Η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών «θα κρίνουν την τύχη» του χειμερινού τουρισμού στον ορεινό όγκο όπου μετά από ένα καλό τετραήμερο, ο Νοέμβριος παρουσιάζει «απογοητευτική κοιλιά» στις κρατήσεις.
Παρόλο που η 28η Οκτωβρίου «απογείωσε» την πληρότητα σε αρκετούς προορισμούς που «είχαν να δουν τόσους πελάτες από τον Φεβρουάριο του 2020» και σε κάποιους άλλους «έδωσε μια καλή οικονομική ανάσα ενόψει του δύσκολου χειμώνα του πλησιάζει», οι εξελίξεις που επηρεάζουν το μέλλον 1500 επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξακολουθούν να κινούνται «στη σφαίρα του απρόβλεπτου» γιατί είναι σχεδόν μονοεξαρτώμενες από τον εσωτερικό τουρισμό για την επιβίωσή τους.
Οι επιχειρηματίες που μίλησαν στο BN, δεν κρύβουν την αγωνία τους για το αυξημένο λειτουργικό κόστος σε αντίθεση με τις διαφαινόμενες «τρύπες» στην τουριστική κίνηση που δεν μπορούν όπως λένε, «να εγγυηθούν ότι η διαδρομή μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, δεν θα είναι για άλλη μια φορά επίπονη».
Τα «δύο πρόσωπα» της τουριστικής κίνησης
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η αργία της εθνικής επετείου δεν βοήθησε το ίδιο όλες τις περιοχές της χώρας, με την τύχη του χειμερινού τουρισμού να εξαρτάται στενά από το «κοκκίνισμα» των επιδημιολογικών δεδομένων. Αποτέλεσμα, οι λιγότερο επιβαρυμένοι υγειονομικά προορισμοί να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις. Έτσι, περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες «δεξαμενές» όπως η Αθήνα, δηλαδή Πελοπόννησος, Αράχωβα, Καρπενήσι κ.α., είχαν καλύτερες πληρότητες από άλλες, σε νομούς δηλαδή της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας όπου η πορεία των κρουσμάτων εδώ και εβδομάδες παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική.
«Υψηλότερες οι πληρότητες στη Νότια Ελλάδα»
«Το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η Ελλάδα κόπηκε τουριστικά στα δύο.
Η Νότια Ελλάδα σημείωσε πληρότητες από 80% έως 90%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι πληρότητες «έπιασαν ταβάνι» στο 60%.
Κύριες αιτίες αυτής της διαφοροποίησης, είναι από τη μια πλευρά η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές όπου οι δείκτες της πανδημίας βρέθηκαν στο «κόκκινο» και από την άλλη, η αύξηση του κόστους μετακίνησης, δηλαδή διόδια – καύσιμα», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας, ο οποίος βάζει στη δύσκολη εξίσωση και την ενεργειακή ακρίβεια.
Για την πλειοψηφία των ταξιδιωτών είναι μια υπολογίσιμη επιβάρυνση που λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία τους για μακρινές αποστάσεις και τους αναγκάζει να προτιμήσουν προορισμούς που βρίσκονται πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους.
Η αύξηση της τιμής της βενζίνης, όπως φοβούνται οι ξενοδόχοι, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει σαν «κόφτης» στις ταχύτητες για τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου εντός Ελλάδος.
«Η Μακεδονία δεν «περπάτησε» όσα θα θέλαμε»
Σύμφωνα δε, με επιχειρηματίες «εάν οι Έλληνες δεν εμβολιαστούν, οι ορεινοί προορισμοί σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» θα περάσουν «μαύρες» γιορτές τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα που έχει «βαφτεί» κόκκινη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα χωριά όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά μικρή και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπερβαίνει ούτε το 20%, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα, όπου εκεί οι εμβολιασμοί του πληθυσμού έχουν προχωρήσει περισσότερο.
«Η Μακεδονία δεν «περπάτησε» όσο θα θέλαμε στο πρώτο crash test για τους χειμερινούς προορισμούς.
Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το νέο κύμα της πανδημίας, για να μην έχουμε επανάληψη του περσινού εφιάλτη» δηλώνει ξενοδόχος της Βόρειας Ελλάδας που αγωνιά για την επιχείρησή του.
Ευκαταφρόνητες οι κρατήσεις του Νοεμβρίου
Μέσα στο γενικότερο κλίμα ασφυκτικού κλοιού που διαμορφώνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η απόδραση του Σαββατοκύριακου αποκτά και πάλι χαρακτηριστικά last second, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργο Ζαφείρη.
Όπως χαρακτηριστικά λέει «ο Νοέμβριος είναι εξαιρετικά «νεκρός» μήνας για τις επιχειρήσεις χειμερινού τουρισμού που βλέπουν πολύ λίγες κρατήσεις στα συστήματά τους, σε αντίθεση με την κινητικότητα που επικρατεί στην περιοχή του Βόλου, της Πορταριάς, της Αγριάς και Μακρυνίτσας από προγραμματισμένες συνεστιάσεις και συνέδρια που έχουν αρχίσει να «ζεσταίνονται».
«Στον αέρα» ο όποιος σχεδιασμός
Με τα νέα μέτρα - μονόδρομο για να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι επιχειρηματίες δεν θεωρούν ότι ένα καλό τετραήμερο μπορεί να κάνει έναν ολόκληρο χειμώνα βιώσιμο.
«Πως θα κρατηθούμε μέχρι τα Χριστούγεννα;» αναρωτιέται ο κ. Ζαφείρης και σημειώνει ότι ακόμη και αυτοί που δραστηριοποιούνται στους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας όπως είναι το Πήλιο, δεν μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αφού ο όποιος σχεδιασμός «τίθεται εν αμφιβόλω».
Όπως προσθέτει, υπάρχει ενδιαφέρον μεν για τα Χριστούγεννα κυρίως μέσω των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, αλλά και αυτό είναι για την ώρα περισσότερο «διερευνητικό».
«Μάννα εξ ουρανού» τα Χριστούγεννα
Οι περισσότεροι ξενοδόχοι στους χειμερινούς προορισμούς περιμένουν τα φετινά Χριστούγεννα ως «μάννα εξ ουρανού» και ταυτόχρονα «χτίζουν αντοχές» για την επόμενη μέρα.
Ο «μεγάλος ασθενής» της κρίσης καταγράφει ήδη δύο χαμένες χρονιές και παρά το καλό ξεκίνημα στα τέλη Οκτωβρίου, ο «σκοτεινός» Νοέμβριος από άποψη κρατήσεων, ενεργοποιεί αντανακλαστικά για έναν «βαρύ» χειμώνα και στρέφει το ενδιαφέρον στις ενδείξεις του επόμενου διμήνου, καθοριστικές για την επιβίωσή τους.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Tουρισμός: «Μαύρος» Νοέμβριος για τους ορεινούς προορισμούς - H πανδημία κρίνει τις αφίξεις
«Έκρηξη» κρουσμάτων και κόστους μετακίνησης τα εμπόδια για τον χειμερινό τουρισμό
Σχόλια αναγνωστών