Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι long ελέγχουν το momentum στο χρηματιστήριο - Τι δείχνει το «στέγνωμα» των όγκων και των τζίρων - Το πολιτικό ρίσκο και η διαμάχη με την τρόικα – Ο κίνδυνος πολιτικής… εκτροπής και η… ανώδυνη πρόταση μομφής

Οι long ελέγχουν το momentum στο χρηματιστήριο - Τι δείχνει το «στέγνωμα» των όγκων και των τζίρων - Το πολιτικό ρίσκο και η διαμάχη με την τρόικα – Ο κίνδυνος πολιτικής… εκτροπής και η… ανώδυνη πρόταση μομφής
Παρ’ ότι το momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ξεκάθαρα ανοδικό, βραχυχρόνια δεν αποκλείεται επάνοδος της νευρικότητας αλλά και αύξησης της διάθεσης περαιτέρω ρευστοποιήσεων, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις και τη χθεσινή κατάθεση μομφής κατά της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η εν λόγω εξέλιξη ίσως φέρει σήμερα κάποιες αναταράξεις, όμως αν την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση πάρει – όπως διαφαίνεται – ψήφο εμπιστοσύνης, από Δευτέρα η αγορά θα είναι απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο σκόπελο.
Το τωρινό timing είναι αρκετά πλούσιο και «γεμάτο», τόσο με θετικές εξελίξεις, όσο και με… αρνητικές.
Από τη μία το «στέγνωμα» των τζίρων στις πτωτικές κυρίως συνεδριάσεις που μαρτυρά ότι δεν υπάρχουν διαθέσεις περαιτέρω ισχυρών πωλήσεων και από την άλλη οι πολιτικές εξελίξεις και η «διαμάχη» με την τρόικα ηλεκτρίζει μερικώς το κλίμα ηρεμίας.
Παράλληλα, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, έδωσε ισχυρή ώθηση σε μια αρκετά αδιάφορη έως εκείνη την ώρα χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνηση της ΕΚΤ θεωρείται πως θα δώσει σημαντικές ανάσες σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αλλά και στις ελληνικές τράπεζες. Ο χθεσινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια των πέντε συνεδριάσεων του Νοεμβρίου, παρ’ ότι δεν έπιασε τα υψηλά στάνταρ του Οκτωβρίου.
Ο Νοέμβριος μπήκε με διορθωτικές διαθέσεις μετά το ράλι +17,17% του Οκτωβρίου, οδηγώντας στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του νέου μήνα σε πτώση -4,19% χωρίς όμως να διαταραχθούν τα τεχνικά κεκτημένα της αγοράς. Το τελευταίο διήμερο όμως οι long πήραν εκ νέου τα ηνία της αγοράς οδηγώντας σε αντίδραση +2,87% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, +3,28% στον FTSE 25, ενώ τα περισσότερα κορυφαία blue chips αντέδρασαν.
Οι long πετυχαίνουν το στόχο τους ελέγχοντας την τεχνική εικόνα της αγοράς διατηρώντας και το Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο τόσο των 1.150 μονάδων, ενώ χθες υπήρξε έστω και οριακή επανάκτηση των 1.170 μονάδων.

Σε ισχυρά χέρια οι μετοχές των τραπεζών


Κύριο χαρακτηριστικό των έως τώρα συνεδριάσεων του Νοεμβρίου είναι το «στέγνωμα» των όγκων των μετοχών και δη των τραπεζικών με κυρίαρχες τις Εθνική και Alpha Bank. Ένδειξη ασφαλώς ότι τα «χαρτιά» είναι σε πολύ δυνατά χέρια, έχουν «χτίσει» θέσεις με τους τεράστιους όγκους και τζίρους του Οκτωβρίου, οπότε έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πορείας τους. Η Εθνική έφτασε στις 22 Οκτωβρίου έως το υψηλό των 4,70 ευρώ – πολύ πάνω από την τιμή της αμκ των 4,29 ευρώ – για να διορθώσει στη συνέχεια. Το χαρτί έως τα πρόσφατα υψηλά των 4,70 ευρώ είναι ουσιαστικά «άδειο», μπορεί πανεύκολα να αναρριχηθεί εκ νέου με μικρές σχετικά αγοραστικές παρεμβάσεις.
Η Πειραιώς βρέθηκε στις 22 Οκτωβρίου έως το υψηλό των 1,76 ευρώ, δηλαδή πιο πάνω από την τιμή της αμκ των 1,71 ευρώ.
Και στις δύο μετοχές έγιναν εξαιρετικά μεγάλοι όγκοι και πολλά πακέτα, κυρίως στην Πειραιώς βεβαίως, καθώς έγιναν σημαντικές ανακατατάξεις και «αλλαγές» χαρτοφυλακίων.
Παράλληλα, βρήκαν την ευκαιρία να απεγκλωβιστούν αρκετοί που είχαν αγοράσει σ’ αυτές τις τιμές από την περασμένη άνοιξη και κατόπιν οι μετοχές πιέστηκαν.
Σ’ αυτή τη φάση λοιπόν, η συγκυρία είναι ξανά υπέρ των αγοραστών, τουλάχιστον σε ότι αφορά την τεχνική εικόνα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο.
Οι τράπεζες, παρ’ ότι συγκριτικά με διεθνείς ομίλους είναι πανάκριβες, φαίνεται πως βρίσκονται σε φάση θετικής προεξόφλησης μελλοντικών εξελίξεων. Οι μετοχές είναι σε πολύ ισχυρά χέρια τα οποία οδηγούν κατά το δοκούν τους τίτλους, επιβάλλοντας τη δική τους «αλήθεια» σε δείκτες και μετοχές.
Επίσης, η μείωση των spreads που έχουν κατέλθει στα χαμηλότερα επίπεδα της τριετίας, ασφαλώς πιστοποιεί τη μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου και κινδύνου, κάτι που ευνοεί τα μέγιστα τόσο αυτό καθεαυτό το τραπεζικό σύστημα όσο και την αύξηση της ανάληψης ρίσκου στο χρηματιστήριο.
Είναι σαφές λοιπόν ότι ισχυρές διαθέσεις ρευστοποιήσεων που θα διατάραζαν πολύ το σκηνικό δεν παρουσιάζονται προς το παρόν. Μόνο μια πολιτική εκτροπή θα άλλαζε εντελώς την κατάσταση και θα μιλούσαμε για μια εντελώς καινούρια βάση πλέον.

Η διαμάχη με την τρόικα

Παράγοντας που φέρνει οπωσδήποτε νευρικότητα και ανασφάλεια στο χρηματιστήριο είναι ασφαλώς η «διαμάχη» με την τρόικα, ασχέτως αν εν πολλοίς το… παιχνίδι δείχνει να είναι σχεδόν… σημαδεμένο, εντελώς προβλέψιμο, τόσο κατά τη διαδικασία όσο και κατά το αποτέλεσμά του.
Κάποιοι δίνουν δραματικό τόνο (και) στις τωρινές διαπραγματεύσεις, όμως η σιγουριά που βγάζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνει ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, ότι έχουν τις… πολιτικές εξασφαλίσεις (από την Ευρώπη) που απαιτούνται. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν εκτεθεί – εντελώς εκούσια και με ξεκάθαρη στόχευση να φανεί ισχυρή… πυγμή – ότι αποκλείεται - τουλάχιστον σ' αυτή τη συγκυρία - να παρθούν οριζόντια μέτρα, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Άλλωστε, τέτοια μέτρα δεν περνούν με τίποτα από αυτή τη Βουλή σ’ αυτή τη συγκυρία. Από εκεί και πέρα, ίσως υπάρξει «βάφτισμα» άλλων συγκαλυμμένα εισπρακτικών μέτρων ως… διαθρωτικές – ορθολογικές κινήσεις, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όμως, κατά την άποψή μας, η κυβέρνηση αν δεν είχε ισχυρές πολιτικές εξασφαλίσεις σε διεθνές επίπεδο, δεν θα έβγαινε να «διαφημίσει» τόσο έντονα τη μη λήψη άλλων μέτρων.

Ο MSCI

Ώθηση βέβαια στην αγορά δίνει και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI emerging markets Greece που ανακοινώθηκαν χθες αργά το βράδυ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο επίκεντρο όλες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται λιγότερο ή περισσότερο μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, Jumbo, Alpha Bank, Πειραιώς. Σήμερα λοιπόν αναμένεται να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, ενώ γενικότερα έως και τις 26 Νοεμβρίου που ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβάθμισης στις αναδυόμενες αγορές, ίσως υπάρξουν περαιτέρω ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων και νέες εισροές.


Πρώτη ενημέρωση: 08:13, 8 Νοεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης