Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Μπρα ντε φερ» με τη μετάλλαξη Delta για να διασωθεί το ελληνικό καλοκαίρι

«Μπρα ντε φερ» με τη μετάλλαξη Delta για να διασωθεί το ελληνικό καλοκαίρι
«Μουδιασμένη» η τουριστική αγορά παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις που τρέχουν με «ιλιγγιώδη» ταχύτητα
Σχετικά Άρθρα

Απρόβλεπτο, δύσκολο, ανατρεπτικό.
Με τρεις λέξεις περιγράφουν το φετινό καλοκαίρι οι επιχειρηματίες του τουρισμού ανά την Ελλάδα που παρακολουθούν «μουδιασμένοι» το τοπίο να διαφοροποιείται και πάλι σε σχέση με τα ταξίδια - που ακολουθούν έτσι κι αλλιώς την «ακανόνιστη» πορεία της πανδημίας.
«Για εμάς δεν έχει αλλάξει κάτι στην ψυχολογία μας από τις αρχές Ιουνίου.
Μπορεί να βλέπουμε μεγαλύτερη ζήτηση και αύξηση στις πληρότητές μας σε σχέση με πέρυσι αλλά βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τα δεδομένα του 2019 και αυτό μπορεί να μεταβληθεί από μέρα σε μέρα» τονίζουν και λένε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, «φέρνει δυστυχώς «μεταλλάξεις» και στην τουριστική αγορά της Ευρώπης».
Εύστοχα, άνθρωπος της αγοράς υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση θυμίζει παζλ.
Βρίσκουμε τα κομμάτια, τα τοποθετούμε στη θέση τους, αλλά ψάχνουμε ακόμα αυτά που μας λείπουν.
Και καμιά φορά αυτά που νομίζουμε ότι έχουμε βρει, διαπιστώνουμε ότι δεν μας ταιριάζουν, γιατί τελικά δεν «κουμπώνουν».
Τα επίπεδα της αγωνίας μας σήμερα βρίσκονται στα ύψη και είμαστε μια στη ζέστη, μια στο κρύο.
Προς το παρόν στεκόμαστε στο κρύο».

Διπλό τσεκάρισμα στους Ρώσους

«Η υγεία των πολιτών και των επισκεπτών προέχει», τονίζουν όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη που τις τελευταίες ημέρες αποφεύγουν να εκφράζονται με ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού και ειδικά όσον αφορά το κομμάτι που έχει να κάνει με το στόχο των εσόδων.
Η αύξηση των θανάτων στη Ρωσία – μια χώρα που πλήττεται από την παραλλαγή Δέλτα - και μάλιστα σε αριθμό ρεκόρ μέσα σε μια μέρα, έθεσε σε συναγερμό τη χώρα μας.
Μπορεί να δόθηκαν άδειες για 39 πτήσεις την εβδομάδα, το «διπλοτσεκάρισμα» όμως ακόμη και όσων έχουν εμβολιαστεί (αλλά δεν αποκλείεται να μπορούν να μεταδώσουν τον μεταλλαγμένο ιό) επανέρχεται δριμύτερο, οδηγώντας την Αθήνα σε «αναδίπλωση» με έκτακτα μέτρα.
Στο εξής, όλοι οι ταξιδιώτες προερχόμενοι από Ρωσία θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ και θα υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ κατά την άφιξή τους.
«Τα πρόσθετα μέτρα ίσως επηρεάσουν τη ζήτηση.
Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν πάντως η προσδοκώμενη έτσι κι αλλιώς», τονίζει ξενοδόχος από την Κρήτη που βλέπει τις κρατήσεις του «παγωμένες» από μεγάλες αγορές - μια από αυτές και η Ρωσία.
Ενώ, συνάδελφός του που έχει την επιχείρησή του στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμά πως η ζήτηση που παραμένει «ζωηρή» τουλάχιστον για την ώρα είναι αυτή από τα Βαλκάνια «παρά την ταλαιπωρία στα χερσαία σύνορα».

Στο «μάτι του κυκλώνα» οι Βρετανοί

Το προγραμματισμένο ραντεβού Μέρκελ – Τζόνσον της ερχόμενης εβδομάδας στην εξοχική κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Τσέκερς ίσως είναι καθοριστικό για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα «σε πλήρη απομόνωση» στην Ευρώπη εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης στο εσωτερικό της χώρας. Αυτή η μετάλλαξη (Δέλτα) χρειάστηκε μόνο να «δείξει τα δόντια της» στη Γερμανία, για να δείξει και η καγκελάριος με τη σειρά της τις δικές της προθέσεις για «μπλοκάρισμα» σε Βρετανούς ταξιδιώτες (εμβολιασμένους και μη) στα σύνορα της ΕΕ.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» με την πανδημία.
Στόχος μας είναι να αποφύγουμε μια ραγδαία εξάπλωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες που θα μπορούσε να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της τον Αύγουστο και έτσι, να «χαθεί» το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τους εμβολιασμούς, για να μη βρει «τρύπες» ο ιός και μας χτυπήσει, γιατί αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα», τονίζει επιχειρηματίας.
«Τελικά, όσο ευπρόσδεκτοι είναι για τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας, άλλο τόσο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες «στο μάτι του κυκλώνα» και υπό στενή παρακολούθηση από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα», θα πει έμπειρο στέλεχος της αγοράς.
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης έσπευσε να διευκρινίσει πως η χώρα μας κινείται με προσεκτικά βήματα κάνοντας μεγάλη άσκηση ισορροπίας, ώστε να επιβραδύνει την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης και να δώσει στον τουρισμό όσο περισσότερο χώρο χρειαστεί.
Τις τελευταίες μέρες πάντως, όλο και πιο πολλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε δημοφιλείς προορισμούς, δεν αποκλείουν να επιστρέψει ο «εφιάλτης του περσινού Φθινοπώρου και να αναγκαστούμε να πούμε «αντίο» στην πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν».

«Να μην την πατήσουμε όπως η Πορτογαλία»

Μπροστά στο φόβο να αποδειχθεί «θερμό» το καλοκαίρι στο πεδίο των εσόδων (προσδοκούμε περισσότερα, αλλά οι εξελίξεις ανατρέπουν κάθε πρόβλεψη) δεν είναι λίγοι εκείνοι που προκρίνουν πλέον την οδό των εντατικών ελέγχων σε τουρίστες από χώρες προέλευσης με πραγματικό επιδημιολογικό πρόβλημα, παρά το «κλείσιμο» των αγορών, «αυτό θα είναι τελειωτικό χτύπημα» λένε.
Όλοι πάντως συμφωνούν ότι «δεν πρέπει να την πατήσουμε σαν την Πορτογαλία που άνοιξε για τους Βρετανούς και τώρα εκεί η μετάλλαξη του ιού καλπάζει».
Μάλιστα οι Βαλεαρίδες, από τις λίγες περιοχές που φιγουράρουν στην «πράσινη λίστα» των βρετανικών ταξιδιών, απηύθυναν έκκληση στη Μαδρίτη να ενισχύσει τους ελέγχους με αρνητικό τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Η Δέλτα φέρνει «μεταλλάξεις» ανά περιοχή

Το φετινό καλοκαίρι φέρνει διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, καθώς η προτίμηση των τουριστών και η έλευσή τους τελικά έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες «επί τόπου» όπως λένε οι επιχειρηματίες:

  • από την επιδημιολογική εικόνα του κάθε προορισμού
  • από το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά περιοχή
  • από τις αγορές από τις οποίες εξαρτάται κάθε περιοχή
  • από τις δυσκολίες που ενδεχομένως να συναντήσουν κατά την προσέγγισή τους, πχ στα χερσαία σύνορα
  • από την ιδιωτικότητα και την απομόνωση που προσφέρουν κλπ

Πάντως προορισμοί που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από αγορές που σήμερα παραμένουν «κλειστές» όπως είναι τα νησιά του Ιονίου, η Ρόδος, αλλά και η Κρήτη εκπέμπουν «σήμα» ότι προτίθενται να επεκτείνουν την τουριστική τους δραστηριότητα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου «εάν περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με τους εμβολιασμούς».
Παράλληλα, όσο η αβεβαιότητα θα κορυφώνεται, τόσο οι ξενοδόχοι θα ζητούν συνέχιση των μέτρων στήριξης με συγκεκριμένη εξειδίκευση.
Επισημαίνουν δε, ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να δείξουν οι αγορές τα πραγματικά τους μεγέθη και ότι η ανάκαμψη, όποτε έρθει, ίσως να μην έχει οριζόντια γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης