Αν και τα θεμελιώδη σε διαφορετικές γεωγραφικές οικονομικές ζώνες δεν είναι ίδια η άνοδος των αποτιμήσεων στην βασική αγορά του πλανήτη ωθεί υψηλότερα τις συγκριτικές αποτιμήσεις.
Το επιλεκτικό ενδιαφέρον συντήρησε την παραμονή του Γενικού Δείκτη στα υψίπεδα άνω των 1.400 μονάδων παρά το πανηγυρικό κλίμα των αγορών στο εξωτερικό.
Ενδεχομένως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς εμπιστευόμενοι την πρόσφατη καλή πορεία των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, της Helleniq Energy και της Εθνικής Τράπεζας.
Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε η καλή εικόνα από το μέτωπο της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών (OTE, Coca Cola, Titan) διατηρώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές της τρέχουσες χρήσης αλλά και την προσμονή των καλών μερισμάτων που θα μοιραστούν από τις εισηγμένες σε λίγους μήνες.
Ο αργός ρυθμός της ανόδου έδωσε την ευκαιρία και σε άλλες κεφαλαιοποιήσεις με ή χωρίς κάποιο προφανή λόγο να βγουν στην επιφάνεια των ημερήσιων πρωταγωνιστών ενδεικτικό της διάθεσης ρίσκου που υπάρχει αυτή την στιγμή στην εγχώρια αγορά.
Στο εξωτερικό η αισιοδοξία βρίσκεται στο απόγειο της με τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Αυτή την φορά ήταν ο κλάδος πληροφορικής που έδωσε το έναυσμα για το αγοραστικό ράλι με ηγέτη την μετοχή της NVDIA και 55 μετοχές του δείκτη S&P να σημειώνουν ιστορικά υψηλά στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Τ
ο πανηγυρικό κλίμα είχε συνέχεια στην Ιαπωνία με νέο ρεκόρ διαπραγμάτευσης του δείκτη NIKKEI μετά από 34 χρόνια, άλλα και στην Ευρώπη με τα νέα ιστορικά υψηλά σε Dax και Eurostoxx – 600.
Αν και τα θεμελιώδη σε διαφορετικές γεωγραφικές οικονομικές ζώνες δεν είναι ίδια η άνοδος των αποτιμήσεων στην βασική αγορά του πλανήτη ωθεί υψηλότερα τις συγκριτικές αποτιμήσεις.
Αισίως η σχέση των κερδών με τις αποτιμήσεις του S&P προσέγγισε τις 21 φορές, αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (17,7 φορές).
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πλάγια κίνηση χωρίς να ανοίξει βήμα διαφυγής «γράφοντας» ωστόσο διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 1.431 μονάδες.
Η αναποφασιστικότητα της αγοράς να πάρει απόσταση από την βασική περιοχή στήριξης των 1.380 μονάδων αντανακλάται στα συνεχόμενα σήματα αγοράς/πώλησης του MACD από τις 12 Φεβρουαρίου.
Παρόλα αυτά τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ακόμα ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων.
Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές.
Δεν αναμένουμε αλλαγές στο μοτίβο διαπραγμάτευσης της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, οι τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστούν καθώς το επιλεκτικό «κυκλικό» ενδιαφέρον αναμένεται να ισορροπήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Πυκνώνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των MIG (26/02), Premia Properties (27/02), Ideal Holdings, Lavipharm (28/02), Helleniq Energy, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03).
Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.
Την τελευταία ημέρα του μήνα τέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών