Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι είναι προτιμότερο; Να υπάρχει ECCL από το 2018 ή η Ελλάδα να ρισκάρει «τιμωρία» από τις αγορές εξαιτίας μιας ξαφνικής κρίσης;

Τι είναι προτιμότερο; Να υπάρχει ECCL από το 2018 ή η Ελλάδα να ρισκάρει «τιμωρία» από τις αγορές εξαιτίας μιας ξαφνικής κρίσης;
Eξάγεται το λογικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται όχι ένα νέο δάνειο αλλά μια ECCL πιστωτική γραμμή η οποία θα έχει ένα σκοπό - Να λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Τι είναι προτιμότερο;
Να υπάρχει ένας προληπτικός μηχανισμός προστασίας και εγγύησης των μελλοντικών εκδόσεων ομολόγων για την Ελλάδα ή η χώρα να βρεθεί εκτεθειμένη στην τιμωρία των αγορών εξαιτίας μιας ξαφνικής κρίσης;
Το δίλημμα αυτό θα απασχολήσει την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και ειδικά από το Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 και εν συνεχεία.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις ως προς το ζήτημα αυτό.
Η πολιτική σχολή της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο ή πιστωτική γραμμή καθώς θα καταφέρει να βγει στις αγορές με συνέπεια ενώ η βελτίωση της οικονομίας από το 2018 θα αυξήσει τα περιθώρια εμπιστοσύνης και ασφάλειας των αγορών προς την Ελλάδα.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα κλείνει τον κύκλο των μνημονίων Αύγουστο του 2018.
Η σχολή των αγορών ωστόσο υποστηρίζει κάτι διαφορετικό.
Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερος τιμωρός για την Ελλάδα από οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας.
Ας υποθέσουμε ότι το Καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα ολοκληρώνει το 3ο μνημόνιο και βγαίνει οριστικά από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.
Η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές θα χρειαστεί 20 δισεκ. το διάστημα 2018 με 2019.
Οι αγορές για να δανείζουν την Ελλάδα με λογικά επιτόκια θα πρέπει να πειστούν ότι η χώρα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, αναπτύσσεται, βελτιώνεται και αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Εάν οι αγορές διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα αποκλίνει από το πρόγραμμα προσαρμογής που θα ισχύει έως το 2022 τότε αυτομάτως θα τιμωρήσουν την Ελλάδα αυξάνοντας αρχικά τα επιτόκια και σε ένα δυσμενές σενάριο μη δανείζοντας την χώρα.
Σε ένα τέτοιο adverse scenario τι θα συμβεί;
Εάν ξεσπάσει μια μη προβλέψιμη κρίση, τα επιτόκια στα ομόλογα εκτοξευθούν και οι αγορές σταματήσουν να δανείζουν την Ελλάδα πως η οικονομία θα πορευθεί;
Μεταξύ των δύο σχολών σκέψης εξάγεται το λογικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται όχι ένα νέο δάνειο αλλά μια ECCL πιστωτική γραμμή η οποία θα έχει ένα σκοπό.
Να λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Η Ελλάδα θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές έχοντας ένα μηχανισμό προστασίας και αυτός θα είναι η ECCL γραμμή η οποία θα έχει διάρκεια 1,5 χρόνο και με πολιτική απόφαση και μεγαλύτερο διάστημα και θα λειτουργεί προληπτικά  - επικουρικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης