Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοβαρή εμπλοκή με την Εθνική Ασφαλιστική – Στις 25 Φεβρουαρίου αποφασίζει το ΔΣ της Εθνικής τράπεζας

Σοβαρή εμπλοκή με την Εθνική Ασφαλιστική – Στις 25 Φεβρουαρίου αποφασίζει το ΔΣ της Εθνικής τράπεζας
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει δώσει άλλη παράταση αλλά κατανοώντας την κατάσταση… έχει ατύπως παρατείνει τον χρόνο… που εξαντλήθηκε 31 Δεκεμβρίου 2020.
Σχετικά Άρθρα

Και ενώ προ περίπου 10 ημερών και η Εθνική τράπεζα και το αμερικανικό fund CVC βρίσκονταν στα όρια της συμφωνίας και από τις πληροφορίες φαινόταν… ότι υπάρχει deal τελικά υπάρχει… σοβαρή εμπλοκή για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Εθνικής τράπεζας και CVC
βραχυπρόθεσμα θα θεωρηθεί credit negative για την τράπεζα

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου και τα 5 μέλη του ΤΧΣ έχουν διαφωνήσει με το προσφερόμενο τίμημα
Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, δύο εναλλακτικές λύσεις
Η μια λύση που αναλογεί στο 50% της πιθανολόγησης, το CVC βελτιώνει την προσφορά του και επέρχεται συμφωνία
Η άλλη λύση που αναλογεί στο 50% της πιθανολόγησης, διακόπτονται οι συνομιλίες με το CVC και ξεκινάει η διαδικασία IPO δηλαδή δημόσιας προσφοράς με στόχο να διατεθεί στο επενδυτικό κοινό το 30% ή 50% της Εθνικής Ασφαλιστικής μαζί με στρατηγικό επενδυτή.

Τι εμπόδια έχουν ανακύψει μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και CVC;

Υπάρχουν τα εξής δεδομένα.
Το αμερικανικό fund CVC το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο Υγείας και στα τρόφιμα με την εξαγορά της Vivartia έχοντας επενδύσει έως σήμερα 375 με 400 εκατ ευρώ υπέβαλλε την εξής προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική.

  • Τίμημα 330 εκατ ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει 1,080 δισεκ. κεφάλαια αυτό σημαίνει ότι αποτιμάει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής περίπου 412 εκατ ευρώ.

  • Προσφέρει προκαταβολικές προμήθειες μέσα από κάποια μοντέλα ανάλυσης μελλοντικών κερδών περίπου 60 εκατ ευρώ
  • Σύνολο τιμήματος για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής 390 εκατ ευρώ.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Η Εθνική ασφαλιστική έχει 4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 1,08 δισεκ. κεφάλαια, υπό διαχείριση κεφάλαια 3,74 δισεκ. περίπου 1840 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1370 πρακτορεία.
Τα συνολικά ασφάλιστρα ανέρχονται – με όρους 2019 – 684 εκατ ευρώ, ομόλογα 2,7 δισεκ. και 120 εκατ ευρώ ταμείο.
Οι αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 402 εκατ και -192 εκατ μεταβολή μαθηματικών αποθεματικών που δεν αλλάζει όμως επί της ουσίας την αποτίμηση.
Το αποτέλεσμα – πάντα με όρους 2019 που είναι πιο ρεαλιστική χρονιά σε σχέση με το 2020 – εμφάνισε κέρδη 58 εκατ ευρώ μετά φόρων.
Το CVC το οποίο είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική από την μια έχει να αξιολογήσει ότι η διαθέτει 1,08 δισεκ. κεφάλαια αλλά από την άλλη παράγει 58 εκατ κέρδη.
Τα 58 εκατ κέρδη σημαίνει απόδοση κεφαλαίων 5%, πιο απλά συνήθως οι στόχοι είναι απόδοση κεφαλαίων ROE 10%.
Η Εθνική Ασφαλιστική έπρεπε να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 100 εκατ ευρώ.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να φαίνεται απλουστευμένη αλλά θα πρέπει να δούμε γιατί ένας επενδυτής όπως το CVC προσφέρει 330 + 60 = 390 εκατ ευρώ και όχι 600 ή 700 εκατ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το CVC προσφέρει καθαρό τίμημα σχεδόν 7 ετών κέρδη

Η οικονομική πρόταση του CVC προσεγγίζει ένα συντελεστή 7 φορές τα κέρδη.
Ένας επενδυτής, δεν αγοράζει το κεφάλαιο γιατί εάν ήταν έτσι θα έπρεπε να προσφέρει 80% στα 1,080 δισεκ. 864 εκατ ευρώ τίμημα.
Ένας επενδυτής αγοράζει την απόδοση του κεφαλαίου και το CVC προσφέρει σχεδόν 7 φορές, πιο συγκεκριμένα 6,7 φορές τα κέρδη του 2019 με τίμημα 390 εκατ ευρώ.
Ας πάρουμε ως υπόθεση ότι το τίμημα θα μπορούσε να βελτιωθεί, οποιαδήποτε βελτίωση θα πρέπει να αξιολογηθεί και από την πλευρά του αγοραστή και όχι μόνο του πωλητή.
Εάν χρειάζεται ο αγοραστής 7 χρόνια για να αποσβέσει την επένδυση του μάλλον λειτουργεί ως αντικίνητρο, παρά ως ισχυρό κίνητρο.

Η Εθνική τράπεζα δεν συμφωνεί με το προσφερόμενο τίμημα

Η διοίκηση αλλά και όλο το διοικητικό συμβούλιο δεν συμφωνούν με το προσφερόμενο τίμημα καθώς θεωρούν ότι η προσφορά του CVC υποτιμάει την πραγματική αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Μάλιστα αναφέρεται ότι η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιο τίμημα παρ΄ ότι υπήρξαν βελτιωτικές κινήσεις σε επιμέρους ζητήματα όπως αποδόσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Η άποψη της Εθνικής είναι ότι εάν πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής 390 εκατ ευρώ σε 5 χρόνια το CVC θα πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής 1,5 δισεκ. ευρώ με 1,7 δισεκ. ευρώ επιτυγχάνοντας αποδόσεις 400%....

Τι προτείνουν Goldman Sachs και Morgan Stanley;

Η Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μαζί με την Morgan Stanley έχουν εξετάσει την επιλογή του IPO.
Μάλιστα έχουν αναφέρει ότι υπό κάποιες συνθήκες για το 50% διάθεσης μέσω δημόσιας προσφοράς θα μπορούσαν να επιτευχθούν έσοδα 300 εκατ όπερ σημαίνει ότι αποτιμάται το 100% στα 600 εκατ ευρώ αντί 412 εκατ ευρώ που αποτιμάει την Εθνική Ασφαλιστική το CVC.
Με την διαφορά όμως ότι ο μόνος επενδυτής που έχει πρόταση πάνω στο τραπέζι είναι το CVC ενώ η δημόσια προσφορά είναι περισσότερο εκτίμηση παρά βεβαιότητα.
Το ρίσκο μιας IPO είναι μεγάλο αλλά όντως μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια.
Βέβαια το ερώτημα γιατί πάντα εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής για την Εθνική Ασφαλιστική ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Η Fosun εάν κληθεί θα επανέλθει

Πηγές στον Κινεζικό όμιλο Fosun αναφέρουν ότι εάν μας καλέσουν θα επιστρέψουμε στην διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν μπορεί η Fosun... να επανέλθει.

Το συμπέρασμα

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα αποφασίσει για την Εθνική Ασφαλιστική.
Εάν το CVC βελτιώσει το τίμημα περίπου 50-70 εκατ τότε θα υπάρξει deal.
Εάν δεν βελτιώσει το τίμημα, τότε η Εθνική θα ανακοινώσει ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με το CVC και ξεκινάει δημόσια προσφορά για το 50% ή 40% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει δώσει άλλη παράταση αλλά κατανοώντας την κατάσταση… έχει ατύπως παρατείνει τον χρόνο… που εξαντλήθηκε 31 Δεκεμβρίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης