Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μποτόπουλος (ΕΚ) - Ελληνική τράπεζα παραβίασε τους κανόνες του short selling – Ελέγχονται 150 κωδικοί ξένων, οι ποινές τον Ιανουάριο

Μποτόπουλος (ΕΚ) - Ελληνική τράπεζα παραβίασε τους κανόνες του short selling – Ελέγχονται 150 κωδικοί ξένων, οι ποινές τον Ιανουάριο
Μια από τις τέσσερις τράπεζες έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου. Υπάρχει δικαίωμα ακρόασης από τους επενδυτές τόνισε ο Κ. Μποτόπουλος
Τον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες ποινές για παραβίαση του short selling, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως αφορά την ΑΜΚ μιας τράπεζας.
(Παρ΄ ότι δεν αναφέρθηκε το όνομα της τράπεζας...αφορά την ΑΜΚ της Eurobank και τα παιχνίδια υποτιμητικής κερδοσκοπίας που είχαν υπάρξει από ξένους επενδυτές κατά την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου).
Ωστόσο ακριβώς η ίδια διαδικασία δηλαδή τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας είχαν υπάρξει και στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής....αλλά δεν είναι σαφές αν εκεί υπήρξε έλεγχος...
Όπως είπε ο Μποτόπουλος, υπό εξέταση από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς είναι περίπου 150 κωδικοί ξένων, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι παραβίασαν τους κανόνες του short selling.
Σύμφωνα με τον κ.Μποτόπουλο, οι κωδικοί που ελέγχονται έκαναν πράξεις κατά τις διαδικασίες εισαγωγής των νέων μετοχών των τραπεζών κατά τις ΑΜΚ.
Όπως είπε, ο  έλεγχος κωδικών είναι δύσκολη διαδικασία, αλλά επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τη συνεργασία των τεσσάρων τραπεζών» καθώς και ότι η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς έχει εξειδικευμένα στελέχη για την έρευνα περιπτώσεων short selling.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι μια στις τέσσερις τράπεζες έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου, αναφέροντας ότι υπάρχει δικαίωμα ακρόασης από τους επενδυτές.
Όσον αφορά την υπόθεση του Ομίλου Βιοχάλκο, ο Κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι σχετικά με τις παρατυπίες που έγιναν με τις μη δημόσιες προτάσεις «κάναμε ότι περνά από το χέρι μας θεσμικά.
Ότι επιτρέπει ο ρόλος μας και επιβάλαμε το πρόστιμο».
Αν υπάρξει και άλλη τέτοια περίπτωση, το πρόστιμο θα είναι πολύ μεγαλύτερο, τόνισε ο Κ. Μποτόπουλος για να συμπληρώσει πως «κάνουμε ότι επιτρέπει ο θεσμικός μας ρόλος».
Αναφερόμενος στις διαγραφές εταιρειών από το ταμπλό, τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν αποτελούν πανάκεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπάρχουν εταιρείες που έχουν ελάχιστες έστω ελπίδες ανάκαμψης.
«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε τις όποιες ελπίδες μετόχων μειοψηφίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης