Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρατείνεται 6 μήνες το μνημόνιο - Αν τα νέα σκληρά μέτρα έρθουν μετά την εκλογή ΠτΔ είναι πιθανό να βρεθούν οι 180

Παρατείνεται 6 μήνες το μνημόνιο - Αν τα νέα σκληρά μέτρα έρθουν μετά την εκλογή ΠτΔ  είναι πιθανό να βρεθούν οι 180
Αν θα βρεθούν ή όχι οι 180 βουλευτές θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το γεγονός του πότε θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση τα νέα σκληρά μέτρα
Η παράταση του μνημονίου κατά 6 μήνες έως τα τέλη Ιουνίου του 2015 και όχι μια τεχνικής υφής παράταση 4-5 εβδομάδων φαίνεται ότι αποτελεί την πρόταση της ΕΕ προς την Ελλάδα, καθώς θέλουν να αποδεσμεύσουν την οικονομική πορεία της χώρας από τις προεδρικές εκλογές ή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η Τρόικα αποδεσμεύει τις πολιτικές από τις οικονομικές εξελίξεις και για να διασφαλίσει ότι δεν θα διακυβευτούν τα  245 δισεκ. που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, έχει αποφασίσει να υιοθετήσει καθαρές λύσεις.
Ως καθαρή λύση είναι η παράταση του μνημονίου κατά 6 μήνες.
Το μνημόνιο έληγε τέλη του 2014 δηλαδή σε 3 περίπου εβδομάδες και έχει αποφασιστεί να παραταθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2015.
Η παράταση κατά 6 μήνες αποτελεί προφανώς ήττα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης.
Για την Τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι νεφελώδες, αλλά οι έσχατες επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά να ανακοινώσει ανεπιτυχώς πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο…έθεσε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της.
Η Τρόικα αντιμετωπίζει την κυβέρνηση Σαμαρά και τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον με τα ίδια κριτήρια και αυτό αποτελεί ποιοτική διαφοροποίηση.
Έτσι λοιπόν ενώ θεωρητικά θα ανέμενε κανείς ότι η ΕΕ θα παρείχε στήριξη στον Σαμαρά, ζητάει να παρθούν νέα μέτρα 2,3 δισεκ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι η εκτίμηση της Τρόικα θα διαψευστεί, αλλά αυτό είναι αδιάφορο.
Για την Τρόικα που δάνεισε 245 δισεκ. στην Ελλάδα, είναι αδιάφορο αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι.
Είναι προτιμότερο να διαψευστεί η Τρόικα αλλά να ξέρει ότι θα πάρει πίσω τα κεφάλαια που χορήγησε στην Ελλάδα, παρά να διαψευστεί η Ελλάδα και άρον άρον να προσπαθούν να κλείνουν οικονομικές μαύρες τρύπες λόγω κακών εκτιμήσεων.
Η παράταση του μνημονίου, εκ πρώτης όψεως απομακρύνει την πιθανότητα της κυβέρνησης να βρει τους 180 βουλευτές.
Ωστόσο έμπειρος πολιτικός παράγοντας μιλώντας στο bankingnews.gr ανέφερε το εξής
«Η βασική παράμετρος που θα κρίνει αν μπορεί να βρεθούν ή όχι οι 180 βουλευτές είναι αν η Τρόικα ζητήσει τα νέα μέτρα που υποχρεωτικά θα παρθούν…θα ψηφιστούν πριν ή μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν η Τρόικα απαιτήσει να ψηφιστούν τα νέα μέτρα προ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας…ο στόχος των 180 βουλευτών δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Μάλιστα ακόμη και αυτοί που θα μπορούσαν θεωρητικά να ψηφίσουν υπέρ του προέδρου της Δημοκρατίας…δεν θα εκδηλωθούν αν τα νέα μέτρα είναι επώδυνα.
Αν τώρα η κυβέρνηση καταφέρει και φέρει τα νέα μέτρα μετά την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας υπάρχουν πιθανότητες να βρεθούν 180 βουλευτές.
Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να βρει 183 βουλευτές, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτοί που τάσσονται κατά της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας είναι 126 ή 127 βουλευτές.
Μέσα σε όλα αυτά δεν έχουν αξιολογηθεί και όσοι ψηφίσουν παρών στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.
Το παρών σημαίνει όχι…στην διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας.

Η αλήθεια για τους 180 βουλευτές

Η κυβέρνηση και ορισμένοι παράγοντες που έχουν πρόσβαση στο εξωτερικό σε διεθνείς οίκους επικοινωνούν ότι έχουν βρεθεί οι 180 βουλευτές.
Ωστόσο 180 βουλευτές δεν έχουν βρεθεί.
Όσοι αναφέρουν με βεβαιότητα ότι έχουν βρεθεί οι 180 βουλευτές απλά εκφράζουν προσδοκίες και όχι βεβαιότητα.
Αν θα βρεθούν ή όχι οι 180 βουλευτές θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το γεγονός του πότε θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση τα νέα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης