Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Προορισμοί, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στον τουρισμό τον Ιούλιο 2021

Προορισμοί, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στον τουρισμό τον Ιούλιο 2021

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις ξενοδόχων που ζητούν εξειδικευμένα μέτρα στήριξης

Σχετικά Άρθρα
Ένας Ιούλιος που θα τον θυμούνται για πολύ καιρό οι ξενοδόχοι, βρίσκεται προ των πυλών και η αβεβαιότητά του ανεβάζει στα ύψη την αγωνία για την επιβίωση.
«Αρκεί να μην καταρρεύσουμε» τονίζουν, ειδικά οι επιχειρηματίες που βλέπουν το.. κοντέρ στην ταχύτητα των κρατήσεων που μπαίνουν στα συστήματά τους να έχει κολλήσει πέριξ του... μηδενός.

Μια τέτοια είναι η περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων που εξαρτάται κυρίως από γκρουπ τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται παραδοσιακά την περιοχή για περιηγητικό τουρισμό (Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες, Επίδαυρος, Ακρόπολη κλπ).
Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί και Αμερικανοί δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους και έτσι, ο φετινός Ιούλιος κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «χειρότερος από αυτόν του 2020».
«Καθημερινά είμαστε στο απόλυτο μηδέν και τα Σαββατοκύριακα καταγράφουμε πληρότητες κοντά στο 5%. Το 2019 τέτοια εποχή από τον Μάρτιο και έπειτα ήμασταν γεμάτοι.
Πέρυσι είχαμε κρατήσεις τον Αύγουστο από Έλληνες, φέτος δεν έχουμε ούτε αυτές», δηλώνει στο BN o πρόεδρος των ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας & Περιχώρων κ. Βασίλης Τυλιγάδας.

Πληρότητες 35 – 45% σε 7 στα 10 ανοιχτά ξενοδοχεία

Με άλλες ταχύτητες κινούνται οι επιχειρήσεις στην ηπειρωτική και με άλλες στη νησιωτική Ελλάδα, υπάρχουν όμως και διακυμάνσεις, ανάλογα με την περιοχή.
«Σωτήρια λέμβος» αποδεικνύεται για την πολύπαθη Βόρεια Ελλάδα (πέρυσι «έχασε το στοίχημα του τουρισμού από αστοχίες», όπως λένε οι επιχειρηματίες) το «ζωηρό» ενδιαφέρον από τα γειτονικά Βαλκάνια που συντηρεί τις πληρότητες στο 45 – 55%, λίγο πιο πάνω δηλαδή από τον πανελλαδικό μέσο όρο που σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο «κυμαίνεται από 35% έως 45% σε 7 στα 10 ξενοδοχεία που είναι ήδη ανοιχτά».
«Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια «μεταλλαγμένη» τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή (επανα)λειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό.
Βασικές αγορές (όπως Βρετανία) εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν (Ρωσία) επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις.
Είναι βέβαιο πως, τουλάχιστον, και τον Ιούλιο θα έχουμε επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων» αναφέρει η ΠΟΞ στη νέα επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ζητώντας μέτρα με συγκεκριμένη εξειδίκευση, για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Η περίπτωση της Κρήτης

Μεγάλη είναι η ανησυχία όσων δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, στην Κρήτη.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα ήταν το νέο δεδομένο στο έτσι κι αλλιώς ρευστό εξαιτίας της πανδημίας καλοκαιρινό σκηνικό, την ώρα που το νησί ανέμενε το «φιλί της ζωής» από Βρετανούς, Ρώσους τουρίστες και άλλες αγορές, όπως είναι η Σκανδιναβία.
Οι επιχειρηματίες ελπίζουν σύντομα να λάβουν καλά νέα για να αναπτερωθούν και πάλι οι ελπίδες τους. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι πληρότητες παρουσιάζουν διακυμάνσεις τόσο από νομό σε νομό, όσο και από κατηγορία σε κατηγορία ξενοδοχείων.
«Σε κάθε κρίση, το Ρέθυμνο είναι αυτό που την πληρώνει πρώτο, γιατί δεν έχει ούτε αεροδρόμιο, ούτε λιμάνι», θα πει στο ΒΝ ο επικεφαλής των ξενοδόχων και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ κ. Μανώλης Τσακαλάκης.
Στην τελευταία γενική συνέλευση του Συλλόγου, εκφράστηκε απογοήτευση καθώς η πλειονότητα των μονάδων (περίπου το 80%) καταγράφει πληρότητες γύρω στο 20%, ενώ ένα μικρό ποσοστό 40% -50% και ένα άλλο μικρότερο λίγο παραπάνω.
«Η μέση πληρότητα είναι στο 30%, ενώ όλοι κάνουν προσφορές», τονίζει. Στα Χανιά η πληρότητα των ξενοδοχείων κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 35- 40%, ενώ στο Ηράκλειο είναι λίγο υψηλότερη.

«Έως και σήμερα υπολειτουργούμε»

Οι ξενοδόχοι ζητούν να δημιουργηθεί ένα «πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας» για τις επιχειρήσεις, που τελικά λόγω Covid-19, ακόμα και αν τυπικά λειτουργούν καθ΄όλο το έτος, «έχουν μετατραπεί όλες σε εποχικές». Βλέποντας μάλιστα να υπάρχουν ακόμη και μηδενικές πληρότητες σε περιοχές της ηπειρωτικής - κυρίως- Ελλάδας, ζητούν επιτακτικά να ληφθούν εξειδικευμένα – στοχευμένα μέτρα, μιας και ο Ιούλιος αναδεικνύεται σε μήνα «κατώτερο των περιστάσεων», ενώ στην πλειοψηφία τους ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdowns και καλούν όλους να εμβολιαστούν.
Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει περίπου ένα 25% εργαζομένων στα ξενοδοχεία που δεν έχει σπεύσει ακόμη να το πράξει.
«Πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη, μεταλλάξεις του ιού, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και μια προσπάθεια να κρατήσουν οι χώρες τον κόσμο τους στο εσωτερικό για οικονομικούς λόγους, μας κάνουν να έχουμε χάσει τον ύπνο μας», λέει παράγοντας του τουρισμού και επισημαίνει: «Kάθε μέρα έχουμε και μια νέα απώλεια που προστίθεται.
Η μάχη είναι σκληρή».
«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πράγματι είναι πολύ θετικό, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, μιας και εκ του σχεδιασμού του απευθύνεται σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως του 20%. Όμως τα ξενοδοχεία έκλεισαν το 2020 με μέση μείωση κύκλου εργασιών άνω του 75% και τελικά έως και σήμερα υπολειτουργούν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 35-45%», αναφέρουν στην επιστολή τους οι ξενοδόχοι και ζητούν:

  • Να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της της πανδημίας.
  • Για τις επιχειρήσεις που λόγω προορισμού ή εθνικότητας εισερχόμενου τουρισμού, καταφέρνουν να έχουν μια πληρότητα άνω του 50% και ενδεχομένως να είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζομένους με πλήρες ωράριο, να υπάρχει κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020), χωρίς να πρέπει να καταφύγουν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου και οι εργαζόμενοι να μην έχουν μείωση του μισθού τους, αλλά και το κράτος να έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
  • Όσον αφορά την πληρέστερη κάλυψη των εργαζομένων, να υπάρχει η δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα, γιατί και για το προσωπικό η σεζόν θα έχει «διαφορετικές ταχύτητες».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης