Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: «Κότα με τα χρυσά αυγά» η Finansbank για την Εθνική - Δεν είναι σωστό το timing για την πώληση του ποσοστού

Bloomberg: «Κότα με τα χρυσά αυγά» η Finansbank για την Εθνική - Δεν είναι σωστό το timing για την πώληση του ποσοστού
Η Eθνική Tράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει με μια δημόσια προσφορά της τάξης του 20%-25% σε ορίζοντα 4 μηνών
Για την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει την τουρκική θυγατρική Finansbank, «την κότα με τα χρυσά αβγά», όπως χαρακτηρίζεται, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Ο κρυστάλλινος πύργος της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα 35ετές σύμβολο αποκλίνουσων τυχών, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, για τον ουρανοξύστη που θα στεγάσει τα γραφεία της Finansbank στην Κωνσταντινούπολη.
Η αγορά της Finansbank οκτώ χρόνια πριν, αποτέλεσε μια σπάνια επιτυχία στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταστήσει τις τράπεζές της ανώτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σφυρηλατώντας επίσης τους δεσμούς μεταξύ δύο παραδοσιακών εχθρών.
Επί του παρόντος, η Εθνική Τράπεζα έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική πώλησης του πιστωτικού ιδρύματος για να ικανοποιήσει τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανόνες, ύστερα από την κρατική βοήθεια που έλαβε στη διάρκεια της κρίσης χρέους που πλήττει την Ελλάδα.
«Η εξαγορά άνοιξε τον δρόμο, στα χαρτιά τουλάχιστον, για τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως σχολιάζει ο Wolfango Piccoli, γενικός διευθυντής της Teneo Intelligence.
«Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη ελληνο-τουρκική συμφωνία σε μια περίοδο που η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν ήταν εύκολα αποδεκτή στην Τουρκία», προσθέτει ο Piccoli.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Εθνική Τράπεζα προσέλαβε τον περασμένο μήνα τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America για την πώληση των μετοχών της Finansbank.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, η πώληση θα σηματοδοτήσει την τελευταία υποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή που κάποτε θεωρούσαν τη δική τους παιδική χαρά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η πώληση του 40% της Finansbank έως τα τέλη του 2015, θα αποφέρει ποσό 1 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Eθνική Tράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει με μια δημόσια προσφορά της τάξης του 20%-25% σε ορίζοντα 4 μηνών, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού.
Η Finansbank αντιστοιχεί στο 25% του ενεργητικού του ομίλου ύψους 111 δισ. ευρώ. Τα κέρδη β’ τριμήνου της τράπεζας αυξήθηκαν 28% στα 85 εκατ. ευρώ.
Όπως σχολιάζει ο Kerem Baykal, διαχειριστή κεφαλαίων στην Ak Yatirim της Κωνσταντινούπολης, ένας από τους λόγους για την διστακτικότητα είναι το γεγονός ότι οι τιμές για τις τουρκικές τράπεζες είναι σχετικά χαμηλές την τρέχουσα περίοδο.
Η τιμή προς τη λογιστική αξία υποδηλώνει 24% discount σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
«Η Εθνική θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερη αξία αν έβγαινε στην αγορά σε καλύτερη στιγμή», σημειώνει ο αναλυτής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Timothy Ash, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην Standard Bank, χαρακτηρίζει τη Finansbank « χρυσή χήνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης