alpha Trust Ανδρομέδα είχε καθαρά κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ από ζημία 3,2 εκατ. ευρώ.

Ποιες εταιρείες δημοσιεύουν

Την εβδομάδα που ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα των ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης και Premia, στις 21/11 δημοσιεύουν ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Fourlis και Epsilon Net, στις 22 Lamda Dev. και Quest Συμμετοχών και στις 24/11 η Intralot.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης