Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του Coeure της ΕΚΤ στην Ελλάδα, του κατεξοχήν αρμοδίου για τα stress tests;

Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του Coeure  της ΕΚΤ στην Ελλάδα, του κατεξοχήν αρμοδίου για τα stress tests;
Το συμπέρασμα από τις συναντήσεις είναι ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει  να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στο σκέλος της ρευστότητας αλλά, θα είναι αρκετά αυστηρή με τα stress tests για λόγους αξιοπιστίας και διαφάνειας.
Το ταξίδι του Coeure του μέλους του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό στην Ελλάδα.
Ο χρόνος όμως που πραγματοποιείται αυτό το ταξίδι είναι πολύ κρίσιμος ενόψει των stress tests που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου του 2014 αλλά η διαδικασία αξιολόγησης των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μόνο τυχαίο θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ συναντήθηκε σχεδόν με τους πάντες, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ήταν
1)Stress tests των τραπεζών.
H EKT πραγματοποιεί stress tests σε 128 ευρωπαϊκές τράπεζες και μεταξύ αυτών και των 4 ελληνικών.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 31 Οκτωβρίου.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να διερευνήσει τις προθέσεις της ΕΚΤ καθώς υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα στρεσαριστούν περισσότερο του αναμενόμενου.
Αυτό που εξήχθηκε ως συμπέρασμα είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα χαριστεί σε κανένα εθνικό τραπεζικό σύστημα καθώς στόχος είναι να μην θιγεί η αξιοπιστία των stress tests.
2)Εξετάστηκε η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στα μακροπρόθεσμα δάνεια της ΕΚΤ, ωστόσο υπάρχει ένα θέμα με τις εγγυήσεις καθώς η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού Των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες για την ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ έχουν καταθέσει ως εγγύηση περίπου 90 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο για τα TLTRO τα μακροπρόθεσμα δάνεια της ΕΚΤ χρειάζονται υψηλής στάθμης εγγυήσεις.
Το συμπέρασμα από τις συναντήσεις είναι ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει  να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στο σκέλος της ρευστότητας αλλά, θα είναι αρκετά αυστηρή με τα stress tests για λόγους αξιοπιστίας και διαφάνειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης