Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς «μικραίνουν» οι πολυεθνικές το μερίδιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις τράπεζες

Πώς «μικραίνουν» οι πολυεθνικές το μερίδιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις τράπεζες
Η EBRD ανακοίνωσε τον δανεισμό του ΟΤΕ με 56,25 εκατ. ευρώ και με ανταγωνιστικά τελικά επιτόκια (1,3%-1,7%) καθώς η Τράπεζα για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση - όπως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η EIB εκ των πραγμάτων διαθέτουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό.
Ισχυρό ανταγωνισμό και μικρότερο μερίδιο δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ( RRF) για τις εγχώριες τράπεζες προκαλεί η ενεργοποίηση πολυεθνικών τραπεζών οι οποίες αρχίζουν να λαμβάνουν ένα μέρος από τα δάνεια των 12,7 δις. ευρώ των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.
Βεβαίως, αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό καθώς οι ελληνικές τράπεζες εκ των πραγμάτων, θα στοχεύσουν να δανείσουν μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται μέσα στα όρια δανεισμού που θέτουν η EBRD και η ΕΤΕΠ.
Η EBRD ανακοίνωσε χθες τον δανεισμό του ΟΤΕ με 56,25 εκατ. ευρώ και με ανταγωνιστικά τελικά επιτόκια ( 1,3%-1,7% ) καθώς η Τράπεζα για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση - όπως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η EIB εκ των πραγμάτων διαθέτουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό

Το δάνειο 56,2 εκατ. ευρώ της EBRD στον OTΕ

Συγκεκριμένα το δάνειο που θα λάβει ο ΟΤΕ είναι είναι οκταετούς διάρκειας με αποπληρωμή στη λήξη και θα χρηματοδοτήσει ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.
Από τα 150 εκατ. ευρω που θα λάβει ο ΟΤΕ, τα 93,75 εκατ. χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διοχετεύονται μέσω του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα 56,25 εκατ. χρηματοδοτούνται από την EBRD.
Τα 37,5 εκατ. ευρω θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια του ΟΤΕ. Το συνολικό επιτόκιο, σύμφωνα με τον ΟΤΕ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,3% και 1,7% ετησίως, ανάλογα με τις συνθήκες στις κεφαλαιαγορές λίγες μέρες πριν την εκταμίευση, οπότε και θα οριστικοποιηθεί.
Aπό τα περίπου 31 δις. ευρώ του Ταμείου, τα τα 12,7 δισ. ευρώ (40%) αποτελούν δάνεια από τις τράπεζες και άλλα 18,4 δισ. ευρώ περίπου θα είναι οι επιδοτήσεις.
Από τα 12,7 δισ. δάνεια, όμως, περί τα 5 δισ. ευρώ έχει δεσμευθεί να τα εισφέρει η ΕΤΕΠ και περί τα 500 εκατ. ευρώ η EBRD. Συνεπώς, στις ελληνικές τράπεζες απομένουν 7,2 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν οι τέσσερις συστημικές, αλλά και οι μικρότερες τράπεζες.
Η “μάχη” λοιπόν των ελληνικών τραπεζών θα δοθεί τόσο στο ύψος των δανείων που θα χορηγήσουν, όσο και στο τελικό κόστος των επιτοκίων, εν μέσω της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης