Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Η αυξημένη πιστωτική επέκταση 2,9 δισ. φέρνει απόδοση ίδιων κεφαλαίων 11%

Καραβίας (Eurobank): Η αυξημένη πιστωτική επέκταση 2,9 δισ. φέρνει απόδοση ίδιων κεφαλαίων 11%
«Λόγω της ισχυρής απόδοσης του εξαμήνου και της αναμενόμενης θετικής χρήσης, είμαστε σε εποικοδομητικό διάλογο με τον επόπτη για το μέρισμα του 2022» είπε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων της προχώρησε η Eurobank λόγω της ισχυρής απόδοσης στο εξάμηνο, όπως ενημέρωσε η διοίκηση τους αναλυτές κατά το Conference call.
Eιδικότερα, η απόδοση ενσώματων ίδιων κεφαλαίων ανεβαίνει στο 11%, η πιστωτική επέκταση λόγω των επιχειρηματικών δανείων 2,9 δισ. ευρώ, το Core PPI άνω του 1 δισ. ευρώ, ο συνολικός Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 17%, τα κέρδη ανά μετοχή».
Ξεπεράσαμε τους στόχους σε κάθε τομέα δραστηριότητας δήλωσε αρχικά ο CEO, Φ. Καραβίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι λόγω της ισχυρής απόδοσης, έχει ξεκινήσει επικοδομητικός διάλογος με τον επόπτη σχετικά με την διανομή μερίσματος για την χρήση του 2022, και αυτό ενισχύεται από τα αναμενόμενα κέρδη για το 2022.
Από την πιστωτική επέκταση των 2,9 ευρώ, τα 1,9 δισεκ. ευρώ αναμένονται από την Ελλάδα και το 1 δισ. ευρώ από τις χώρες τη Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε ερωτήσεις αναλυτών για το τι οδηγεί την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα, η διοίκηση της Eurobank επισήμανε τη ζήτηση από τις εταιρείες ενέργειας, τουρισμού, Real Estate καθώς και τα κοινοπρακτικά δάνεια. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης αυτά θα επηρεάσουν τον ισολογισμό της τράπεζας από το 2023.

Χωρίς Hedging σε ομόλογα και επιτόκια - Διαχειρίσιμα τα ΝPES - Θετική επίδραση από την αύξηση επιτοκίων

Σχετικά με τα κέρδη αντιστάθμισης από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και τις θέσεις σε επιτόκια ( κέρδη 405 εκατ. ευρώ ), η διοίκηση της Eurobank απάντησε ότι αυτές οι θέσεις στα ομόλογα, αλλά και στα επιτόκια έκλεισαν, έτσι το δεύτερο εξάμηνο δεν θα υπάρχουν έκτακτα κέρδη από αυτούς του δυο τομείς.
Παρά τον θετικό σχηματισμό ΝPES 32 κατ. ευρώ στο εξάμηνο, ο κ. Καραβίας θεωρεί ότι, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και τα ποσά μικρά λόγω και της κυβερνητικής στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ, της χαμηλότερης ανεργίας, αλλά και της αύξησης των μισθών. Άλλωστε, τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια τα τελευταία 2 -3 χρόνια είναι σταθερού επιτοκίου, ενώ στα προηγούμενα στεγαστικά (10 ετίας ) η επίδραση από τα επιτόκια θα είναι λιγότερη από 5%. Πάντως, όπως πρόσθεσε η τράπεζα παραμένει ανήσυχη λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού.
Η επίδραση στις καταθέσεις από την αύξηση του επιτοκίου από -50% στο 0% είναι 70 εκατ. ευρώ ετησίως, από το 0% στο 0,50% 130 εκατ. ευρώ ετησίως και αν αυξηθούν περαιτέρω κατά 1% στα 300 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης