Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody's: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε Ca από C - Χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο το DTA - Παραμένει ο κίνδυνος bail in

Moody's: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε Ca από C - Χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο το DTA - Παραμένει ο κίνδυνος bail in
Ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί μη ποιοτικό κεφάλαιο αναφέρει η Moody's και τονίζει ότι μετριάστηκε - κάπως - η πιθανότητα bail in στις ελληνικές τράπεζες
Κατά 1 βαθμίδα αναβάθμισε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody's την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών σε Ca από C.
Συγκεκριμένα αναβάθμισε σε Ca την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζα Πειραιώς.
Η Moody's επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε caa3 σε προθεσμιακή κατάθεση και αναβαθμίζει την αξιολόγηση της βασικής γραμμής πίστωσης και των 5 ελληνικών τραπεζών - και της Attica bank - σε caa3.
Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις χρέους και καταθέσεων φέρουν σταθερές προοπτικές.
«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών και οι βαθμολογίες του χρέους αντανακλούν κατά κύριο λόγο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης αναφέρει ο Νώντας Νικολαΐδης , ένας ανώτερος Credit Officer στη Moody's του.
Οι αξιολογήσεις εξισορροπούν αυτές τις βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών έναντι σημαντικών κινδύνων από δυσμενέστερες εξελίξεις λόγω του εύθραυστου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Η επιβεβαίωση της βαθμολογίας caa3 των καταθέσεων των τραπεζών αντανακλά κυρίως τους εν εξελίξει ελέγχους καταθέσεων στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι η Moody's αναμένει σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, η αλλαγή της προοπτικής αξιολόγησης των καταθέσεων σε σταθερό από αρνητικό αντανακλά τη γνώμη του οργανισμού αξιολόγησης ότι ο κίνδυνος για bail-in για τις ανασφάλιστες καταθέσεις έχει κάπως μετριαστεί λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αιτιολογία για την αναβάθμιση

Η αναβάθμιση των πέντε ελληνικών τραπεζών σε caa3 αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, και τις προσδοκίες της Moody's πως η βελτίωση στην χρηματοδότηση θα στηρίξει την κερδοφορία.
Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν κατά 14,4 δισεκ τα κεφάλαια τους τον Δεκέμβριο του 2015.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκλήθηκαν λόγω της διεξαγωγής stress tests που πραγματοποιήθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και από την Τράπεζα της Ελλάδας για την πολύ μικρότερη Attica Bank. 
Οι εκτιμήσεις της Moody's ότι η αναλογία pro-forma του core tier 1 κεφαλαίου για το σύστημα βελτιώθηκε σε περίπου 19% μετά την ανακεφαλαιοποίηση, από περίπου 11% προ-ανακεφαλαιοποίηση από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η Moody's αναφέρει ότι αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κεφάλαια οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAS) που είναι επιλέξιμες για αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών.
Ενώ προ ανακεφαλαιοποίησης έφθανε στο 70% τον Σεπτέμβριο του 2015, το ποσοστό των επιλέξιμων DTAS έναντι του core tier 1, συνεχίζει να είναι υψηλή η αναβαλλόμενη φορολογία στο 45% κατά μέσο όρο για το σύστημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι το κεφάλαιο αυτό είναι κατώτερης ποιότητας, είναι αδύναμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Το DTA φθάνει περίπου στα 16,8 δισεκ.
Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τις βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και το προφίλ ρευστότητας των τραπεζών.
Μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του υψηλού κόστους έκτακτης ρευστότητας (ELA) στην Τράπεζα της Ελλάδα.
Το ELA ανέρχεται σε περίπου 69 δισ δισ για το σύστημα τον Δεκέμβριο του 2015, κάτω από ER87 δισ τον Ιούνιο του 2015.
Η Moody's αναμένει περαιτέρω μείωση της εξάρτησης των τραπεζών στο ELA, εφόσον υλοποιηθεί η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της χώρας από τους επίσημους δανειστές της (ΕΕ / ΕΚΤ / ESM / ΔΝΤ) σε εύθετο χρόνο. 
Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα θα επιτρέψει ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να καταστήσει επιλέξιμους τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως εγγύηση για σκοπούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανταλλάξουν ένα μέρος της χρηματοδότησής τους από το πιο δαπανηρό ELA στην χρηματοδότηση από την ΕΚΤ συμβάλλοντας ώστε κάπως να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα την σταδιακή εισροή καταθέσεων.
Παράλληλα, η Moody's αναμένει ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών θα στηρίξει τα έσοδα προ προβλέψεων το διάστημα 2016-17 με παράλληλη μείωση των προβλέψεων. 
Μετά από την επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) εκτιμάται ότι οι νέες προβλέψεις θα είναι χαμηλότερες το 2016-2017.
Οι εκτιμήσεις της Moody's είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs, τα δάνεια που είναι σε 90 ημέρες καθυστέρηση αντιστοιχεί κατά μέσο όρο περίπου στο 36,5% των συνολικών δανείων στο 9μηνο του 2015 ενώ τα NPE (σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΚΤ συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης αναδιάρθρωση και απομείωσης δανείων για τουλάχιστον 12 μήνες) διαμορφώθηκε στο 49,3%.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να κορυφωθούν προς το τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πολιτική αστάθεια και οι οικονομικές συνθήκες  δεν θα αποκλίνουν σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ στο -0,7% το 2016 και +2,7% το 2017.
Η Moody's θεωρεί ότι η βαθμολογία caa3 και για τις πέντε τράπεζες εξισορροπεί κατάλληλα αυτές τις πρόσφατες βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ τους, καθώς και αποτιμά τους καθοδικούς κινδύνους που απορρέουν από το εύθραυστο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Η Moody's θεωρεί ότι τους επόμενους 12-18 μήνες, οι επιδόσεις των τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και την εκτέλεση των όρων του προγράμματος στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει νέα νομοθεσία για την αναμόρφωση του πλαισίου επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

H βαθμολογία για τις καταθέσεις σε Caa3 με προοπτικές σταθερές από αρνητικές

Η αλλαγή στην προοπτική της βαθμολογίας των καταθέσεων σε σταθερό από αρνητικό αντανακλά τις πρόσφατες βελτιώσεις στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, καθώς και στην μείωση του κινδύνου για πιθανές σημαντικές απώλειες για τους καταθέτες μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.
Η επιβεβαίωση της βαθμολογίας caa3 των καταθέσεων των τραπεζών αντανακλά πρωτίστως τους συνεχιζόμενους ελέγχους κεφαλαίου.
Παρά το γεγονός ότι Έλληνες καταθέτες είχαν εξαιρεθεί από bail-in κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, η Moody's θεωρεί ότι οι σχετικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι αυξημένοι, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του νόμου μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) που ψηφίστηκε στην Ελλάδα το 2015, προβλέποντας την συμπερίληψη των καταθετών σε μια πιθανή τραπεζική διάσωση από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Οι βαθμολογίες των καταθέσεων caa3 σε όλες τις τράπεζες τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο με το ανώτατο όριο των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα για την Ελλάδα.

Τα senior bond βαθμολογούνται με Ca από C και τα μειωμένης εξασφάλισης σε C

Η αναβάθμιση των senior bond  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε Ca από C αντανακλά την άποψη της Moody's ότι ο κίνδυνος πιθανών απωλειών για τους κατόχους κοινών ομολογιακών δανείων έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι υπήρξαν ζημίες για τους κατόχους κοινών ομολογιακών δανείων μέσω ασκήσεων διαχείρισης παθητικού των τραπεζών (LMES).
Αυτά τα LMES περιελάμβαναν προσφορές προς τους επενδυτές να ανταλλάξουν εθελοντικά ομολογιακά δάνεια με νέες μετοχές των τραπεζών στο 100% της ονομαστικής αξίας.
Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές που πούλησαν τις μετοχές τους κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ήταν σε θέση να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας της επένδυσης τους, οι επενδυτές που διατήρησαν τις νέες μετοχές μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες.
Μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ, με τη δυνατότητα για ευνοϊκότερες προοπτικές η Moody's θεωρεί ότι οι επενδυτές έχουν λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν σημαντικές απώλειες από τις μετοχές που κατέχουν.
Ωστόσο, τα senior bond επηρεάζονται ακόμη από σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.
Η Moody's θεωρεί ότι το επίπεδο του κύριου ανώτερου χρέους που παραμένει στο σύστημα είναι ελάχιστο περίπου 180 εκατ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχαν μόνο λίγες επενδυτές που δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή χρέους με μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank, οι οποίες δεν χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, η Moody's επιβεβαίωσe τις αξιολογήσεις C σε χρέος μειωμένης εξασφάλισης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δηλαδή Tier 2 και τις προνομιούχες μετοχές. 
Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκύψουν μελλοντικές απώλειες για τους κατόχους ομολόγων μειωμ.ενης εξασφάλισης και προνομιούχων μετοχών σε ένα δυναμικό σενάριο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.

Alpha bank

To pro forma core tiuer 1 της Alpha Bank αυξήθηκε στο 17,4% από 12,5% που αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της.
Στο εσφερόμενο κεφάλαιο περιλαμβάνονται περίπου 2,6 δισ αποκλειστικά από ιδιωτικές πηγές, εκτός από περίπου 180 εκατομμύρια των άλλων μέτρων κεφαλαίου που εγκρίθηκε από την ΕΚΤ.
Κατά την Moody's το core tier 1 είναι περίπου 10,9%, με εξαίρεση κάθε επιλέξιμο DTA (εκτίμηση για όλες τις τράπεζες και δεν λαμβάνει υπόψη τις τυχόν επιπτώσεις -σταθμισμένο ενεργητικό), τοποθετώντας την τράπεζα στο ανώτερο άκρο μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Η τράπεζα παρουσίασε ζημίες ύψους περίπου 893 εκατ στο 9μηνο του 2015, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετουμένων δανείων και NPE διαμορφώθηκε σε περίπου 36,5% και 50%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2015.
Τα NPLs και NPEs εμφανίζουν δείκτη κάλυψης με προβλέψεις γύρω στο 67% και 49%, αντίστοιχα.
Η Moody's πιστεύει ότι το σχετικά υψηλός δείκτης κάλυψης με προβλέψεις των NPLs παρέχει την τράπεζα μεγαλύτερη ευελιξία να διαχειρίζεται ενεργά NPL του χαρτοφυλακίου της.
Η τράπεζα είχε 22,2 δισεκ. ELA στο 9μηνο του 2015 το οποίο περιλαμβάνει 31,8% του συνολικού ενεργητικού του, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.

Attica bank

Η Attica Bank, είναι η μικρότερη τράπεζα μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών με μερίδιο αγοράς περίπου 2%.
Πρόσφατα κάλυψε 681 εκατ.  και χρειάζεται άλλα 67 εκατ. 
Η Moody's κατανοεί ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές με στόχο να καλύψει αυτό το έλλειμμα εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
Το pro-forma CET1 της τράπεζας μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 681 εκατ. είναι από τα υψηλότερα στο σύστημα στο 22,6% αν και ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει ότι θα μειωθεί κατά περισσότερο από 200 μονάδες βάσης από το τέλος Δεκεμβρίου του 2015, λόγω πρόσθετων ζημιών που θα καταγράψει η τράπεζα στο 4ο τρίμηνο του 2015.
Η τράπεζα παρουσίασε ζημίες ύψους περίπου -273 εκατομμύρια στο 9μηνο του 2015, με ποσοστό NPE στο 55,8% το Σεπτέμβριο του 2015 (NPL αναλογία 54,2%) από 44,8% το Δεκέμβριο του 2014.
Μετά το AQR από την Τράπεζα της Ελλάδα, η Attica bank έπρεπε να διπλασιάσει σχεδόν το απόθεμα προβλέψεων ενώ ο συντελεστής κάλυψης προβλέψεων διαμορφώνεται  σε 50,9% το Σεπτέμβριο του 2015 από το 32,6% το Δεκέμβριο του 2014.
Η εξάρτηση της τράπεζας από το ELA ήταν περίπου 815 εκατ από τον Σεπτέμβριο του 2015, που περιλαμβάνει περίπου 22,6% του συνολικού ενεργητικού του.

Eurobank

Η Eurobank ήταν σε θέση να αυξήσει τα κεφάλαια της κατά περίπου 2 δισ ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια εμφανίζοντας τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των εγχώριων τραπεζών στα stress tests.
Σε pro forma βάση το core tier 1 ανήλθε στο 17,5% από 12,1% τον Σεπτέμβριο του 2015.
Παρ 'όλα αυτά, η Moody's θεωρεί ότι η Eurobank έχει την χαμηλότερη ποιότητα κεφαλαίου από τις άλλες τράπεζες λόγω DTAs sta 4,1 δισεκ. ενώ διαθέτει και προνομιούχες μετοχές περίπου 950 εκατ που κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψει. 
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι το CET1 εκτός του DTA στο 4,7%.
Οι ζημίες της Eurobank 9μηνο του 2015 ανήλθε σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετουμένων δανείων και NPE διαμορφώθηκε σε περίπου 35% και 43,1%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και NPE με προβλέψεις της Eurobank διαμορφώθηκε γύρω στο 65% και 53%, αντίστοιχα.
Η τράπεζα διαθέτει ELA 22,2 δισεκ. το 9μηνο του 2015 που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού ενεργητικού του.
Η Moody's θεωρεί ότι η Eurobank ήταν σε θέση να ανακτήσει πρόσφατα πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repoμε του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Επιπλέον, η τράπεζα θα είναι σε θέση να μεταφέρει 5 δισ ευρώ χρηματοδότησης από το ELA στην ΕΚΤ κατά την επαναφορά της αποδοχής των ομολόγων από την ΕΚΤ.
Επίσης τα 658 εκατ προ προβλέψεων έσοδα λειτουργούν υποστηρικτικά.

Εθνική τράπεζα

Το 2015, η Εθνική Τράπεζα αύξησε τα βασικά της κεφάλαια κατά 1,8 δισ από ιδιωτικές πηγές, καθώς και 2,7 δισεκ νέων κεφαλαίων που έλαβε από το ΤΧΣ, εκ των οποίων 2 δισ είχαν τη μορφή των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές (Cocos) που αναγνωρίζονται ως CET1 κεφαλαίο.
Επιπλέον, η τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank στην Εθνική τράπεζα του Κατάρ έναντι τιμήματος 2,75 δισ, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι κανονιστικές εγκρίσεις θα δοθούν. 
Η Εθνική τράπεζα σε pro-forma εμφανίζει CET1, ενσωματώνοντας την πώληση της Finansbank, που θα μειώσει σημαντικά το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου, σε 24,6% από 9,6% το Σεπτέμβριο του 2015.
Η τράπεζα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων πώλησης της ώστε να εξοφλήσει 2 δισ Cocos στο ΤΧΣ, μειώνοντας αναλογία CET1 της στο 19,6% από 24,6%. Εξαιρουμένων των DTAS 4,9 δισ ευρώ και Cocos, οι εκτιμήσεις της Moody's είναι ότι το CET1 για την Εθνική τράπεζα διαμορφώνεται σε 7,5%.
Το  NPL και NPE  στην Ελλάδα ανήλθε στο 33,8% και 47%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις και NPE ήταν 73% και 52%, από τα υψηλότερα μετά των τραπεζών.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι οι ανακτήσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τα αδύναμα έσοδα προ προβλέψεων της τράπεζας στην Ελλάδα που ανήλθαν στα 337 εκατ στο 9μηνο του 2015, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών της εξόδων.
Το ELA διαμορφώνεται στα 15,6 δισκ. που αντιστοιχεί σε 18,6% του συνολικού ενεργητικού εκτός Finansbank.

Τράπεζα Πειραιώς

Σε προ forma αναλογία το CET1 της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε στο 19,6% από 11,2%, στο 9μηνο του 2015 μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Η ένεση κεφαλαίων περιλάμβανε περίπου 1,9 δισεκ. από ιδιώτες επενδυτές πέραν των 2,7 δις που έλαβε από το ΤΧΣ (2 δις ευρώ, με τη μορφή των Cocos) και άλλων μέτρων κεφαλαίου ύψους περίπου 271 εκατομμυρίων.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Moody's το CET1 της Εθνικής χωρίς το DTAs στα 4,1 δισ και Cocos διαμορφώνεται στο 8,6%.
Η Moody's θεωρεί ότι η ποιότητα ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς  είναι μεταξύ των πιο αδύναμων στο σύστημα λόγω των πολλών εξαγορών μικρότερων προβληματικών  τραπεζών κατά τα τελευταία έτη, η οποία οδήγησε σε μια αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και NPE περίπου 40,5% και 51,8%, αντίστοιχα, στο 9μηνο του 2015. Επιπλέον, τα NPLs και NPEs εμφανίζουν κάλυψη με προβλέψεις στο 61% και 44%, αντίστοιχα που είναι από τις χαμηλότερες επιδόσεις στον κλάδο. 
Ωστόσο, ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας να βελτιωθεί σταδιακά ενόψει της εστίασης και ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πιθανή συρρίκνωση των διεθνών δραστηριοτήτων λόγω της δέσμευσής της να μειώσει τις δραστηριότητές της έξω από την Ελλάδα.
Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρή ζημία 635 εκατ στο 9μηνο του 2015, παρόλο που η Moody's αντιμετωπίζει θετικά την ικανότητα της τράπεζας να αυξήσει τα έσοδα σε προ προβλέψεων βάση εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων / εξόδων.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση ή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών

Η σταθερή προοπτική των τραπεζών δείχνει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για σημαντικές απώλειες στους πιστωτές έχουν υποχωρήσει κάπως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να προκύψει αναβάθμιση μετά από μια σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των περιουσιακών στοιχείων της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της χρηματοδότησης των τραπεζών.
Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών και του κύριου χρέους θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα επηρέαζε σημαντικά την εγχώρια κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, η οποία σταδιακά ανακάμπτει αλλά ξεκινάει από χαμηλή βάση.
Επιπλέον, οι αξιολογήσεις των καταθέσεων θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν ο οργανισμός αξιολόγησης θεωρεί ότι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, αυξηθεί σημαντικά.

Ομολογιακές εκδόσεις

Issuer: Alpha Bank AE

- Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Adjusted Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- LT Bank Deposits, Affirmed Caa3 Stable

- ST Bank Deposits, Affirmed NP

- BACKED (government guaranteed) Senior Unsecured MTN, Affirmed (P)Caa3

- Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- Other Short Term, Affirmed (P)NP

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed Caa3(cr)

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed NP(cr)

- Outlook, Changed To Stable From Negative

Issuer: Alpha Credit Group plc

- BACKED Senior Unsecured, Upgraded to Ca Stable from C (Assumed by Alpha Bank AE)

- BACKED Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- BACKED Subordinate, Affirmed C (Assumed by Alpha Bank AE)

- BACKED Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- BACKED Other Short Term, Affirmed (P)NP

- BACKED Commercial Paper, Affirmed NP

Issuer: Alpha Group Jersey Limited

- BACKED Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- BACKED Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- BACKED Pref. Stock Non-cumulative, Affirmed C (hyb)

Issuer: Emporiki Group Finance Plc

- BACKED Senior Unsecured, Upgraded to Ca Stable from C (Assumed by Alpha Bank AE)

---------------

Issuer: Attica Bank S.A.

- Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Adjusted Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- LT Bank Deposits, Affirmed Caa3 Stable

- ST Bank Deposits, Affirmed NP

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed Caa3(cr)

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed NP(cr)

- Outlook, Changed To Stable From Negative

---------------

Issuer: Eurobank Ergasias S.A.

- Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Adjusted Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- LT Bank Deposits, Affirmed Caa3 Stable

- ST Bank Deposits, Affirmed NP

- BACKED (government guaranteed) Senior Unsecured MTN, Affirmed (P)Caa3

- Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- BACKED Other Short Term, Affirmed (P)NP

- Other Short Term, Affirmed (P)NP

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed NP(cr)

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed Caa3(cr)

- Outlook, Changed To Stable From Negative

Issuer: ERB Hellas (Cayman Islands) Limited

- BACKED Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- BACKED Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- BACKED Other Short Term, Affirmed (P)NP

- BACKED Senior Unsecured, Withdrawn, previously rated C Stable

Issuer: ERB Hellas Funding Limited

- BACKED Pref. Stock Non-cumulative, Affirmed C (hyb)

Issuer: ERB Hellas PLC

- BACKED Senior Unsecured, Upgraded to Ca Stable from C

- BACKED Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- BACKED Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- BACKED Other Short Term, Affirmed (P)NP

- BACKED Subordinate Regular Bond/Debenture, Affirmed C

- BACKED Commercial Paper, Affirmed NP

---------------

Issuer: National Bank of Greece S.A.

- Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Adjusted Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- LT Bank Deposits Affirmed, Caa3 Stable

- ST Bank Deposits, Affirmed NP

- BACKED (government guaranteed) Senior Unsecured Regular Bond/Debenture, Affirmed Caa3 Stable

- BACKED (government guaranteed) Senior Unsecured MTN, Affirmed (P)Caa3

- BACKED Other Short Term, Affirmed (P)NP

- Backed Other Short Term, Affirmed NP

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed Caa3(cr)

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed NP(cr)

- Pref. Stock Non-cumulative, Withdrawn (hyb), previously rated C (hyb)

- Outlook, Changed To Stable From Negative

Issuer: NBG Finance plc

- BACKED Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- BACKED Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- BACKED Subordinate, Withdrawn , previously rated C

---------------

Issuer: Piraeus Bank S.A.

- Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Adjusted Baseline Credit Assessment, Upgraded to caa3 from ca

- Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- LT Bank Deposits, Affirmed Caa3 Stable

- ST Bank Deposits, Affirmed NP

- Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed Caa3(cr)

- Counterparty Risk Assessment, Affirmed NP(cr)

- Outlook, Changed To Stable From Negative

Issuer: Piraeus Group Finance Plc

- BACKED Senior Unsecured MTN, Upgraded to (P)Ca from (P)C

- BACKED Subordinate MTN, Affirmed (P)C

- BACKED Commercial Paper, Affirmed NP

- BACKED Other Short Term, Affirmed (P)NP

- BACKED Subordinate Regular Bond/Debenture, Withdrawn , previously rated C

- BACKED Senior Unsecured Regular Bond/Debenture, Withdrawn , previously rated C

Issuer: Piraeus Group Capital Limited

- BACKED Pref. Stock Non-cumulative, Withdrawn , previously rated C (hyb)

- Outlook, Changed To Rating Withdrawn From No Outlook

All banks affected by today's rating actions are headquartered in Athens, Greece:

- National Bank of Greece S.A. reported total consolidated assets of EUR110.9 billion as of September 2015

- Piraeus Bank S.A. reported total consolidated assets of EUR85.9 billion as of September 2015

- Eurobank Ergasias S.A. reported total consolidated assets of EUR73.8 billion as of September 2015

- Alpha Bank AE reported total consolidated assets of EUR69.8 billion as of September 2015

- Attica Bank S.A. reported total consolidated assets of EUR3.6 billion as of September 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης