Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για το placement του 20% της μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ; - Καλύτερα το 2023

Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για το placement του 20% της μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ; - Καλύτερα το 2023
Η συνταγή placement άρον – άρον στην Εθνική τράπεζα είναι κατά την άποψη μας λάθος - Όσο επικρέμεται το σχέδιο του placement η μετοχή θα χάσει την ορμή της και θα εγκλωβιστεί.
Σχετικά Άρθρα

Η τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι 2,88 δισεκ. ευρώ ή 3,14 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό σημαίνει ότι το 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αξία 1,16 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λανθασμένα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το 2021 θα πραγματοποιηθεί placement του 20% των μετοχών, ενώ το bankingnews επισήμαινε ότι όλος ο σχεδιασμός έχει μετατεθεί όχι λόγω νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά λόγω χρηματιστηριακής συγκυρίας.
Το 2021 παρήλθε αλλά placement δεν πραγματοποιήθηκε.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Το 2022 εκτιμάται ότι η μετοχή της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε να φθάσει στα 3,5 με 3,7 ευρώ ανά μετοχή.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν ωστόσο στο τέλος του 2023 η μετοχή της Εθνικής να βρεθεί στα 5 ευρώ που αυτό σημαίνει 5 Χ 914 εκατ μετοχές = 4,6 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Στα 4,6 δισεκ. το 40,3% έχει αξία 1,8 δισεκ. ευρώ.

Γιατί στόχος πρέπει να είναι η βέλτιστη απόδοση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Μέχρι τώρα πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες σε κεφάλαιο και funding gap – κάλυψη χρηματοδοτικού κενού – σχεδόν 44 δισεκ. ευρώ.
Η συνολική αξία της περιουσίας του είναι 1,9 με 2 δισεκ. δηλαδή καταγράφει ζημία 42 δισεκ.
Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα το ΤΧΣ να χάσει ώστε να κερδίσει κάποιος ιδιώτης επενδυτής.
Αυτή η συνταγή δεν μπορεί να είναι το διακύβευμα των placement.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9,1% της Alpha bank και το 2,34% της Eurobank.
Προφανώς και ο νόμος για το ΤΧΣ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει προσεχώς, μέσα στον Φεβρουάριο λογικά θα αλλάξει, αλλά τα placement πρέπει να πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε το upside όχι να το κερδίσει ο ιδιώτης αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το 20% της Εθνικής από το 40,3% που κατέχει το ΤΧΣ θα μπορούσε να πουληθεί όχι με βιασύνη.
Το 20% θα μπορούσε να πωληθεί μέσω placement το 15% σε ξένους επενδυτές και το 5% ή ακόμη και 10% σε μικρομετόχους.
Θα υπάρχει ενδιαφέρον όσο περνάει ο καιρός, οι τράπεζες θα επιτυγχάνουν σταθερά κέρδη, η Εθνική θα επιτύχει κέρδη 500 εκατ το 2022 και θα διανείμει μέρισμα 190 εκατ ευρώ στους μετόχους, το ΤΧΣ θα πάρει μέρισμα 76 εκατ ευρώ μέρισμα από την Εθνική τράπεζα το 2022… τον Μάρτιο του 2023.

Σίγουρα το μέρισμα δεν αλλάζει τα δεδομένα αλλά είναι μια θετική εξέλιξη, δεν αφαιρεί αξία αλλά προσθέτει αξία…

Η συνταγή placement άρον – άρον στην Εθνική τράπεζα είναι κατά την άποψη μας λάθος.
Όσο επικρέμεται το σχέδιο του placement η μετοχή θα χάσει την ορμή της και θα εγκλωβιστεί.
Το ΤΧΣ θα πρέπει να επιλέξει τον χρόνο πραγματοποίησης του placement με τις καλύτερες χρηματιστηριακές συνθήκες.
Να θυμόμαστε ότι το 2022 δεν θα είναι τόσο σπουδαία χρονιά χρηματιστηριακά όσο πολλοί προβλέπουν για το χρηματιστήριο και τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης