Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σε ποιες μετοχές κάνουν focus οι επενδυτές το 2024 – Τι δείχνουν τα πρώτα πονταρίσματα και ποιες είναι οι εκπλήξεις

Σε ποιες μετοχές κάνουν focus οι επενδυτές το 2024 – Τι δείχνουν τα πρώτα πονταρίσματα και ποιες είναι οι εκπλήξεις
«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Η τακτική αυτή φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Με… αέρα από το 2023 και με την αισιοδοξία να ξεχειλίζει μπήκε το 2024 και οι πρώτες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν το January effect, αλλά ανεβάζουν και τον πήχη για την πορεία του γενικού δείκτη τη νέα χρονιά.
Η δημοσκόπηση του ΒΝ είχε βάλει τον πήχη στις 1.500 μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, ενώ η Goldman Sachs ανέβασε τον πήχη στις 1.550 μονάδες.
Ήδη στις 9 πρώτες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 4,60% και με μόλις μία πτωτική.

Με ποιες μετοχές όμως θα κινηθεί υψηλότερα η αγορά;
«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».
Η τακτική αυτή φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους τους επενδυτές, αφού οι τοποθετήσεις που έχουν ξεκινήσει από την αρχή του έτους, είναι στις μετοχές που ξεχώρισαν και το 2023.
Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο, αφού και το 2024 θα έχει καλή κερδοφορία, ενώ το μέρισμα φαίνεται πως παίρνει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν καταγράψει νέο υψηλό αρκετών ετών, με τις δύο άλλες συστημικές να απέχουν λίγο από την καταγραφή νέων υψηλών.
Η διάθεση του ποσοστού της Πειραιώς από το ΤΧΣ συμβάλει επίσης στη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε υψηλά επίπεδα.
Η Εθνική έχει άνοδο 10,33%, η Πειραιώς 9,81%, η Eurobank 9,32% και η Alpha Bank 4,87% συνεχίζοντας να υποαποδίδει έναντι των άλλων συστημικών.

Η έκπληξη του 2024 φαίνεται πως είναι η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία είναι από τις μετοχές που είχαν μεγάλη υστέρηση στην περσινή χρονιά και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά και να γυρίσει σελίδα, ή θα διολισθήσει ξανά στα γνωστά επίπεδα (1,90-2 ευρώ) όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν.
Η μετοχή είναι μεταξύ των μετοχών με την υψηλότερη άνοδο από όλο το ταμπλό στις πρώτες 10 συνεδριάσεις του έτους και η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25 (+16,76%).
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει ξεχωρίσει η Viohalco επίσης με άνοδο 14,45%.

Να σημειωθεί πως η Cenergy έχει γράψει νέο ιστορικό υψηλό και η αποτίμηση της Viohalco υστερεί έναντι της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.
Η ΔΕΗ έχοντας και αυτή γράψει νέο υψηλό σχεδόν 10 ετών είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Οι εξαγορές, οι επενδύσεις και η προοπτική μερίσματος έχουν δώσει άλλο αέρα στον τίτλο και ενισχύεται 10,66% μέσα στις πρώτες 10 συνεδριάσεις του έτους.
Μάλιστα στην αγορά υπάρχουν φήμες και για άλλη εξαγορά και είσοδο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες προφανώς και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν στην παρούσα φάση.
Με υποσχέσεις είναι και το ξεκίνημα των Motor Oil και Lamda οι οποίες προσπαθούν να διασπάσουν σημαντικές αντιστάσεις.

Και οι δύο έχουν άνοδο λίγο πάνω από 5%.
Μία από τις μετοχές που δεν είχαν μεγάλη άνοδο το 2023, αλλά βρίσκεται κοντά στα υψηλά της είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχει ξεκινήσει τη χρονιά τραβώντας τα επενδυτικά βλέμματα, λόγω και της ανόδου της μετοχής αλλά κυρίως του όγκου.
Όλη την περασμένη εβδομάδα ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και πάνω από τον μέσο ημερήσιο.
Μάλιστα ενισχύθηκε η τιμή σημαντικά και πλέον στις 9 συνεδριάσεις του νέου έτους έχει άνοδο 7,6%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποιήσεις έχουν ξεχωρίσει οι μετοχές των Μινέρβα (+64,15%), Fieratex (+32,28%), Moda Bagno (+25,65%) και Q&R (+21,71%).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης