Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΥΠΟΙΚ ζητάει ενημέρωση για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank και η ΤτΕ επικαλείται το τραπεζικό απόρρητο

Το ΥΠΟΙΚ ζητάει ενημέρωση για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank και η ΤτΕ επικαλείται το τραπεζικό απόρρητο
Oι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 300 εκατ ευρώ της Attica bank
Σχετικά Άρθρα

Μόνο ως πρωτοφανή εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές ενημέρωση για τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank.
Η ΤτΕ επικαλείται το τραπεζικό απόρρητο και έως σήμερα δεν έχει ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Στις 7 ή 8 Ιουνίου 2021 το υπουργείο Οικονομικών στέλνει την 6σέλιδη πρόταση της για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση η οποία θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στην Attica bank, στους θεσμούς για διαβούλευση.
Ωστόσο μια από τις παραμέτρους της πρότασης είναι ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.
Η αρμόδια αρχή που μπορεί να διεξάγει έλεγχο και να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι με ποια μεθοδολογία θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

AQR σημαίνει bail in και BRRD – Εναλλακτική λύση επιτόπιος έλεγχος

Άπαξ και η Attica bank αποδείχθηκε στην πράξη ότι παραπληροφορούσε το επενδυτικό κοινό και στην πράξη εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια λόγω των ζημιών της τιτλοποίησης Artemis, η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να διεξαχθεί AQR δηλαδή έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.
Είναι η πιο καθαρή και η πιο ενδεικνυόμενη λύση.
Ωστόσο διεξαγωγή AQR στην Attica bank θα σηματοδοτούσε σοβαρές εξελίξεις… καθώς όπως υποστηρίζουν πολλές πηγές τα πραγματικά αρνητικά κεφάλαια της Attica bank είναι -200 εκατ ευρώ.
Εφόσον το AQR κατέληγε σε αυτό το συμπέρασμα, εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί η ντιρεκτίβα BRRD περί εξυγίανσης και ουσιαστικά θα ενεργοποιείτο το bail in όπου οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και ενδεχομένως οι καταθέτες θα αναλάμβαναν την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Η ΤτΕ και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν ενεργοποίηση του bail in για λόγους δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων και συστημικής ευστάθειας, παρ΄ ότι η Attica bank δεν είναι συστημική τράπεζα, ούτε έχει καμία ουσιώδη βαρύτητα στο τραπεζικό σύστημα.
Η επόμενη λύση για να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι να διεξαχθεί επιτόπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος, να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Προφανώς δεν θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από την Attica bank που παραπλανούσε το επενδυτικό κοινό αλλά η μέχρι τώρα στάση της ΤτΕ είναι τουλάχιστον περίεργη στα όρια της ενοχής.
Η ΤτΕ εάν αποκαλύψει το πρόβλημα θα αποδείξει ότι διεξήγαγε ελέγχους… κωμικοτραγικούς και θα στραφούν τα βέλη εναντίον της για πλημμελή εποπτεία… τουλάχιστον ενώ θα τεθούν και ζητήματα νομικής ευθύνης. 
Είναι προφανές ότι η ΤτΕ συγκάλυψε την κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Attica bank και φέρει ευθύνη και απέναντι στους μετόχους…έχει νομικές ευθύνες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank;

Ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank;
Το 2020 η Attica bank ανέφερε ότι χρειάζεται μόνο 30 εκατ κεφάλαια.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ ενώ ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για 300 εκατ ευρώ.
Στην πράξη οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 300 εκατ ευρώ της Attica bank.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω της ενεργοποίησης του DTC θα εισφέρει κεφάλαια υπό την μορφή warrants.
Στην πράξη η Attica bank θα έχει πλήρως κρατικοποιηθεί.
Το ΕΦΚΑ με ποσοστό 32,74% δεν θέλει να συμμετάσχει και ορθώς θα ήταν εγκληματικό λάθος να συμμετάσχει εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης.
Το Ταμείο των Μηχανικών το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 46,32% αφήνει ανοικτή την συμμετοχή στην διαδικασία ανεκαφαλαιοποίησης.
Ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί ενώ έχει συμμετάσχει σε τόσες αυξήσεις κεφαλαίου έχει χάσει όλα τα κεφάλαια που επένδυσε.
Η επένδυση αποδείχθηκε αποτυχημένη στην Attica bank και πλέον εγείρονται και νομικές ευθύνες για το Ταμείο των Μηχανικών για το πώς διαχειρίζεται τα αποθεματικά και τις επενδύσεις.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank θα αναθέσει σε σύμβουλο να εκπονήσει μελέτη για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica bank και με βάση αυτή την μελέτη θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει τα πάντα στην Attica bank

Η έλευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει τα πάντα στο τρόπο διοίκησης της Attica bank, για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι εσωτερικοί έλεγχοι και προφανώς και το διοικητικό συμβούλιο και το management.
Η διοίκηση Πανταλάκη φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο της Attica bank και η αντικατάσταση Πανταλάκη από το ΤΧΣ είναι μονόδρομος.
Επίσης δεν μπορεί ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ να είναι και Πρόεδρος της Attica bank μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά και με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος που όχι εποπτεία δεν ασκεί αλλά συγκαλύπτει τα προβλήματα.

Συμπέρασμα

Η Attica bank έχει αποτύχει κεφαλαιακά και ως μοντέλο λειτουργίας και ως διοίκηση.
Η Attica bank παραμένει εν ζωή όχι γιατί ανησυχούν οι εμπλεκόμενοι μήπως χάσουν τα κεφάλαια τους τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτό ήδη έχει συντελεστεί.
Ο μοναδικός λόγος είναι να μην βρεθεί εκτεθειμένη η Τράπεζα της Ελλάδος και να μην αποκαλυφθεί ότι διεξάγει ελέγχους παρωδία.

Υποσημείωση

Το ρεπορτάζ του bankingnews ότι κατά την φάση της ιδιωτικοποίησης η Attica bank θα μπορούσε να απορροφηθεί από άλλη τράπεζα την Εθνική ή άλλη συστημική… υπάρχει στο τραπέζι.
Επίσης οι αναφορές ότι υπάρχει επενδυτής για την Attica bank σήμερα… είναι ανέκδοτο, πιστεύουμε να μην είναι σαν τον νοτιοκορεάτη επενδυτή για την bad bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης