Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Απρόσμενα εμπόδια για το πρώτο covid free καλοκαίρι, προκαλούν «πονοκέφαλο» σε τουριστικούς κλάδους

Απρόσμενα εμπόδια για το πρώτο covid free καλοκαίρι, προκαλούν «πονοκέφαλο» σε τουριστικούς κλάδους

«Βραχυπρόθεσμο» φαινόμενο οι καθυστερήσεις πτήσεων στην Ευρώπη, αλλά παραμένει το «αγκάθι» των ακριβών μετακινήσεων

1, 5 εκατομμύριο τουρίστες αναμένει η Ελλάδα μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα από 13/06/2022 έως 19/06/2022 έχουν προγραμματιστεί 779.835 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις (αύξηση 5,4%), ενώ από 20/06/2022 έως 26/06/2022 άλλες 817.879 θέσεις (αύξηση 4,9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα). Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Πολωνία, Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, ΗΠΑ και Ισραήλ είναι η «χρυσή» δωδεκάδα που γεμίζει τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» ξένων επισκεπτών που αναμένει η χώρα μας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας συγκεντρώνει διπλάσιο αριθμό αφίξεων από το αμέσως επόμενο αεροδρόμιο σε προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό, το «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης (224.084 και 228.679 θέσεις από 13 έως 26/06/2022 και 117.648 και 124.511 θέσεις αντίστοιχα, για το ίδιο χρονικό διάστημα).
Ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.
Ο Ιούνιος σε πολλές περιοχές της χώρας αγγίζει το 80% σε πληρότητα και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, χαρακτηρίζεται από καλός έως εξαιρετικός μήνας, ανάλογα με την περιοχή.
Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, κατά τα οποία, αναμένονται περισσότερες από 3 εκατομμύρια αφίξεις.
Στο μεταξύ, από την περασμένη Κυριακή, ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς από το εξωτερικό στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, αφού μέχρι πρότινος θα έπρεπε να ήταν εφοδιασμένοι με αρνητικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού τους – αν και το CDC σκοπεύει να επαναξιολογήσει την απόφαση αυτή σε 90 ημέρες.
Σύμφωνα δε με το «βαρόμετρο διακοπών 2022» της Europ Assistance που διενήργησε η Ipsos από τις 22 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου σε ΗΠΑ και Καναδά, 6 στους 10 Αμερικανούς σκοπεύουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι – στοιχείο που τους φέρνει κοντά στα επίπεδα του 2019, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό και για τους Καναδούς.

Ταξιδιωτική ανάκαμψη με «αρρυθμίες»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας κ.Susanne Kraus-Winkler, για να περιγράψει την κατάσταση στα αεροδρόμια της Ευρώπης, με τις εταιρείες να καλούνται να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, με μειωμένο προσωπικό που «χάθηκε» λόγω πανδημίας.
Μίλησε για δυσκολίες που οδηγούν σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω ελλείψεων προσωπικού, ενώ αεροδρόμια που είχαν περισσότερους εργαζόμενους με ημιαπασχόληση, όπως είπε, «διαχειρίζονται την κατάσταση ευκολότερα από όσα προέβησαν σε απολύσεις».
Ήδη πολλά αεροδρόμια προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού, με προσλήψεις της τελευταίας στιγμής, ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται τόσο σε υπηρεσίες στο έδαφος, όσο και στον αέρα. Στο Μπαράχας της Μαδρίτης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόσληψη αστυνομικών για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ουρές, ενώ συνωστισμός επικρατεί και στα terminals του Βερολίνου, του Ντίσελντορφ και της Φρανκφούρτης. Ενώ, η ολλανδική KLM αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά ακόμη και την πώληση εισιτηρίων.
Σε προληπτικές ακυρώσεις περίπου 40 πτήσεων την εβδομάδα προχώρησε η μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους της Βρετανίας, η EasyJet περιορίζοντας το πρόγραμμα πτήσεων του Ιουνίου για να αποφύγει περαιτέρω χάος.
Σε μήνυμα προς το προσωπικό που αποκάλυψε ο Guardian, ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείας κ. Peter Bellew, είπε ότι κίνηση αυτή έγινε σκόπιμα για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου.
«Υπάρχει ανησυχία, μήπως λόγω φόβου ότι οι πτήσεις δεν πραγματοποιηθούν ή καθυστερήσουν, υπάρξουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής» λέει άνθρωπος του τουρισμού, ενώ «αρρυθμίες» έχουν αναφερθεί ήδη και σε ελληνικά νησιά, «όχι όμως σε βαθμό που να θορυβηθούμε», προσθέτει.
Στα Χανιά για παράδειγμα, μια πτήση προς Μάντσεστερ και δυο προς Λονδίνο ακυρώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. με αποτέλεσμα 614 να παρατείνουν υποχρεωτικά τις διακοπές τους για δύο ημέρες στην Κρήτη, με έξοδα της εταιρείας.
Μήνυμα συγγνώμης απηύθυνε άλλωστε και ο επικεφαλής της TUI Ηνωμένου Βασιλείου προς τους πελάτες του t.o.’ s που ταλαιπωρήθηκαν από πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στην Ευρώπη.

Στα ύψη οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Οι φετινές διακοπές post covid, αλλά με τον πληθωρισμό στα ύψη και την κρίση στην ενέργεια, θα είναι ακριβότερες από 10% έως και 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου.
Το Bloomberg υποστήριξε ότι σχεδόν όλες οι πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας, από αεροπορικές εταιρείες μέχρι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κρουαζιέρες, ξενοδοχεία κλπ. αντιμετωπίζουν παγκόσμια προβλήματα ως αποτέλεσμα των τιμών στην αλυσίδα εφοδιασμού, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και τις πιέσεις που ασκούνται από τη ζήτηση σε επίπεδα ρεκόρ, αφού πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να μετακινηθούν απεγνωσμένα μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας.
«Η άνοδος των τιμών είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, απλώς δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει» εκτιμά στέλεχος από το χώρο του τουρισμού που διατυπώνει επιφυλάξεις και για το εάν και κατά πόσο θα είναι διατεθειμένη η πλειοψηφία να πληρώσει περισσότερα προκειμένου να βρεθεί σε κάποια μακρινή, ηλιόλουστη παραλία.
«Ο κλάδος των αερομεταφορών έχασε χιλιάδες χειριστές εδάφους, αεροσυνοδούς, πιλότους κλπ. και είναι λογικό, αφού πολλοί, μέσα στην πανδημία με τις περικοπές που είχαν γίνει αναζήτησαν εργασία σε άλλα αντικείμενα. Λόγω της μεγάλης ύφεσης κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα κενά έγινα σημαντικά και υπάρχει δυσκολία στο να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν η ζήτηση ταυτόχρονα αυξάνεται κατακόρυφα, όσο βαδίζουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την άνοδο των τιμών στα καύσιμα που έφτασαν να καλύπτουν πια έως και το 40% του λειτουργικού κόστους μιας αεροπορικής εταιρείας» προσθέτουν άλλες πηγές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αντίκτυπος από τις πληθωριστικές πιέσεις στην τσέπη του μέσου εν δυνάμει ταξιδιώτη αναμένεται να φανεί περισσότερο, μέσα στο 2023.
«Βλέπουμε ανθρώπους πρόθυμους να… απογειωθούν, ακόμη και αν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα κρατήσει για πάντα», εξηγούν.
Την ίδια ώρα, έκθεση της Adobe υποστηρίζει ότι οι αεροπορικές κρατήσεις τον Μάιο υποχώρησαν κατά 2,3% και οι τιμές παρέμειναν στα ύψη, με όλο και περισσότερα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας να ανησυχούν για πιθανή επιβράδυνση, μόλις κορυφωθούν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης