Τραπεζικά νέα

Αύξησαν κεφάλαια, μείωσαν NPEs, εξυγιαίνονται αλλά οι μετοχές δεν τραβάνε – Απουσιάζει το αφήγημα από τις τράπεζες

Αύξησαν κεφάλαια, μείωσαν NPEs, εξυγιαίνονται αλλά οι μετοχές δεν τραβάνε – Απουσιάζει το αφήγημα από τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να γίνουν ξανά επενδύσιμες αλλά απαιτείται ένα ισχυρό, πειστικό, δυναμικό, εντυπωσιακό αφήγημα και αυτό δεν υπάρχει ακόμη…
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και καιρό αναλύουμε ένα φαινόμενο το οποίο σίγουρα προκαλεί απορία και έχει ενδιαφέρον να αξιολογηθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες, χωρίς καμία αμφιβολία κατάφεραν από 106 δισεκ. NPEs να τα μειώσουν στα 15 δισεκ. προσεχώς μείωση 90 με 91 δισεκ. πραγματικά εντυπωσιακή εξυγίανση.
Ακόμη και εάν αποκαλύφθηκαν προβλήματα στην πορεία, ανεπαρκείς προβλέψεις και επιχειρήθηκε να επιμηκυνθεί ο χρόνος εξυγίανσης… η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες κατάφεραν ένα μεγάλο άθλο στην Ελλάδα… μείωσαν τα προβληματικά τους δάνεια κατά 90 δισεκ. ευρώ σε λίγα χρόνια.
Οι ελληνικές τράπεζες έστω και με μεθόδους που γεννούν ερωτηματικά καταφέρνουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια επιτυχώς.
Θα φθάσουν να έχουν συγκεντρώσει μόνο εσχάτως 6 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική σχεδόν 2 δισεκ. από έκτακτα έσοδα και περίπου 455 εκατ από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Eurobank απορρόφησε την Grivalia και από την διαδικασία αυτή πραγματοποίησε έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση 930 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς άντλησε 1,38 δισεκ. από αύξηση κεφαλαίου και σχεδόν 2 δισεκ. κεφάλαια από μείγμα παρεμβάσεων.
Η Alpha bank επίσης συγκεντρώνει 800 εκατ ευρώ αλλά σχεδιάζει και άλλες παρεμβάσεις.
Έτσι λοιπόν οι τράπεζες πραγματοποιούν μια εντυπωσιακή επαναφορά, που αποτελεί το great reset την μεγάλη επαναφορά εξυγίανσης, οι τράπεζες καταφέρνουν και βρίσκουν κεφάλαια που επίσης αποτελεί θετική εξέλιξη ενώ όλες οι τράπεζες προετοιμάζονται για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι τράπεζες μέσω της μόχλευσης δανείων θα χορηγήσουν σχεδόν 30 δισεκ. στην 5ετία σε δάνεια μαζί με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ μαζί με τις επιχορηγήσεις θα φθάσει η ρευστότητα στα 48 με 50 δισεκ. ευρώ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα οποία είναι ξεκάθαρα θετικά, η οικονομία ανακάμπτει μετά το σοκ του κορωνοιού και γενικώς οι προσδοκίες αυξάνονται επί τα βελτίω… οι τραπεζικές μετοχές είναι κολλημένες…

Γιατί χρηματιστηριακά οι αποδόσεις είναι υποδεέστερες από τις προσδοκίες;

Εάν πάμε λίγα χρόνια πίσω π.χ. το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση όχι τόσο φιλική προς τις τράπεζες και την χρηματιστηριακή αγορά… διαπιστώνεται ότι οι μετοχές των τραπεζών ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από ότι είναι σήμερα.
Μάλιστα διεθνώς οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά… το ελληνικό χρηματιστήριο απέχει… εμφανίζει υποπολλαπλάσιες επιδόσεις.
Οι χρηματιστηριακές αποδόσεις είναι υποδεέστερες από τις προσδοκίες και το ερώτημα εδώ είναι τι συμβαίνει;

Κακό σημάδι ο ετεροχρονισμός φάσης

Διεθνώς οι αγορές έχουν σημειώσει ιστορικά υψηλά σε αντίθεση με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που παραμένει καθηλωμένη και απέχει 84% από τα ιστορικά υψηλά.
Αυτός ο ετεροχρονισμός φάσης δεν θα ευνοήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι φούσκες των χρηματιστηρίων συντηρούνται από την ωμή χειραγώγηση των κεντρικών τραπεζών κάποια στιγμή το πάρτι θα σταματήσει.

Ξεχνάμε την δημοσιονομική προσαρμογή που θα έρθει

Ενώ η Ελλάδα θέλει να παρουσιαστεί ως το νέο μεγάλο successes story με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και να εμφανιστεί ως μια αναπτυσσόμενη οικονομία, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβούν έτσι τα πράγματα.
Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε δημοσιονομική προσαρμογή και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η οικονομία όταν θα ξεκινήσει η απόσυρση των μέτρων και θα ζητάει το υπουργείο οικονομικών τις επιστρεπτέες προκαταβολές πίσω.
Μπορεί να παρουσιάζονται όλα ειδυλλιακά με το χρέος να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα να έχουν εκτοξευτεί φθάνοντας στο ύψος του κεφαλαιακού μαξιλαριού που διαθέτει η Ελλάδα… ωστόσο οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν την επόμενη ημέρα με πιο ψυχρή ματιά.

Απουσιάζει το αφήγημα

Οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσιάζουν σύμπλευση σε πολλούς τομείς, όλες εξυγιαίνονται, όλες μειώνουν εντυπωσιακά τα NPEs τους, όλες βρίσκουν κεφάλαια και μάλιστα έχουν συγκεντρώσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο 6 δισεκ., όλες προσβλέπουν στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρ΄ όλα αυτά αυτή η αφηγηματική ιστορία δεν είναι πειστική γιατί εάν ήταν πειστική, άπαξ και το 2022 οι τράπεζες θα επιτύχουν 1,8 δισεκ. κέρδη θα έπρεπε να είχαν διπλάσια τιμή.
Η Εθνική αντί 2,5 ευρώ θα έπρεπε να είχε αξία μετοχής 5 ευρώ
Η Alpha bank αντί 1,07 ευρώ θα έπρεπε να είχε αξία μετοχής 2 ευρώ
Η Eurobank αντί 0,77 ευρώ θα έπρεπε να είχε αξία μετοχής 1,4 ευρώ
Η Πειραιώς αντί 1,5 ευρώ θα έπρεπε να είχε αξία μετοχής 3 ευρώ.

Τι συμβαίνει;

Οι ελληνικές τράπεζες κατά την άποψη μας δεν έχουν παρουσιάσει ένα μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό αφήγημα και εκεί εστιάζεται το πρόβλημα στις αποτιμήσεις τους.
Π.χ. να υποστηρίζουν ότι εξυγιαίνονται ενώ είναι θετική εξέλιξη… δεν προσθέτει τίποτε σε αξία καθώς οι ελληνικές τράπεζες απλά έφθασαν εκεί που βρίσκονται οι άλλες τράπεζες στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.
Το να υποστηρίζεις ότι η εξυγίανση των τραπεζών είναι success story είναι λάθος… απλά οι τράπεζες από προβληματικές επέστρεψαν στην κανονικότητα.
Το να υποστηρίζεις ότι βρίσκουν κεφάλαια επίσης είναι επιστροφή στην κανονικότητα…
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην αφετηρία ενός ενάρετου κύκλου μετά από σχεδόν 10 χρόνια τραπεζικής παρακμής… αλλά αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι success story, δεν είναι αφήγημα όταν οι ελληνικές τράπεζες συγκρίνονται με τις άλλες ευρωπαϊκές.
Αυτό που απουσιάζει από τις ελληνικές τράπεζες είναι ένα εντυπωσιακό αφήγημα που θα προσελκύσει επενδυτές και θα προκαλέσει ξέφρενο πάρτι στο χρηματιστήριο.
Μην τρέφουμε αυταπάτες επειδή μετά από 10 χρόνια τραπεζικής παρακμής οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα δεν σημαίνει ότι αποτελούν και success story.
Υπάρχουν άλλες τράπεζες στην Ευρώπη που είναι πραγματικό success story, είναι εξυγιασμένες εδώ και χρόνια, έχουν πολύ ισχυρά κεφάλαια και χορηγούν δάνεια.
Όταν συγκρίνονται οι ελληνικές τράπεζες με άλλες ευρωπαϊκές απλά διαπιστώνεται ότι χρειάστηκε να περάσουν χρόνια ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα… η οποία όμως δεν δίνει χρηματιστηριακούς πόντους.
Κάτι άλλο χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες ένα μεγάλο πειστικό αφήγημα.
Ούτε η αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή του Κράτους από τις τράπεζες είναι το αφήγημα… γιατί απλά όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη… δεν έχουν το κράτος μέτοχο.
Η κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών δείχνει απλά πόσο πίσω ήταν οι ελληνικές τράπεζες έναντι των άλλων τραπεζών στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να γίνουν ξανά επενδύσιμες αλλά απαιτείται ένα ισχυρό, πειστικό, δυναμικό, εντυπωσιακό αφήγημα και αυτό δεν υπάρχει ακόμη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης