Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός: Κλείσιμο της ψαλίδας με το 2019, δείχνουν οι τάσεις Ιουλίου – Αυγούστου

Τουρισμός: Κλείσιμο της ψαλίδας με το 2019, δείχνουν οι τάσεις Ιουλίου – Αυγούστου
TUI: Στους κορυφαίους προορισμούς η Ελλάδα – Κρήτη, Ρόδος, Κως τα πιο δημοφιλή νησιά
Σχετικά Άρθρα

Προ των πυλών βρίσκεται η ολική επιστροφή στην κανονικότητα των αφίξεων για τους περισσότερους προορισμούς, αφού ο Ιούλιος, αλλά και ο Αύγουστος με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να πιάσουν τα επίπεδα του 2019 ή ακόμη και, εκτός απροόπτου, να τα ξεπεράσουν εκεί όπου θα υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα. Τα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, δημιούργησαν προβληματισμό σε μικρή μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, με τους περισσότερους πάντως να συνιστούν ψυχραιμία και να θεωρούν την κατάσταση «αναμενόμενη λόγω αυξημένης κινητικότητας», αλλά και ελεγχόμενη ταυτόχρονα «λόγω εμπειρίας πια και καλής υγειονομικής διαχείρισης που έγινε στη χώρα μας κατά το παρελθόν».
Την ίδια ώρα, οι κλασικές αγορές της Ευρώπης διατηρούν ικανοποιητικούς ρυθμούς στις κρατήσεις. Πολύ καλά κινούνται επίσης η αμερικανική και η καναδική αγορά, οι αφίξεις από την αγορά του Ισραήλ, αλλά και η πολωνική που άρχισε να ανεβαίνει μετά το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, είναι έβδομη στον προγραμματισμό θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.
Την ακολουθεί το Βέλγιο όπου σύμφωνα με την TUI Βελγίου, τα ελληνικά νησιά καλύπτουν το 22% των καλοκαιρινών της κρατήσεων και φέτος, είναι ακόμα πιο δημοφιλή σε σχέση με το παρελθόν.
Η Ισπανία παραμένει βέβαια ο πρώτος προορισμός με 37% των κρατήσεων, ενώ η Τουρκία συγκεντρώνει μερίδιο 15%. Κρήτη, Ρόδος και Κως είναι προορισμοί που έχουν «κλέψει» περισσότερο τις καρδιές των Βέλγων (ακολουθεί η Κέρκυρα), οι οποίοι αναζητούν όχι μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά και τα resorts με τα all inclusive – τουλάχιστον όσον αφορά τις οικογένειες.

Κινητικότητα με αφορμή σκηνές χάους σε αεροδρόμια εξωτερικού

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω έλλειψης προσωπικού όμως, έθεσαν σε εγρήγορση τη χώρα μας ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα, τώρα που κορυφώνεται η κίνηση της σεζόν. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας μάλιστα αποκάλυψε στην ΕΡΤ ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους των αεροδρομίων και τον υπουργό Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που στην Ελλάδα «δεν παρατηρείται ανάλογο πρόβλημα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς το αεροδρόμιο είναι η πρώτη επαφή του ταξιδιώτη με τη χώρα μας».
Μεγαλύτερες «αρρυθμίες» ταλανίζουν τα αεροδρόμια της Βρετανίας.
Αντίστοιχη ταλαιπωρία έχει σημειωθεί στο Άμστερνταμ, το Δουβλίνο, το Ντίσελντορφ αλλά και τη Νέα Υόρκη όπου οι κενές θέσεις ιπτάμενου προσωπικού και εδάφους πολλαπλασιάστηκαν μέσα στην πανδημία και τα lockdowns - όταν δηλαδή τα ταξίδια κατέρρευσαν και εταιρείες αναγκάστηκαν να απολύσουν προσωπικό, ενώ προστέθηκαν και απεργίες.
Η διοίκηση της Lufthansa ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, ενώ ο επικεφαλής της TUI Γερμανίας κ. Stefan Baumert εκτίμησε ότι όλα θα κυλήσουν για τη συντριπτική πλειοψηφία ομαλά, διαβεβαιώνοντας ότι η Tuifly δεν σχεδιάζει καμία ακύρωση πτήσης.

TUI: Επανασχεδιασμός λόγω αυξημένης ζήτησης

Ειδικά για την TUI Γερμανίας, η επιστροφή στα νούμερα αφίξεων του 2019 θα πρέπει να θεωρείται (σχεδόν) σίγουρη. Προβλέπει σεζόν – ρεκόρ για την Κρήτη, με την Ελλάδα να συνεχίζει να έχει συνολικά, ισχυρή ζήτηση.
Ο μεγάλος t.o. διαπραγματεύεται με ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά, αλλά και στην Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Πορτογαλία κ.α. ενώ ειδικά για τη Ρόδο και την Κω εκτιμά ότι θα πιεστούν οι χωρητικότητες μέσα στο κατακαλόκαιρο και κάνει σχέδια για πρόσθετα εφεδρικά αεροσκάφη σε περιόδους αιχμής, προς μεσογειακούς προορισμούς όπου η ζήτηση αυξάνεται.
Σύμφωνα δε με τις υπάρχουσες προκρατήσεις του φθινοπώρου, δείχνουν να ακολουθούν και αυτές τη δυναμική του καλοκαιριού. Η TUI δρομολόγησε ένα επιπλέον αεροσκάφος στην Αττάλεια, προσθέτοντας επιπλέον 18.000 θέσεις στο πρόγραμμά της. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής πάντως, πιθανόν να μην έχουν τις ίδιες τιμές με τα κλεισμένα πακέτα – συμφωνίες (με τιμές του 2019) που εξαντλούνται. Λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, οι τιμές στο last minute του ταξιδιωτικού κολοσσού ενδέχεται να είναι επιβαρυμμένες σε ποσοστό 10%.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης