Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Απίστευτο! Η Καρέλιας με ρευστότητα 710 εκατ. ευρώ κινδυνεύει με διαγραφή από το Χρηματιστήριο, λόγω διασποράς

Απίστευτο! Η Καρέλιας με ρευστότητα 710 εκατ. ευρώ κινδυνεύει με διαγραφή από το Χρηματιστήριο, λόγω διασποράς
Αντί να έχει διπλάσια κεφαλαιοποίηση και να είναι στον FTSE 25 κινδυνεύει λόγω διασποράς να τη διώξουν από το Χ.Α.
Σχετικά Άρθρα
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να κοιτάζεις τα θεμελιώδη της Καρέλιας και να κοιτάς παράλληλα και την πορεία της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Με τον νέο κανονισμό Κοντόπουλου, λόγω διασποράς μικρότερης του 10% η εισηγμένη κινδυνεύει με διαγραφή!
Πραγματικά εξοργιστικό να βλέπεις μία εισηγμένη με αποτίμηση μόλις 920 εκατ. ευρώ και να έχει την ίδια ώρα, μετρητά και επενδύσεις εύκολα ρευστοποιήσιμες συνολικού ύψους 710 εκατ. ευρώ.
Προφανώς και κάποιος αγοράζοντας τη μετοχή παίρνει μία εταιρεία με εταιρική αξία περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 είχε καθαρά κέρδη σχεδόν 89 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο 2024 είχε καθαρά κέρδη 29,3 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή αν αποφάσιζαν οι βασικοί μέτοχοι να αξιοποιήσουν το ταμείο τους και να το μοχλεύσουν έως ένα μικρό βαθμό θα μπορούσαν εύκολα να είχαν δύναμη πυρός 1 δισ. ευρώ. Εύκολα γινόταν fund αγοράζοντας συμμετοχές σε πολλές εταιρείες του Χ.Α.
Αυτή η υπόθεση δεν είναι καινούρια και το Bankingnews την έχει ξαναγράψει και το 2022 (δείτε εδώ).
Υπενθυμίζουμε πως το 2023 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις μετοχές, επομένως αρκεί μόνο να φανταστεί κάποιος τι υπεραξίες θα είχε σήμερα αν είχε αξιοποιήσει λίγο καλύτερα τα μετρητά.
Από την άλλη και με δεδομένο ότι το BΝ έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στον Γιάννο Κοντόπουλο και το νέο κανονισμό, εδώ δεν μπορούμε να πούμε ότι δε θα φταίει και η ίδια η εταιρεία.
Με δύο-τρεις κινήσεις θα μπορούσαν οι βασικοί μέτοχοι και την κόντρα να είχαν λύσει και τους μετόχους να έχουν χαρούμενου: Μία διάθεση μετοχής, μία εξαγορά μειοψηφίας, ένα γενναίο split θα ήταν αρκετά για να βελτιώσει την αποτίμηση.
Ωστόσο, όπως και στο παρελθόν οι μεγαλομέτοχοι δεν έχουν διάθεση για να ασχοληθούν με το χρηματιστήριο.

Θα το κάνουν τώρα; Θα αποφύγουν τη διαγραφή; Απάντηση -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν υπάρχει γιατί οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν κάνει γνωστά τα σχέδιά τους.

Η διοίκηση αναφέρει για τις προοπτικές του 2024: «Ικανοποιητικότατη κρίνεται η πορεία της Εταιρείας και του Ομίλου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, κατά το οποίο τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Εταιρείας αυξήθηκαν κατά 48% (Όμιλος: + 43%).
Κατά την περίοδο αυτή, η αύξηση του κύκλου εργασιών (καθαρού από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ) ξεπέρασε το 4,3%.
Οι όγκοι πωλήσεων τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 2,5% ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο υπήρξε μείωση όγκου κατά 4% κυρίως λόγω ετεροχρονισμένων φορτώσεων το Μάρτιο.
Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό μικτής κερδοφορίας μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα συγκρινόμενο με την ίδια περίοδο πέρσι κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών καπνών.
Στην εντυπωσιακή αύξηση των κερδών σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν η κατά πολύ βελτιωμένη απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων της Εταιρείας λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά και οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές οφειλόμενες στην ανατίμηση της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου.
Σε ότι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Ομίλου, δεν αναμένουμε ιδιαίτερες αποκλίσεις από τις προβλέψεις μας στον απολογισμό της προηγούμενης χρήσης, με εξαίρεση ίσως την ελαφρά καλύτερη πορεία των πωλήσεων στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων, σε σχέση με τις αρχικώς αναμενόμενες.
Ιδιαίτερα στην αγορά της Βουλγαρίας, το μερίδιο αγοράς της Εταιρείας κατά το πρώτο μισό του δευτέρου εξαμήνου δείχνει να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία των σημάτων μας στις αγορές της Γαλλίας, Ισπανίας, και Πορτογαλίας.
Σε ότι αφορά το κόστος πρώτων υλών, σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές συνεχίζει να κινείται η αγορά των καπνών διεθνώς χωρίς ενδείξεις σύντομης αποκλιμάκωσης».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης