Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το χρηματιστήριο της Αργεντινής έκλεισε το 2014 με κέρδη +59% και το ελληνικό με πτώση -29%;

Γιατί το χρηματιστήριο της Αργεντινής έκλεισε το 2014 με κέρδη +59% και το ελληνικό με πτώση -29%;
Η Αργεντινή έχει διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα...αλλά δεν αποτελεί χώρα πρότυπο έχει τα προβλήματα της...
Στην Ελλάδα ο πολιτικός λαϊκισμός πολλές φορές τυφλώνει την καθαρή και λογική κρίση.
Πολλές φορές, από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης έχει αναφερθεί η δράση ως φόβος «να μην γίνουμε Αργεντινή» θυμίζοντας τα τραγικά επεισόδια του 2001 που κήρυξε στάση πληρωμών και ο κόσμος από αγανάκτηση και πείνα εισέβαλλε σε super market και «εκποίησε» τα πάντα.
Η φράση να μην γίνουμε Αργεντινή που επικαλούνται οι έλληνες πολιτικοί έχει τις ρίζες της στα γεγονότα του 2001.
Ο πρωθυπουργός της Αργεντινής ο Φερνάντο δε λα Ρούα  φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο (η φράση θα φύγουν με ελικόπτερο που λέμε στην Ελλάδα προέρχεται από το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου ο πρωθυπουργός κατέρρευσε λόγω της λαϊκής οργής και φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό).
Αν ρωτήσουμε ένα μέσο πολίτη, προφανώς επηρεασμένο από αυτά που ακούει ή διαβάζει θα νομίζει ότι η Αργεντινή είναι κράτος παρίας, μια κατεστραμμένη και χρεοκοπημένη χώρα.
Προφανώς και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Απόδειξη η πορεία του χρηματιστηρίου της πόλης των Ανέμων όπως λέγεται το Buenos Aires η πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Το χρηματιστήριο της Αργεντινής σημείωσε εντυπωσιακό ράλι 58,86% το 2014 όταν το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -29% από τις 1162 μονάδες στις αρχές του 2014 στις 826 μονάδες στα τέλη του 2014.
Αν ληφθεί υπόψη η πτώση από τα υψηλά έτους 1377 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση ήταν -40%.
Τι συνέβη και η χρεοκοπημένη κατά τους έλληνες Αργεντινή σημείωσε ράλι στο χρηματιστήριο και εμείς εδώ στην Ελλάδα σημειώσαμε την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως στο χρηματιστήριο μετά την Ουκρανία και Ρωσία;
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι η Αργεντινή είναι πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα.
Ναι πολύ καλά διαβάσατε.
Πάμε να δούμε τα συγκριτικά στοιχεία.
Το ΑΕΠ της Αργεντινής είναι 363 δισεκ. ευρώ και το ΑΕΠ της Ελλάδος 183 δισεκ. δηλαδή η Αργεντινή έχει διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Αργεντινής βρίσκεται με βάση αναθεωρημένα στοιχεία στο 42% (ναι καλά διαβάσατε στο 42% του ΑΕΠ) ή 152 δισεκ. ευρώ.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος βρίσκεται στο 177% ή 321,4 δισεκ. ευρώ.
Η δομή του χρέους της Αργεντινής διαμορφώνεται ως εξής περίπου 66% ομόλογα, τα δάνεια 15% ενώ περίπου 65 δισεκ. είναι το χρέος αποτιμημένο σε δολάρια.
Η δομή του χρέους της Ελλάδος έχει ως εξής 321,4 δισεκ. εκ των οποίων 245 δισεκ. δάνεια διακρατικά και ΔΝΤ, 15 δισεκ. έντοκα γραμμάτια και 60 δισεκ. περίπου ομόλογα και άλλος δανεισμός.
Η ανεργία στην Αργεντινή βρίσκεται στο 7% και στην Ελλάδα περίπου στο 26,5%.
Η Αργεντινή λοιπόν είναι πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα με μόνη διαφορά ότι η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ευρώ και η Αργεντινή έχει το Pesos ένα νόμισμα ασταθές...
H Αργεντινή αν ήταν στην Ευρώπη θα πληρούσε πολλά από τα κριτήρια του Μάαστριχτ σε σχέση με την Ελλάδα που δεν πληρεί κανένα κριτήριο πλην του πληθωρισμού.
Η Ελλάδα έχει αρνητικό πληθωρισμό ενώ η Αργεντινή έχει 21,5% που προφανώς δημιουργεί προβλήματα στην τιμολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών 163 δισεκ. είναι σχεδόν διπλάσιες από τις καταθέσεις των τραπεζών της Αργεντινής φθάνουν τα 746 δισεκ. pesos και 549 δισεκ. pesos των ιδιωτών.
Άρα η Αργεντινή δεν είναι το χρεοκοπημένο κράτος που ίσως να νομίζουμε.
Ωστόσο η Αργεντινή δεν είναι και κράτος πρότυπο γιατί παραμένει παγιδευμένη από τους δανειστές της και εμφανίζει CDS το δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως.
Πρακτικά η Αργεντινή δεν μπορεί να βγει στις αγορές για να δανειστεί.
Στην Ελλάδα οι αιτίες της δραματικής πτώσης σχετίζονται με τα stress tests των τραπεζών καθώς και με τις ανόητες στρατηγικές εξόδου από τα μνημόνια ή πρόωρης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ένα μήνα το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε 3 ιστορικά κραχ που πότε στην ιστορία δεν έχουν συμβεί πλην του 1929 στην Νέα Υόρκη.
Οι έλληνες πολιτικοί όταν κάνουν αναφορές για την Αργεντινή να θυμούνται…το χρηματιστήριο τους κέρδισε 58,86% το 2014 και η Ελλάδα -29%.
Να θυμάστε οι αγορές ΠΟΤΕ δεν κάνουν λάθος…ξέρουν να οσφρίζονται το κέρδος.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 1 Ιανουαρίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης