Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο εκπλήξεις από Εθνική – Κέρδη ρεκόρ στο α΄ τρίμηνο 2021 – Θα απορροφήσει την Attica bank με 400 εκατ από warrants του ΤΧΣ

Δύο εκπλήξεις από Εθνική – Κέρδη ρεκόρ στο α΄ τρίμηνο 2021 – Θα απορροφήσει την Attica bank με 400 εκατ από warrants του ΤΧΣ
Με βάση αυτές τις εκπλήξεις η Εθνική άμεσα και έμμεσα συγκεντρώνει έως 1 δισεκ. από κέρδη και την ανακεφαλαιοποιημένη Attica bank - Η Εθνική δεν πάει σε αύξηση κεφαλαίου
Σχετικά Άρθρα

Δύο σημαντικές εκπλήξεις επιφυλάσσει η Εθνική τράπεζα στους επενδυτές και τις οποίες αποκαλύπτει το bankingnews.
Ενώ πολλοί αναφέρονται σε δήθεν σχέδια για αύξηση κεφαλαίου, η αλήθεια είναι ότι η Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου έως το τέλος του 2021, οι πληροφορίες είναι διασταυρωμένες και σαφείς… η Εθνική δεν πάει σε αύξηση κεφαλαίου… ωστόσο η τράπεζα προετοιμάζει δύο μεγάλες εκπλήξεις.
Όχι δεν αναφερόμαστε στον νέο Πρόεδρο της Εθνικής, που πάλι το bankingnews έχει αποκαλύψει τους υποψηφίους ενδιαφερομένους… περιλαμβανομένου και του Λουκά Παπαδήμου.
Το θέμα του Προέδρου όμως δεν είναι της παρούσης… μάλλον θα φθάσουμε στο τέλος Ιουνίου 2021 για να υπάρξουν εξελίξεις.
Δεν αποτελεί έκπληξη ούτε το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διαθέσει το 20% σε σύνολο 40,3% που κατέχει στην Εθνική τράπεζα.
Το 20% σε παρούσες αξίες αποτιμάται 430 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ θα διαθέσει υπό την μορφή placement το 20% της Εθνικής έως τέλος του 2021 ή αρχές 2022 το αργότερο.

Ποιες είναι οι δύο μεγάλες εκπλήξεις;

Έκπληξη πρώτη… αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2021

Η Εθνική τράπεζα θα ανακοινώσει την Παρασκευή 28 Μαίου 2021 αποτελέσματα α΄ τριμήνου και με βάση έγκυρες πληροφορίες θα εμφανίσει κέρδη ρεκόρ.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες τα κέρδη εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 550 εκατ ευρώ με έκτακτα 240 εκατ και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από αντιστροφές προβλέψεων και οργανική ανάπτυξη.
Στα κέρδη αυτά δεν περιλαμβάνεται το τίμημα 455 εκατ από την Εθνική Ασφαλιστική που είναι κεφαλαιακά ουδέτερο, ούτε και η τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισεκ. NPEs.
Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν 7 Ιουνίου 2021 και το τίμημα θα μπορούσε να φθάσει έως τα 160 με 170 εκατ ευρώ με την Intrum να ενδιαφέρεται σοβαρά αλλά και η Fortress – Dovalue – Bain Capital καθώς και το σχήμα Cepal – DK.
Με τα κέρδη του α΄ τριμήνου 2021 η Εθνική τράπεζα θα αποδείξει ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι το 2020 ενέγραψε από έκτακτα κέρδη σχεδόν 1,3 δισεκ. ευρώ που βοήθησαν την Εθνική να εξυγιάνει μεγάλο μέρος του ισολογισμού της.

Έκπληξη δεύτερη – Θα παραδώσουν την Attica bank εξυγιασμένη στην Εθνική τράπεζα – Έρχεται απορρόφηση

Η δεύτερη έκπληξη σχετίζεται με μια ιδέα που μελετάει η κυβέρνηση και αφορά την Εθνική τράπεζα και την Attica bank.
H Attica bank όπως αποκαλύφθηκε έχει αρνητική καθαρή θέση έως -200 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα κεφαλαιακά αλλά και ως επιχειρηματικό μοντέλο έχει αποτύχει.
Το ελληνικό δημόσιο, μελετάει την διαδικασία ενεργοποίησης του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που ανέρχεται στα 421 εκατ ευρώ.
Αναζητάει την φόρμουλα πρακτική και νομική ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank.
Το βασικό σενάριο θέλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank εισφέροντας έως 400 εκατ μέσω έκδοσης Warrants που θα αποκτήσει το Ταμείο.
Η Attica bank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και η λύση που έχει βρεθεί είναι η εξής.
Η Εθνική τράπεζα να απορροφήσει την Attica bank η οποία θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη…
Όμως προσοχή η
ιδιωτικοποίηση της Attica bank έχει βρεθεί...θα απορροφηθεί από την Εθνική τράπεζα… αλλά πριν απορροφηθεί θα έχει προηγηθεί η πλήρης εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που επεξεργάζεται τεχνικά το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC ειδικά για την Attica bank και γενικώς για τις τράπεζες.
Αυτό το γενικώς... για τις τράπεζες είναι μια έκπληξη που θα αναλύσει άμεσα το bankingnews γιατί κρύβει ενδιαφέρουσες εξελίξεις άπαξ και σε σύνολο 21 δισ κεφαλαίων τα 14,6 δισ είναι DTC.

Το αποτέλεσμα των δύο εκπλήξεων

Με βάση αυτές τις εκπλήξεις η Εθνική άμεσα και έμμεσα συγκεντρώνει έως 1 δισεκ. από κέρδη και την ανακεφαλαιοποιημένη Attica bank, οπότε υπερκαλύπτει την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου.
Με την λύση της πώλησης της Attica bank στην Εθνική επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα, μιας τράπεζας που πρακτικά έχει χρεοκοπήσει.
Ωστόσο η Εθνική θα την απορροφήσει καθαρή και εξυγιασμένη και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη την Attica bank… οπότε η Attica bank θα είναι το μελλοντικό bonus του δημοσίου στην Εθνική τράπεζα…
Η Attica bank θα παραδοθεί στην Εθνική τράπεζα όχι άμεσα αλλά όταν εξυγιανθεί σε βάθος λίγων μηνών, πιθανότατα αρχές Φθινοπώρου.

Εθνική Τράπεζα: Δεν επιβεβαιώνει απορρόφηση της Attica Bank

Δεν επιβεβαιώνει η Εθνική Τράπεζα τις πληροφορίες για απορρόφηση της Attica Bank.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τοεπενδυτικό κοινό ότι είναι αβάσιμα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απορρόφηση άλλου πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα».

Υποσημείωση

Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε 15% με 20% άνοδο στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας με βάση τις τρέχουσες τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης