Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Ζαββού, ο ρόλος Πατέλη και το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Ζαββού, ο ρόλος Πατέλη και το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το bankingnews αποκαλύπτει όλο το σχέδιο νόμου Ζαββού για την Κεφαλαιαγορά που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πηγαίνει στις καλένδες

Ένα σχέδιο Νόμου και η επιμονή του Αλέξη Πατέλη φαίνεται ότι αποτελούν τις αιτίες για την απομάκρυνση του κ. Γιώργου Ζαββού ενός καθ ομολογίαν επιτυχημένου υφυπουργού από το κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα όχι με τον καλύτερο τρόπο καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζαββός δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση ότι απαλλάσσεται των καθηκόντων του.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ζαββός χειρίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Ηρακλής και φαινόταν να είχε άριστες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι η επιμονή Πατέλη ο οποίος όπως αναφέρουν γνώστες των κυβερνητικών ισορροπιών αποτελεί το alter ego των τραπεζικών συμφερόντων στην κυβέρνηση λειτούργησαν καταλυτικά στην απομάκρυνσή του δια της κατάργησης του υφυπουργείου και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων ως φαίνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι τραπεζίτες άλλωστε ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις παρεμβάσεις Ζαββού στο τραπεζικό σύστημα αλλά είχαν και έχουν ανθρώπους κλειδιά δίπλα στον υφυπουργό ώστε να πληροφορούνται τις προθέσεις του.
Ο κ. Ζαββός είχε και έναν άλλο αντίπαλο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την διοίκηση της οποίας ουδέποτε είδε με καλό μάτι καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρούσε δεν επιτελούσε το ρόλο της.
Μάλιστα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο ήταν έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση με το οποίο επέρχονταν ουσιαστικές μεταβολές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το νομοσχέδιο αυτό παρουσιάζει σήμερα κατ αποκλειστικότητα το bankingnews και από τις διατάξεις του προκύπτει μεταξύ άλλων ο διαχωρισμός της διοικητικής λειτουργίας της Επιτροπής από την κατασταλτική με τη δημιουργία του Συμβουλίου Κυρώσεων.
Το Συμβούλιο Κυρώσεων είναι ουσιαστικά αυτό που εισηγείται τις ποινές που αποφασίζονται από το ΔΣ χωρίς το τελευταίο να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει προηγουμένως.

Ο διαχωρισμός αυτός προκάλεσε αντιδράσεις από την ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τις οποίες εξέφρασε όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες θεσμικά και όχι μόνο.
Από την άλλη πλευρά βεβαίως η πλευρά του κ. Ζαββού θεωρούσε ως απολύτως απαραίτητη αυτή την τομή και μάλιστα ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι είχε λάβει το πράσινο φως να προχωρήσει στις αλλαγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον στο σχέδιο νόμου εισάγονταν και άλλες τομές όπως η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς ο οποίος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος, νέες διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού αλλά και χρονικούς περιορισμούς στη θητεία κορυφαίων στελεχών.
Φαίνεται όμως λογάριασε χωρίς να υπολογίσει την αποπομπή του. Και φαίνεται ότι πέραν της δεδομένης παρέμβασης Πατέλη μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν και κατά πόσο ήταν αυτός ο μόνος λόγος καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που έφερνε σοβαρές αλλαγές στην λειτουργία της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πηγαίνει στις καλένδες καθώς πέραν των αντιδράσεων της ηγεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν τον είδαν με καλό μάτι και οι τράπεζες.
Βεβαίως το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ μπορούν να διαψεύσουν όσους ισχυρίζονται ότι λόγο στην αποπομπή Ζαββού είχε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αν το προωθήσουν χωρίς αλλαγές σε ουσιαστικό επίπεδο προς ψήφιση στη Βουλή

Διαβάστε εδώ όλο το σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης