Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πάρτι τεσσάρων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι λόγοι της ανόδου, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι

Πάρτι τεσσάρων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι λόγοι της ανόδου, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι
Ο Γενικός Δείκτης πέρασε με φόρα (gap up) χθες πάνω από τις 1.400 μονάδες, αποτυπώνοντας στο γράφημα τη δυναμική
Σχετικά Άρθρα
Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, έδωσε την ευκαιρία στις ξένες αγορές να «αναπνεύσουν» και να εστιάσουν οι επενδυτές στα θεμελιώδη και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.
Η εγχώρια αγορά μετά από ένα τριήμερο ανόδου, χθες κατέγραψε ράλι, έχοντας βοήθειες από την αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας που αποφάσισε η S&P.
Παράλληλα το υψηλότερο πλεόνασμα του 2023 αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση της καλής πορείας των οικονομικών, έστω και αν το ύψος του δημόσιου χρέους προκαλεί… δέος και δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση.
Ο Γενικός Δείκτης πέρασε με φόρα (gap up) χθες πάνω από τις 1.400 μονάδες, αποτυπώνοντας στο γράφημα τη δυναμική.
Συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ουσιαστικά επανήλθε δριμύτερος, παίρνοντας πίσω σχεδόν όλα όσα έχασε στην περίοδο της διόρθωσης που προηγήθηκε.
Υπενθυμίζεται πως στις 16 Απριλίου ο Γ.Δ. είχε συμπληρώσει 4 συνεχόμενες πτωτικές και μάλιστα είχε χάσει σε εκείνη τη συνεδρίαση 2,40%.
Ακολούθησαν τρεις ανοδικές με κέρδη 0,60%, 1,14% και 0,84% για να έρθει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να φτάσει στις 1.420,40 μονάδες.
Μάλιστα χθες ο Γ.Δ. δεν κοίταξε πίσω, ούτε μείωσε κάποια στιγμή την άνοδο.
Αντιθέτως, όσο περνούσε η ώρα διεύρυνε τα κέρδη του και τελικά έκλεισε με άνοδο 1,99% και στο υψηλό ημέρας.

Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι της ανόδου

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση η Τιτάν ήταν αυτή που βρέθηκε χθες σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η Τέρνα Ενεργειακή λόγω και της φημολογίας περί πώλησης κατάφερε να φτάσει πολύ κοντά στα υψηλά έτους και έχει άνοδο 6,1% στις 4 μέρες.
Δυνατή αντίδραση είχε και η Lamda λόγω και του αισιόδοξου μηνύματος που έστειλε η τηλεδιάσκεψη για την πορεία των έργων και των εσόδων από το Ελληνικό. Η μετοχή έχει άνοδο 12,74% στο τετραήμερο.
Η Quest με τη βοήθεια και της έκθεσης της Eurobank Equities έχει άνοδο 11,55% από 16 Απριλίου, η Ελβάλχαλκορ 10,12%, η Aegean 8,57%, η Cenergy 8,33% και η Viohalco 7,90%.
Από το σύνολο των μετοχών η Performance είναι η πιο κερδισμένη αφού χθες κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά λόγω της επικείμενης μετάταξης στην Κύρια Αγορά από την Εναλλακτική. Στις 4 συνεδριάσεις έχει άνοδο 14,15%.
Τη μεγαλύτερη ωστόσο άνοδο έχει η Q&R με 19,32%, ακολουθεί η Λανακάμ με 17,39% η Εβροφάρμα με 15,57%, η Ίλυδα με 13,19%, η Κέκροψ με 12,84%, η Άβαξ με 12,52% και η ΕΚΤΕΡ με 12,17%.
Το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο καταρρίπτει η Optima Bank, η οποία χθες ξεπέρασε σε αποτίμηση τα 750 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη κερδισμένη και η Cairo Mezz καθώς συμπλήρωσε 6 συνεχόμενες ανοδικές και από την αρχή του έτους έχει άνοδο που προσεγγίζει το 100%. Στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις έχει μόνο 2 πτωτικές. Στις 4 μέρες της αντίδρασης του Χ.Α. έχει άνοδο 18,94%.
Με έξι συνεχόμενες ανοδικές επίσης Sunrise και Phoenix.
Ο Γενικός Δείκτης στο διάστημα των 4 ημερών έχει συνολική άνοδο 4,65% και πολλές είναι οι μετοχές που τον έχουν ξεπεράσει σε απόδοση.
Στον αντίποδα δεν ακολουθούν την άνοδο μετοχές όπως Βιοκαρπέτ, η οποία έχει απώλειες 6,97%, η Ελλάδος λόγω αποκοπής μερίσματος, η Κρι-Κρι, η Κλωστήρια Ναυπάκτου, η Καρέλιας, η AVE και ο ΟΛΘ.
Σημειώνεται πως μετά το σερί ο Γ.Δ. ξαναπιάνει απόδοση από την αρχή του έτους περίπου 10%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης