Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Royal Bank of Scotland: Έφτασε "το τέλος του παιχνιδιού" για το ευρώ...

tags :
Royal Bank of Scotland: Έφτασε
"Μεταξύ δύο λύσεων καλούνται να επιλέξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες: Είτε εκείνης της βαθύτερης οικονομικής σύγκλισης, είτε εκείνης της κατάρρευσης. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει...".
Και όμως η ανωτέρω δήλωση  προέρχεται από τον Jacek Rostowski, υπουργό Οικονομικών της Πολωνίας, μιας χώρας που δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ.
"Πόσο αναζωογονητικό είναι να ακούς έναν πολιτικό να μιλά με τόσο σαφή, απερίφραστο και ορθό τρόπο", σχολιάζει ο Moorad Choudhry της Royal Bank of Scotland.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της RBS, τα σχόλια του Πολωνού αξιωματούχου αντικατοπτρίζουν την απόλυτη αλήθεια, καθώς κάθε άλλη πρωτοβουλία στην Ευρώπη, πέραν των δύο προαναφερθέντων, απλώς εξαγοράζει χρόνο για την Ευρωζώνη... "Η εξαγορά χρόνου ωστόσο δεν συνιστά μια πραγματική λύση της κρίσης χρέους", προειδοποιεί ο Choudhry.
Όπως παράλληλα επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου, η βασική αρχή μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες πρέπει να ελέγχονται από έναν κεντρικό οργανισμό.
Δεν κρίνεται άσκοπη λοιπόν η αναδρομή στα λόγια του καθηγητή Milton Friedman...  "Νομισματική ένωση χωρίς οικονομική ένωση δεν είναι εφικτή", είχε δηλώσει ο Friedman και μάλιστα πριν την έλευση του 1999 και την υιοθέτηση του κοινού, ευρωπαϊκού νομίσματος.
Το μήνυμα, κατά τον Choudhry, είναι ένα: "Αυτή είναι η ώρα για το τέλος του παιχνιδιού για το ευρώ...".
"Το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), όσο και να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του, ακόμη κι αν φθάσουν στο 1 τρις, δεν θα λύσουν το πρόβλημα. H ιδέα του ευρωομολόγου, επίσης, δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς", υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της RBS.
Ο Choudhry εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αντιληφθούν είτε ότι οι "τρύπες" στα ελλείμματά τους πρέπει να καλυφθούν από το "κέντρο" της Ευρωζώνης, είτε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει "κεντρική".
Αν και οι δύο ανωτέρω προτάσεις κρίνονται από τον ίδιο δύσκολες στο μέτωπο της εφαρμογής τους, ο αναλυτής θεωρεί πως δεν υπάρχει άλλη λύση που να διασφαλίζει ότι τα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία...
Η μόνη εναλλακτική, κατά τον Choudhry, είναι ακόμη χειρότερη... "Παραδοσιακά αν το σκεφτούμε σε πολυεθνικές νομισματικές ενώσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός που αποχωρεί πρώτος είναι ο ισχυρότερος... "

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης