Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκτά προβάδισμα η Attica bank για την Aspis bank

Αποκτά προβάδισμα η Attica bank για την Aspis bank

Η Attica bank υπέβαλλε πρόταση εξαγοράς της Attica bank με ανταλλαγή μετοχών χωρίς μετρητά , ο Β. Ρέστης υπέβαλλε προσφορά ως φυσικό πρόσωπο με στόχο να συμμετάσχει στην αμκ των 120 εκατ ευρώ της Aspis Bank καταβάλλοντας μετρητά , τα 2 ξένα funds τηρούν ακόμη στάση αναμονής ενώ η ΤτΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις καθώς επιζητεί μια βιώσιμη λύση για την Aspis bank.

Η Attica bank δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλλει νέα κεφάλαια και για τον λόγο αυτό προτείνει  ανταλλαγή μετοχών δηλαδή συγχώνευση με την Aspis  bank. Μάλιστα βρίσκεται σε συζητήσεις για το θέμα αυτό με την Commercial Value. Χθες πραγματοποιήθηκε ΔΣ στην Attica bank όπου περιεστράφηκε κυρίως στο θέμα της Aspis bank.
H διοίκηση της  Attica bank  έχοντας την ομόφωνη γνώμη του κ Γραβρίλη προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 42% της τράπεζας και έχοντας πάρει το πράσινο φως από την ΤτΕ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών θα παρακάμψει τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως από το ΤΕΕ που εποπτεύει το ΤΣΜΕΔΕ.  



H πρόταση της Attica bank προς την Aspis bank λύνει τα χέρια και της ΤτΕ η οποία θα αντιμετώπιζε με προβληματισμό την πρόταση επιχειρηματία για την εξαγορά τράπεζας και εν προκειμένω του Β. Ρέστη. Η πρόταση Ρέστη ουσιαστικά ήταν πρόταση συγχώνευσης της Aspis bank με την FBBank.
Η Attica bank διαθέτει ισχυρά κεφάλαια  που φθάνουν τα   500 εκατ ευρώ.
 H Attica bank διαθέτει συνολικά 5,2 δις ευρώ ενεργητικό , δάνεια 3,7 δις ευρώ και καταθέσεις 3,5 δις ευρώ.
Η Aspis bank διαθέτει 2,58 δις ευρώ ενεργητικό , 1,95 δις ευρώ δάνεια και 1,92 δις ευρώ καταθέσεις.
Τα κεφάλαια της Aspis bank ανέρχονται σε 128 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ αποτελούν υβριδική έκδοση.



Η πρόταση για συγχώνευση της Attica bank με την Aspis bank θεωρητικά δημιουργεί μια νέα μικρή τράπεζα με ενεργητικό 7,7  με 8 δις ευρώ. Με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις η Attica bank είναι περίπου 6,6 φορές μεγαλύτερη από την Attica bank και σχεδόν διπλάσια με βάση το ενεργητικό.
Όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι η νέα τράπεζα που θα προκύψει από την συγχώνευση θα δημιουργήσει συνέργειες και οφέλη. Η Aspis bank είναι μια μικρή τράπεζα αλλά διαθέτει assets περιορισμένου περιθωρίου κέρδους .
Υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι είναι διασφαλισμένα τα assets αφού αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια.
Ωστόσο αποτελεί ερωτηματικό το αν και κατά πόσο θα προκύψουν πραγματικές συνέργειες.



Π Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης