Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παραφωνία το ελληνικό χρηματιστήριο… απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει τους θεσμικούς, ψευδαίσθηση η όαση

Παραφωνία το ελληνικό χρηματιστήριο… απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει τους θεσμικούς, ψευδαίσθηση η όαση
Φαίνεται ότι και το 2022 θα είναι μια χρονιά όπου οι χρηματιστηριακές εκπλήξεις μπορεί να είναι αρνητικές το περισσότερο χρονικό διάστημα του νέου έτους…
Σχετικά Άρθρα

Αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί διεθνώς παραφωνία, όταν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν βρίσκεται πουθενά.
Προφανώς και υπάρχουν εξηγήσεις, υπάρχουν σαφείς αιτίες για το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης.
Είναι εντυπωσιακό π.χ. το γεγονός ότι ενώ η ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 θα είναι στο 7,2% με 7,4% το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο δεν έχει αντιδράσει αλλά έχει διορθώσει, έχει επιδείξει πλήρη αδιαφορία.
Όμως ενώ καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι τα 31 δισεκ. του ταμείου Ανάκαμψης θα φέρουν ανάκαμψη και επενδυτική έκρηξη ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος διεθνώς και προφανώς θα πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το 2,2% του ΑΕΠ θα πρέπει να μετατρέπεται σε πρωτογενές πλεόνασμα οπότε εάν η Ελλάδα εμφανίζει ανάκαμψη 4% μετά το 2022 αυτό σημαίνει ότι η καθαρή ανάπτυξη της χώρας θα είναι 1,8%... το 1,8% θα είναι το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ που θα μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για την οικονομική της πολιτική.
Όταν λοιπόν γίνεται αναφορά σε αύξηση του ΑΕΠ 4% αυτό σημαίνει 1,8% καθώς το 2,2% του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ήδη η Ελλάδα λειτουργεί με δημοσιονομικό έλλειμμα και επιδεινούμενο χρέος.
Ο συνδυασμός αυτός, με το γεγονός ότι οι θεσμικοί επενδυτές θεωρούν ότι η πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι οριοθετημένη, δηλαδή οι τράπεζες μπορούν να παράξουν οριοθετημένα κέρδη ενώ στις μη τραπεζικές μετοχές… οι υπερτιμημένες μετοχές και οι υπερδανεισμένες εταιρίες και μέτοχοι τους έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά περιθώρια.

Οι 800 μονάδες στο βασικό και οι 750 στο δυσμενές σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο

Στο βασικό σενάριο το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 800 μονάδες και στο δυσμενές στις 750 μονάδες.
Το κυρίαρχο στοιχείο προφανώς είναι εάν θα υπάρξει σοβαρή διόρθωση τον Οκτώβριο του 2021 διεθνώς.
Εφόσον η εκτίμηση επιβεβαιωθεί και τον Οκτώβριο στην Wall και διεθνώς σημειωθεί διόρθωση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα δει χαμηλότερα επίπεδα.

Πότε θα ανακάμψει;

Φαίνεται ότι οι 930 με 950 μονάδες είναι το μέγιστο της ανοδικής κίνησης της αγοράς γιατί πολλά βασικά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ειδικά για την πορεία της οικονομίας.
Όπως διαφαίνεται, οι παλαιότερες εκτιμήσεις ότι θα δούμε το 2022 ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο με στόχο τις 1.500 μονάδες – κάποιοι ανέφεραν και τις 2.000 μονάδες – δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν.
Αποτελούν απατηλές εκτιμήσεις χωρίς καμία ουσιώδη βαρύτητα και θα διαψευστούν.
Φαίνεται ότι και το 2022 θα είναι μια χρονιά όπου οι χρηματιστηριακές εκπλήξεις μπορεί να είναι αρνητικές το περισσότερο χρονικό διάστημα του νέου έτους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης