Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ μιλούν για «θετική έκπληξη της Ελλάδας» το χρηματιστήριο εγκλωβίστηκε στις 900 μον - Πρώτα 1050 και μετά 800 μον.

Ενώ μιλούν για «θετική έκπληξη της Ελλάδας» το χρηματιστήριο εγκλωβίστηκε στις 900 μον - Πρώτα 1050 και μετά 800 μον.
Αφού είναι τόσο ιδανικά όλα… γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει στις 900 μονάδες;
Σχετικά Άρθρα

Παρακολουθώντας το forum των Δελφών όπου παράγοντες της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας συμμετείχαν… ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασαν την Ελλάδα ως μια χώρα ιδανική.
Ξεχάσαμε τα μνημόνια, το μη βιώσιμο χρέος, τον κορωνοιό, την δημοσιονομική εκτροπή και τα ελλείμματα και εστιάζουμε στο μέλλον.
Όλοι αναφέρονται στο μέλλον και παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τον νικητή του ταμείου Ανάκαμψης, των προοπτικών της οικονομίας, ούτε λίγο, ούτε πολύ η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν το επόμενο Μονακό.
Παρακολουθώντας τις αναφορές στελεχών, πολιτικών και ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και επενδυτών… για μια στιγμή ίσως πιστέψαμε ότι δεν αναφέρονται στην Ελλάδα αλλά σε μια άλλη χώρα.
Ένας δεν βρήκε τίποτε αρνητικό, όλα μάλλον είναι ιδανικά, ενώ για το χρέος με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,05% όλα παρουσιάστηκαν τέλεια.
Το χρέος έγινε ξαφνικά βιώσιμο παρά την μεγάλη αύξηση ρεκόρ και σε απόλυτα μεγέθη και σε όρους χρέους προς ΑΕΠ.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν είναι πρόβλημα παρ΄ ότι η Ελλάδα επί 10 χρόνια υποχρεωνόταν σε δημοσιονομικά πλεονάσματα και σε αυστηρή πειθαρχία 3 μνημονίων λιτότητας.
Πλέον σχεδόν όλοι βλέπουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 4,5% το 2021 και πάνω από 6% το 2022 δηλαδή στο διάστημα 2021 και 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 10 με 11%.
Ξαφνικά όλοι μιλούν για την Ελλάδα ωσάν η χώρα να δημιουργήθηκε από παρθενογένεση…
Αφού είναι τόσο ιδανικά όλα… γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει στις 900 μονάδες;
Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει και βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο προ κορωνοιού είχε βρεθεί στις 950 μονάδες και βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα ενώ στην Wall Street σημειώνονται συνεχή ιστορικά υψηλά.

Γιατί το χρηματιστήριο δεν προεξοφλεί όλα τα θετικά νέα και τις θετικές προσδοκίες;

Ο βασικός λόγος είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 469 μονάδες στις 16 Μαρτίου 2020 έφθασε 14 μήνες μετά στις 900 μονάδες ή άνοδος 92% μεγάλη άνοδος αλλά υπολείπεται των ιστορικών υψηλών που καταγράφουν τα περισσότερα χρηματιστήρια.
Υπάρχουν αιτίες οι τράπεζες ήταν εγκλωβισμένες στα NPEs και καθήλωσαν το χρηματιστήριο ενώ ορισμένες εισηγμένες εταιρίες επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν αλλά έφθασαν στα όρια τους.
Προφανώς όσο οι αγορές θα αποκτούν καλύτερη ορατότητα για την ελληνική οικονομία, τον τουρισμό και την πορεία των εσόδων και όσο θα διατηρείται η νομισματική παρέμβαση – υπολογίζεται ότι θα μείνει όλο το 2022 – τόσο η αγορά θα ανακάμπτει με προοπτική τις 1000 με 1050 μονάδες.
Από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι 1000 με 1050 μονάδες είναι 16% άνοδος, αυτό είναι το μέγιστο του ελληνικού χρηματιστηρίου στο καλύτερο σενάριο.

Πόσο πιθανή είναι μια διόρθωση;

Η διόρθωση στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα έχει διεθνή αίτια, θα πρέπει η Wall να διορθώσει π.χ. ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 από τις 4200 με 4300 μονάδες που θα βρεθεί στις 3200 μονάδες ή πτώση 1000 μονάδων ή διόρθωση 24%.
Μια τέτοια διόρθωση ή σε ένα εύρος 15% με 20% πτώση θα αποτελούσε υγεία, θα έδινε την δυνατότητα στην μόχλευση και στους μικροεπενδυτές που κατακλύζουν την Wall να βγουν με κέρδη.
Μια τέτοια διόρθωση θα επέτρεπε στην Wall μετά την πτώση να επιχειρήσει νέα άνοδο, στοχεύοντας σε νέα υψηλά.
Μια τέτοια διόρθωση μπορεί να συμβεί στην Wall με αφορμή ή αιτία τον πληθωρισμό που αποτελεί ή θα αποτελέσει πρόβλημα, την νομισματική και δημοσιονομική πολιτική αλλά και την συμπεριφορά φούσκας.
Όταν τα P/E δηλαδή ο πολλαπλασιαστής κερδών ως προς την χρηματιστηριακή αξία έχει φθάσει τις 37 φορές αυτό αποτελεί ακραία φούσκα…
Μια διόρθωση είναι επιβεβλημένη και υγιής.
Το τελευταίο διάστημα οι εκροές από μεγάλα funds φθάνουν ή και ξεπερνούν τα επίπεδα της μεγάλης κρίσης του 2008… ωστόσο η αγορά συντηρείται από την κερδοσκοπία και τους μικρομετόχους σχεδόν 13,5 νέοι κωδικοί δημιουργήθηκαν μεταξύ 2020 και 2021 στην Wall… τα δημοσιονομικά κίνητρα πηγαίνουν σε επενδύσεις σε μετοχές.

Η αφορμή και αιτία για διόρθωση πλέον υπάρχει στην Wall Street

Πολλοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι αφορμές και οι αιτίες για μια αξιόλογη διόρθωση στην Wall Street υπάρχουν αλλά δεν ενεργοποιούνται γιατί η ακραία πλεονάζουσα ρευστότητα και η ρευστότητα αέρας από τις κεντρικές τράπεζες συντηρούν το φούσκωμα της φούσκας.
Μια διόρθωση μπορεί να ξεκινήσει σε μια εβδομάδα… μπορεί να ξεκινήσει και σε 15 εβδομάδες… όμως στα 36 τρισεκ. δολάρια αποτίμηση ο δείκτης S&P 500 αναλογεί 1,64 φορές το αμερικανικό ΑΕΠ… ο δείκτης Buffet indicator έσπασε το κοντέρ…

Ποια είναι τα σημάδια;

1)Ο δείκτης S&P 500 o δείκτης βαρόμετρο των 500 ισχυρότερων εταιριών στο αμερικάνικό χρηματιστήριο έχει φθάσει στα 33,6 τρισεκ. δολάρια δηλαδή πλησιάζει τα 36 τρισεκ. δολάρια και με βάση τον Buffet indicator δηλαδή τον δείκτη Buffet την συνολική κεφαλαιοποίηση του S&P 500 στα 36 τρισεκ. δολάρια, έναντι του αμερικανικού ΑΕΠ στα 21,9 τρισεκ. αναλογεί στο 1,64 φορές…
Σε αυτή την κλίμακα η Wall Street θεωρείται ακραία υπερτιμημένη.

2)Το 2020 και 2021 η χρηματιστηριακή έκρηξη ήταν απότοκος της ακραία πλεονάζουσας ρευστότητας.
Το 2020 τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα ήταν 22 τρισεκ. και το 2021 θα φθάσουν στα 7 τρισεκ. με προοπτική μηδενισμού έως το τέλος του 2021.
Οι αγορές φούσκωσαν παράταιρα επειδή υπήρχε πλεονάζουσα ρευστότητα η οποία θα μειωθεί δραστικά προσεχώς.

3)Μόνο στην Wall Street άνοιξαν το διάστημα 2020 και 2021 περίπου 13,4 με 14 εκατ νέοι κωδικοί κυρίως μικρομετόχων.
Τα χρήματα από τα δημοσιονομικά κίνητρα σε μεγάλο βαθμό κατέληξαν σε αμερικανικές μετοχές και σε κρυπτονομίσματα.

4)Ο παροδικός υπερπληθωρισμός αποτελεί ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στις αποτιμήσεις των μετοχών και των χρηματιστηριακών δεικτών και αυτό το φαινόμενο ήδη έρχεται θα εμφανιστεί λίαν συντόμως…

5)Το μέσο P/E δηλαδή πόσες φορές τα κέρδη διαπραγματεύεται μια μετοχή… φθάσαμε στην Wall Street στο 23 και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 42 ή και στο 900 σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Ας ληφθεί υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς κέρδη (P/E) περίπου 5,5… τι είναι το 5,5 εμπρός στο 23;
Αναλογιστείτε π.χ. την Eurobank με P/E… 23 αυτό σημαίνει 23 φορές τα κέρδη του 2022 δηλαδή 500 εκατ ευρώ = 11,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή τετραπλασιασμός της αποτίμησης…

6)Ο δανεισμός σε margin βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και ήδη πραγματοποιούνται ενέργειες για να μετριαστεί αυτός ο ακραίος κίνδυνος.
Εάν καταρρεύσουν τα margin το χρηματιστήριο δεν μπορεί να μαζευτεί.

7)Η φορολόγηση των πλουσίων δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην Wall Street, ωστόσο οι επενδυτές έχουν ξεκινήσει τα rotation δηλαδή τις εναλλαγές στις μετοχές.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε και σε ερώτηση εάν θεωρείται υπερτιμημένη την Wall Street… το ποσοστό όσων απάντησαν ναι είναι υπερτιμημένη έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Και οι επενδυτές το αναγνωρίζουν.

8)Οι περισσότεροι funds managers πιστεύουν ότι η Wall Street είναι ακραία φούσκα.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι «δεν είναι καθόλου φούσκα και έχει ακόμη ανοδικά περιθώρια»

Εάν υπάρξει διόρθωση στην Wall… πως θα αντιδράσει το ελληνικό χρηματιστήριο;

Προφανώς και… δεν θα διαφοροποιηθεί, ούτε θα αυτονομηθεί θα ακολουθήσει την πορεία διόρθωσης.
Σε ένα σενάριο που βλέπουμε ότι είναι αποδεκτό σε ορισμένους επενδυτικούς κύκλους ειδικά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών… το ελληνικό χρηματιστήριο πρώτα θα σπάσει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1000 μονάδων – ίσως και 1050 μονάδων – και ακολούθως θα διορθώσει στις 800 με 850 μονάδες ή πτώση -20%...
Μια τέτοια διόρθωση θα βοηθούσε πολλούς επενδυτές να πουλήσουν και να επανατοποθετηθούν στην αγορά ποντάροντας μετά την διόρθωση σε νέα υψηλά…

Το bankingnews πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο «Εάν είχες 100.000 ευρώ σε ποια από τις 4 ελληνικές τράπεζες θα τα επένδυες σε ορίζοντα 12 μηνών;» πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον να το δείτε και να το αξιολογήσετε…
Δείτε εδώ

Trapezzz1_1.png
Trapezzzz2_1.png

NBGALPAHHA_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης