Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Aθ. Βαμβακίδης (BofA): Πάνω από 3% η ανάπτυξη το 2022 για την Ελλάδα - Η επενδυτική βαθμίδα από το 2023

Aθ. Βαμβακίδης (BofA): Πάνω από 3% η ανάπτυξη το 2022 για την Ελλάδα - Η επενδυτική βαθμίδα από το 2023
Στο περιθώριο του οικονομικού forum των Δελφών ο Έλληνας τραπεζίτης απάντησε στο Bankingnews σχετικά με το τι αναμένει για την ελληνική οικονομία

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να μην τηρήσει τους νέους δημοσιονομικούς ευρωπαϊκούς κανόνες που θα ισχύσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο» δηλώνει στο bankingnews ο managing director της Bank of America κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης σε ερώτηση για το αν η χρησιμοποίηση κεφαλαίων από το “μαξιλάρι οδηγήσει σε αναβολή της αναβάθμισης με επενδυτική βαθμίδα ( Invstement grade).
Στο περιθώριο του οικονομικού forum των Δελφών ο Έλληνας τραπεζίτης απάντησε στο Bankingnews σχετικά με το τι αναμένει για την ελληνική οικονομία.
Και δεν δίστασε να εκφράσει την άποψη του ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, όπου κάθε πρόβλεψη κρίνεται ως επισφαλής καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα διακοπεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Έλληνας τραπεζίτης της Βank of America εκτιμά ότι, η Ελλάδα θα σεβαστεί τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες ( σ.σ σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ) ενώ σημειώνει πώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται στις αρχές του 2023.
Σύμφωνα επίσης με τραπεζικές πηγές, μέχρι σήμερα, η σημερινή κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και υπάρχει παροχή ρευστότητας που κατευθύνεται σε τρείς άξονες, δηλαδή αύξηση του ενεργειακού κόστους, των πρώτων υλών ή προβλημάτων λόγω της έκθεσης σε Ρωσία – Ουκρανία.
Για την επενδυτική βαθμίδα, όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, αν και όπως σημειώνεται ότι, υπάρχει καιρός.
Υπενθυμίζεται ότι, η βάση προκειμένου να αναβαθμιστεί η Ελλάδα στηρίζεται κυρίως σε τρείς λόγους : στα κεφάλαια του ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, στην μείωση των κόκκινων δανείων με μονοψήφιο ποσοστό NPE΄S σ όλες τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022, και τέλος στα κεφαλαιακά αποθέματα, ύψους 40 δις. ευρώ, μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ανάπτυξη πάνω από 3% αναμένει ο Βαμβακίδης

Παρά τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις λόγω της ενέργειας που πιέζουν τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και της αβεβαιότητας που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη, η εκτίμηση του κ. Βαμβακίδη είναι ότι, τελικώς η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 3% χάρις τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάκαμψη του Τουρισμού.
Η εξήγηση για την καλύτερη πορεία βασίζεται στην ώθηση της οικονομίας που δόθηκε από την πανδημία και έδωσε τελικά το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης την περασμένη χρονιά. Και η χώρα διαθέτει επίσης ακόμα την ώθηση ύστερα από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, κατά την άποψη του κ. Βαμβακίδη είναι πως τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάζεται να κατευθυνθούν προκειμένου να αυξήσουν τις ελληνικές εξαγωγές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης