Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ήπιες κινήσεις profit taking με το βλέμμα στο εξωτερικό – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ήπιες κινήσεις profit taking με το βλέμμα στο εξωτερικό – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
Καλημέρα και καλή χρονιά.
Επιστρέψαμε στη θέση μας και σας ευχαριστούμε για να μηνύματα που στέλνατε τις μέρες της απουσίας μας. Εδώ είμαστε, δε φύγαμε, απλά πήραμε την άδειά μας.

ΑΓΟΡΑ: Η χρονιά ξεκίνησε καλά και οι πρώτες συνεδριάσεις δείχνουν τοποθετήσεις από το εξωτερικό. Το January effect είναι σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες που έχει η στήλη αναφέρουν ότι οι ξένοι βλέπουν καλή υποχώρηση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ στην Ελλάδα, αλλά και μείωση των επιτοκίων παγκοσμίως και τοποθετούνται. Εκθέσεις από ξένους και εγχώριους αναλυτές επίσης στηρίζουν την αγορά και ειδικά τις τράπεζες. Σήμερα λόγω και των καλών βραχυπρόθεσμων κερδών δεν αποκλείονται κάποιες κινήσεις profit taking. Σταθεροποιητικό το άνοιγμα στην Ευρώπη και ανάλογη κίνηση έχουμε από τον Γ.Δ.

HELLENIQ ENERGY: Χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα. Χθες είχε κλείσει με μικρή άνοδο και στα 7,37 ευρώ. Η μετοχή προσπαθεί να βελτιώσει την τιμή μετά την πίεση που δέχθηκε λόγω του placement. Στα 7,15 ευρώ η μετοχή και με απώλειες 3%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Είναι η έκπληξη της χρονιάς. Επιτέλους! Μας είχε βγάλει την ψυχή και δεν ξέρουμε ποιοι άντεξαν και έμειναν ώστε να καρπωθούν τη σημαντική άνοδο. Στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024 έχει άνοδο πάνω από 21%. Από τα 1,85 ευρώ πήγε στα 2,25 ευρώ. Το αξίζει, καθώς όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, είχε χαμηλή αποτίμηση και ενώ βλέπαμε κίνηση στις άλλες μετοχές του ομίλου, αυτήν την είχαν στο περιθώριο. Μάλλον θα είναι η χρονιά της φέτος. Με απώλειες 1,1% στο άνοιγμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλό ξεκίνημα από ΑΛΦΑ και είναι στα 1,60 ευρώ και οριακά υψηλότερα στα πρώτα λεπτά οι άλλες συστημικές.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ίσως να δούμε μία καλύτερη πορεία φέτος. Βλέπουμε τοποθετήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στα 13,94 ευρώ και στο +1,75%. Στα 16,34 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Σε αυτή τη χώρα συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια τα ίδια. Βγήκε πάλι το βρεφικό γάλα και θυμήθηκαν πόσο ακριβό είναι. Το είχε εντοπίσει η τρόικα και το είχε στο πρώτο μνημόνιο. Πήγε στα σούπερ μάρκετ και έπεσε αμέσως η τιμή. Έγινε όμως πανικός, γιατί τα συμφέροντα μάλλον ήταν μεγάλα. Μας έλεγαν οι φαρμακοποιεί παραμύθια ότι το βρέφος πρέπει να το παίρνει από το φαρμακείο και όχι από το σούπερ μάρκετ, λες και το έφτιαχναν εκεί. Είδαν και τις πάνες τώρα και τις τιμές γενικά. Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος για τα καρτέλ. Καλά μη θυμηθούμε τα αυθαίρετα που πάλι βλέπουμε ανακοινώσεις και μέτρα από την κυβέρνηση. Βαρεθήκαμε πια τα ίδια και τα ίδια. Εφαρμόστε τους νόμους επιτέλους.

AVAX: Χθες άλλη μία έκθεση τάραξε τα νερά για τη μετοχή. Η Edison έδωσε δίκαιη τιμή τα 3,2 ευρώ καθώς εκτιμά πως το P/E για το 2024 θα είναι στις 5,3 φορές, με discount 60% έναντι ομοειδών εταιρειών με παρόμοια έκθεση. Η Edison είχε ξεκινήσει την κάλυψη της μετοχής τον περασμένο Μάιο και είναι έκθεση «χορηγούμενη», δηλαδή το ζήτησε η εταιρεία και πλήρωσε. Το έχουμε δει και σε άλλες εταιρείες και μάλιστα γίνεται πλέον και συντονισμένα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, αφού τις μικρές εταιρείες δεν τις παρακολουθούν αναλυτές. Στα 1,76 ευρώ και στο +1,15%.

ΛΑΜΔΑ: Πάει να κάνει μία σημαντική διάσπαση η μετοχή.

LAVIPHARM: Έγραψε νέα υψηλά 17 μηνών χθες και δεν μας κάνει εντύπωση. Το 2023 φαίνεται πως θα κλείσει με μεγάλη αύξηση EBITDA και πάνω από την εκτίμηση που είχε δώσει η διοίκηση (7 εκατ. ευρώ) και έχει καλό μέλλον, αφού αναμένει έσοδα μεταξύ άλλων από τα νέα φάρμακα, από την κάνναβη και τα διαδερμικά. Επιπλέον θα πούμε πως η διοίκηση όσα έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει, τα κάνει, συμμαζεύοντας όλο τον όμιλο. Σύντομα, θα έχουμε και άλλα θετικά νέα. Είναι από τις μετοχές που και φέτος περιμένουμε βελτίωση.

ΚΛΩΣΤΕΣ: Βλέπουμε κινητικότητα στο ταμπλό και είδαμε και κάποιες ανακοινώσεις όπου φάνηκε αύξηση ποσοστού, όχι σημαντική, αλλά έδωσε ώθηση. Δε νομίζουμε πως υπάρχει κρυμμένη αξία και τα προβλήματα στον κλάδο είναι πολλά. Ειδικά για τη Μινέρβα θα πούμε πως τα δάνεια είναι πολλά. Μας αρέσει το προϊόν, αλλά πρέπει να μπουν λεφτά για να φτιάξει η εικόνα. Η Φιερατέξ έχει καλύτερη διάρθρωση ισολογισμού και θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει περιθώριο, αλλά τα αποτελέσματα έχουν μεταβλητότητα. Το ενεργειακό κόστος επηρέασε σημαντικά την τελική γραμμή το 2022 και είχε ζημιά. Τα ίδια κεφάλαια στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υποχώρησαν στα 10 εκατ. ευρώ αφού και σε αυτό το διάστημα εμφάνισε μεγάλη ζημιά. Ανοδικό ξεκίνημα για ΜΙΝ.

MODA BAGNO: Όπως έχουμε ξαναγράψει η πορεία της μετοχής μας έχει ικανοποιήσει πλήρως. Είχαμε πει πως βάζουμε στοπ profit γιατί βλέπαμε ότι είχε εξαιρετική συμπεριφορά. Νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να πούμε ότι η αποτίμηση μας φαίνεται δίκαιη, αν και περιμένουμε ισχυρά μεγέθη για το 2023. Τα 43 εκατ. ευρώ είναι μια χαρά με την τιμή πλέον να λέει 2,30 ευρώ. Διαγραμματικά δείχνει ότι μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερα η μετοχή. Για τη στήλη έδωσε ήδη πολλά, αφού την παρακολουθούμε από τα πέτρινα χρόνια, τότε που οι τράπεζες την ανάγκαζαν να πουλήσει ακίνητα. Στα 2,30 ευρώ λοιπόν, την αφαιρούμε από τις επιλογές της στήλης. Είναι μία κίνηση ώστε να δείξουμε ότι βάζουμε και κάτι στην τσέπη λόγω της γενικότερης πορείας της αγοράς.

Q&R (απάντηση): Προφανώς και τα νέα έργα που έρχονται θα την επηρεάσουν θετικά. Ήδη στο εξάμηνο η διοίκηση σημείωνε πως είχε ανεκτέλεστο 30 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο ήταν στα 2,6 εκατ. ευρώ και η τελική γραμμή έδειξε οριακή κερδοφορία καθώς επηρεάστηκε από την αύξηση των επιτοκίων. Η στήλη βέβαια θυμάται και τις πωλήσεις μετοχών από τους insiders στο παρελθόν και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Η αποτίμηση με βάση τα σημερινά δεδομένα μας φαίνεται δίκαιη. Από την άλλη η διαγραμματική εικόνα δείχνει πως αν κάνει τη διάσπαση των 0,82 ευρώ μπορεί να κινηθεί προς τα 1,22 ευρώ και μετά ανοίγει ο δρόμος για πολύ πιο ψηλά.

INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL: 1,98 ευρώ ανά μετοχή θα δώσει επιστροφή κεφαλαίου και η μετοχή ενισχύεται 4,7% και είναι στα 6,70 ευρώ. Ακολουθεί η BriQ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης