Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης - Οι δύο ανησυχίες των επενδυτών

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης - Οι δύο ανησυχίες των επενδυτών
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η έκτακτη φορολογία και των ενεργειακών εταιρειών είναι πλέον επίσημη! Για να δούμε τι άλλο θα σκεφτεί η Κυβέρνηση για να ρίξει το χρηματιστήριο. Από την άλλη στις ευρωπαϊκές αγορές κυριαρχεί επιφυλακτικότητα λόγω του σεναρίου εκλογής Τραμπ, ο οποίος έχει πει ότι και δασμούς θα βάλει και το δολάριο θα «αδυνατίσει». Τα δυο αυτά θέματα επηρεάζουν τους επενδυτές. Στα πρώτα λεπτά δεν υπάρχουν πιέσεις στις ενεργειακές εταιρείες και ο Γ.Δ. κινείται πέριξ του χθεσινού κλεισίματος.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Euroxx αναφέρει πως επικαιροποίησε το μοντέλο της μετά τα νέα για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή και τις θετικές προοπτικές για τα ελληνικά έργα υποδομών. Με την ωρίμανση των υφιστάμενων έργων, ο όμιλος θα απολαμβάνει EBITDA το 2028 πάνω από 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, με σημαντική ροή μερισμάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Από την αρχική έκθεση της Euroxx τον Ιανουάριο η μετοχή έχει άνοδο 29%. Σήμερα διαπραγματεύεται με 8,5 φορές δείκτη EV/EBITDA για το 2028, αφού ενοποιηθούν πλήρως τα EBITDA που δημιουργούν τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει το 2024 και το 2025. Η ροή μετρητών επίσης από την Τέρνα Ενεργειακή προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου προσφέροντας δύναμη πυρός 2 δισ. ευρώ. Δίνει τιμή στόχο τα 26 ευρώ για τη μετοχή. Με ήπια άνοδο ξεκίνησε η μετοχή τη συνεδρίαση.

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμό για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς υψηλής τάσης Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας (μεικτή υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή γραμμή με τα συνοδά έργα της), προκηρύσσει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού. Πρόκειται για τον τρίτο δρόμο διασύνδεσης της Κέρκυρας με το Ηπειρωτικό Σύστημα μέσω της νέας καλωδιακής σύνδεσης «Αετός – Κέρκυρα», η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του 2025. Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο έργο, προϋπολογισμού 42.800.000 ευρώ, που θωρακίζει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος της Κέρκυρας, καθώς θα καλύπτει με ασφάλεια τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση που εμφανίζεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες (λόγω του τουρισμού). Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει 100 εκατ. ευρώ έως το 2025, με βάση το 10ετές αναπτυξιακό του πλάνο, για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια νησιά που θα εξασφαλίσει την ομαλή ενεργειακή τους τροφοδότηση.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Απαντώντας στην Επ.Κεφαλαιαγοράς είπε πως δεν έχει κάποια ενημέρωση από τους βασικούς μετόχους για δημόσια πρόταση. Νομίζουμε πως δεν στέκει ένα τέτοιο σενάριο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως έχει κάνει δύο, ο κ.Αποστολόπουλος αλλά δεν έχει αποχωρήσει η Asklepios που κατέχει το 36,35%. Ο Γ.Αποστολόπουλος έχει 44,4%. Υπάρχει επομένως θέμα διασποράς, ενώ η γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί έχει θέμα την αγορά ιδίων μετοχών και διάθεση δωρεάν μετοχών. Το θέμα της διασποράς λύνεται με δύο τρόπους: Ή γίνεται διάθεση 6% περίπου από τον βασικό μέτοχο, αλλά μετά θα είναι κοντά το ποσοστό του με τον άλλο μέτοχο ή πάει η αποτίμηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τι έχουμε τώρα εδώ… Έχουμε μία εισηγμένη που αδιαφορεί για το χρηματιστήριο και προφανώς για τους μετόχους και μας το επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία. Δημοσίευσε στο site της λογιστική κατάσταση πρώτου τριμήνου, αλλά δεν έχει ενημερώσει το δικτυακό τόπο της οργανωμένης αγοράς, δηλαδή το athexgroup.gr. Από την άλλη έχουμε μία εξαιρετική εταιρεία τόσο σε παραγωγή κερδών από την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και από τα κεφάλαια που έχει σε ταμείο και επενδύσεις. Μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο από τόκους εισέπραξε πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Είχε κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές ύψους 4,7 εκατ. ευρώ και η συνολική κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο ήταν 29,3 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο. Λίγο πάνω ο τζίρος και περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων λόγω ταμειακών ροών. Περί τα 710 εκατ. ευρώ ταμείο και επενδύσεις. Η αποτίμηση όπως καταλαβαίνετε είναι αστεία και θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον διπλάσια. Αν ενδιαφέρονταν λίγο οι βασικοί μέτοχοι θα ήταν άλλα τα νούμερα. 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Η Εθνική Τράπεζα ζητάει με διαταγή πληρωμής περί τα 5 εκατ. ευρώ. Έχει απαίτηση και η Alpha Bank αφού δάνεια που είχε εγγυηθεί για την Ήλιος έχουν καταστεί απαιτητά. Σήμερα έχει γενική συνέλευση και ίσως πάρουν κάποια απόφαση, αλλά τα λεφτά είναι αρκετά και θυμίζουμε πως υπάρχει απαίτηση των βασικών μετόχων από την εταιρεία ακόμα μεγαλύτερη.

ΚΕΚΡΟΨ: Συνεχίζει ανοδικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης