Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνταγή του λάθους το κρατικό χρήμα – Στις ΗΠΑ γίνονται μετοχές… και στην Ελλάδα αδράνεια με αύξηση καταθέσεων

Συνταγή του λάθους το κρατικό χρήμα – Στις ΗΠΑ γίνονται μετοχές… και στην Ελλάδα αδράνεια με αύξηση καταθέσεων
Η τοξική συνταγή του λάθους θα υποθηκεύσει τον μέλλον των υγιών επιχειρήσεων και υγιών φυσικών προσώπων, θα πληρώσουμε πανάκριβα αυτή την ακραία σπατάλη... ενώ οι zombie εταιρίες αυξάνονται.
Σχετικά Άρθρα

Απότοκος της λανθασμένης δημοσιονομικής πολιτικής είναι το φαινόμενο ελληνικό αλλά και διεθνές, να αυξάνονται οι καταθέσεις, να χρηματοδοτούνται αυτοί που δεν τα χρειάζονται, να υποστηρίζονται άνισα αυτοί που παραδοσιακά είναι ασυνεπείς και όλα αυτά υπό τον προστατευτικό μανδύα του κορωνοιού.

Διεθνώς το 2020 έως και τέλη Ιανουαρίου 2021 δόθηκαν ως στήριξη στο παγκόσμιο σύστημα 22,5 τρισεκ. δολάρια εκ των οποίων 14,3 τρισεκ. δολάρια δημοσιονομικά μέτρα και 8,2 τρισεκ. δολάρια νομισματικά μέτρα.
Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων;
Στις μεν ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση του ΑΕΠ τεχνηέντως αλλά με το χρέος και το έλλειμμα σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών, ειδικά στα 27,56 τρισεκ. δολάρια το δημόσιο χρέος.
Τα 1200 δολάρια την εβδομάδα που δίδονται στην αμερικανική κοινωνία αποτελούν ακραία συνταγή του λάθους, καθώς τα λαμβάνουν και οι χαμηλόμισθοι αλλά και όσοι δηλώνουν εισοδήματα 2,5 εκατ ευρώ ετησίως.
Στις ΗΠΑ τα 1200 δολάρια την εβδομάδα… καταλήγουν μέσω πλατφορμών συναλλαγών σε μετοχές στην Wall Street δημιουργώντας φαινόμενα GameStop.
Η εταιρία βιντεοπαιχνιδιών GameStop πρέπει να γραφεί στο βιβλίο Γκίνες επειδή τον μεν Ιανουάριο 2021 σημείωσε απίστευτο ράλι από 12 δολάρια στα 400 δολάρια για να υποχωρήσει μέσα σε 4-5 ημέρες στα 59 δολάρια.
Από το ζενίθ στο ναδίρ.
Οι μικρομέτοχοι χάνουν τα κεφάλαια τους μετά το αρχικό ράλι αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι κρατικά κεφάλαια καταλήγουν μετοχές στην Wall Street δηλαδή απλά δόθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση για λάθος σκοπό.

Η περίπτωση της Ελλάδος

Στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής φαινόμενο.
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξάνονται στα 163 δισεκ. ευρώ και συνολικά μαζί με τις καταθέσεις του δημοσίου στα 173,45 δισεκ. ευρώ ενώ αντιστοίχως τα δάνεια μειώνονται στα 141,2 δισεκ. τον Δεκέμβριο 2020 από 147,1 δισεκ. τον Σεπτέμβριο 2020.
Το φαινόμενο αυτό ξεκάθαρα θα συνεχιστεί με τα δάνεια να μειώνονται στα 120 δισεκ. τους προσεχείς μήνες και οι καταθέσεις να αυξάνονται.
Μπορεί η εξέλιξη αυτή για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος να είναι θετική καθώς οι καταθέσεις είναι περισσότερα από τα δάνεια άρα υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στο σύστημα, στην πράξη όμως είναι απόρροια των χρημάτων που έχουν δοθεί από το κράτος στους πληττόμενους εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Και ενώ τα δάνεια μειώνονται λόγω των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, τα δάνεια που αφαιρούνται από τους ισολογισμούς είναι περισσότερα από τα νέα δάνεια που προστίθενται άρα το ισοζύγιο είναι αρνητικό και έτσι εξηγείται η πιστωτική συρρίκνωση, οι καταθέσεις είναι απόρροια συνταγής του λάθους.

Τι συμβαίνει;

Υπάρχει μια μερίδα επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων που είναι υγιείς και δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση.
Ο κορωνοιός είναι προσχηματικό πρόβλημα για όλους τους άλλους, αλλά σε μια υγιή επιχείρηση που ουδέποτε έβαλε τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, ουδέποτε πήρε κρατική στήριξη, πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της φορολογικές και ασφαλιστικές με συνέπεια… ποια ήταν η μέριμνα του κράτους;
Εδώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα απλά τα κορόιδα πληρώνουν γιατί κάποιοι επιχειρηματίες και κάποια φυσικά πρόσωπα συνεχίζουν να είναι συνεπείς.
Την ίδια στιγμή, χρηματοδοτούνται μέσω κρατικής στήριξης επιχειρήσεις που δεν θα έπρεπε μετατρέποντας τα δάνεια σε καταθέσεις δηλαδή αδράνεια, χαρίζονται επιστρεπτέες προκαταβολές, εξετάζονται κουρέματα ή μεγάλες μειώσεις στις προκαταβολές φόρων…
Η ερώτηση παραμένει γιατί πάντα πρέπει να υποστηρίζεται αυτός που δεν τα κατάφερε και να χρηματοδοτεί την κοινωνική πολιτική ο συνεπής;

Στις ΗΠΑ μετοχές στην Ελλάδα αδράνεια

Το πλεονάζον χρήμα στις ΗΠΑ μετατρέπεται σε μετοχές και στην Ελλάδα σε καταθέσεις δηλαδή αδράνεια άπαξ και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις, τουλάχιστον σε αυτή την φάση.
Τα χρήματα λοιπόν που δίνουν οι κυβερνήσεις στις κοινωνίες με πρόσχημα τον κορωνοιό θα αποδειχθούν πεταμένα λεφτά, αυξάνουν το χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα που πάλι οι συνεπείς επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν…
Δεν δημιουργείται δυναμική ανάπτυξης με τα χρήματα – έστω και τα λίγα σε σχέση με άλλες χώρες – που μοιράζει η Ελλάδα αλλά αδράνεια.
Στις ΗΠΑ μετοχές τύπου GameStop και στην Ελλάδα αδράνεια καταθέσεων.
Πολλές εταιρίες που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη και έχουν την δυνατότητα επιβίωσης δίνουν άνισο αγώνα και άλλες εταιρίες είτε χρηματοδοτούνται χωρίς να τα έχουν ανάγκη, είτε υποστηρίζονται εταιρίες zombie.
Ένα παγκόσμιο και βεβαίως ελληνικό φαινόμενο είναι ότι το χρήμα που μοιράζουν οι κυβερνήσεις μεταξύ άλλων παρενεργειών είναι να συντηρεί στην οικονομική ζωή εταιρίες zombie και αυτές αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό εις βάρος των υγιών επιχειρήσεων. 

Η τοξική συνταγή του λάθους θα υποθηκεύσει τον μέλλον των υγιών επιχειρήσεων και υγιών φυσικών προσώπων, θα πληρώσουμε πανάκριβα αυτή την ακραία σπατάλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης