Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι traders των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων προειδοποιούν για «αυξανόμενη δυσλειτουργία» στις χρηματαγορές

Οι traders των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων προειδοποιούν για «αυξανόμενη δυσλειτουργία» στις χρηματαγορές
Οι traders ζητούν σπό την ΕΚΤ να χαλαρώσει την έλλειψη εξασφαλίσεων στις αγορές repo
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές repo και οι χρηματαγορές της Ευρωζώνης καθίστανται όλο και πιο δυσλειτουργικές και θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προωθεί τη νομισματική της πολιτική μέσω των αγορών, προειδοποίησε μια ισχυρή ομάδα traders.
Η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ΙCΜΑ), η οποία εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους διαπραγματευτές των αγορών ομολόγων, δήλωσε ότι ανησυχεί για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών repo ύψους 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της έλλειψης ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων και της υπερβολικής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Η προειδοποίηση της ICMA έρχεται εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών ότι η αύξηση των επιτοκίων και οι δύσκολες συνθήκες στις συναλλαγές έχουν αυξήσει τον κίνδυνο αστάθειας της αγοράς.
Οι βρετανικές αγορές ομολόγων βρέθηκαν στο κενό τον περασμένο μήνα, όταν ο ο «ατυχής» μίνι προϋπολογισμός της κυβέρνησης Truss που προέβλεπε φορολογικές περικοπές οι οποίες θα χρημαδοτούνταν με αύξηση του δανεισμού ανησύχησε έντονα τους επενδυτές και εκτίναξε τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων στα ύψη – αν και αυτό οφειλόταν περισσότερο σε έλλειψη αγοραστών παρά στην υπερβολική ρευστότητα.

Αγορές repo

Οι αγορές repo αποτελούν μια κρίσιμη πηγή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και εξασφαλίσεων για τις τράπεζες, βοηθώντας τις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις περιθωρίου κατά τις συναλλαγές παραγώγων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις αντιμετωπίζει επίσης ως ένα κρίσιμο μηχανισμό για τη μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής.
Η ICMA ανέφερε ότι ενώ η ανισορροπία στις αγορές repo της ευρωζώνης οδήγησε σε καταστροφές, ιδίως τον Μάρτιο του 2020 με την έναρξη της πανδημίας, η ομαλοποίηση των επιτοκίων αύξησε τις πιθανότητες για μεγαλύτερες και συχνότερες λάθος μετατοπίσεις της αγοράς.
«Η αυξανόμενη δυσλειτουργία στην αγορά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», έγραψε η ICMA σε επιστολή που υπογράφεται από τους επικεφαλής τμημάτων της BlackRock, της Axa Investment Managers, της Barclays και της UBS, προς τον γενικό διευθυντή λειτουργιών αγοράς της ΕΚΤ.
«Έχουμε φύγει από ένα περιβάλλον όπου χρειαζόταν να διοχετεύετε ρευστότητα σε μεγάλη κλίμακα για να μας προβληματίζει με ποιον ρυθμό πρέπει να μειωθεί», δήλωσε στους Financial Times ο Bryan Pascoe, διευθύνων σύμβουλος της ICMA.
«Υπάρχουν αντιφατικές πιέσεις. καθώς τα επιτόκια πρέπει να κινηθούν υψηλότερα χωρίς να καταστρέψουν τη ζήτηση. Είναι μια καλή πράξη εξισορρόπησης».

H ICMA ζήτησε από την ΕΚΤ πρόσθετα μέτρα για να βοθήσει τις αγορές

Η ICMA συνέστησε στην ΕΚΤ να εξετάσει κι άλλα μέτρα για να βοηθήσει τις αγορές, όπως την εισαγωγή ενός αντίστροφου μηχανισμού repo σαν κι αυτό είχε εισαγάγει η Fed το 2013.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μηχανσιμού, η Fed πουλούσε τίτλους σε αντισυμβαλλομένους και τους αγόραζε πίσω αργότερα, με ένα τρόπο που έμοιαζε με βραχυπρόθεσμο δάνειο.
Η ICMA τόνισε επίσης οτι μια καλή λύση είναι το σχέδιο της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας που εξέδωσε εμπορεύσιμα γραμμάτια του Δημοσίου, προσθέτοντας ότι αποτελούν μια πιο εύκολη λύση από τη δημιουργία ενός αντίστροφου μηχανισμού repo και έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα να μην δεσμεύει τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της Γερμανίας αυτόν τον μήνα προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης δημιουργώντας περισσότερους κρατικούς χρεωστικούς τίτλους που μπορεί να δανείσει στους επενδυτές μέσω των αγορών repo.
Η ΕΚΤ έλαβε επίσης ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αυξάνοντας το ποσό των μετρητών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση στο μηχανισμό δανεισμού τίτλων της τον Δεκέμβριο.
Η κεντρική τράπεζα συζήτησε επίσης την ιδέα της εισαγωγής ενός αντίστροφου μηχανισμού repo ή την έκδοση των δικών της πιστοποιητικών χρέους σε μια συνάντηση με εκπροσώπους της ICMA τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, η ΕΚΤ υποστήριξε ότι δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει άμεσα αυτές τις προτάσεις.
Η ΕΚΤ, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή της ICMA, αύξησε το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων της ως τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αύξησε την πλεονάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες και δημιούργησε έλλειψη τίτλων υψηλής ποιότητας.

Αίτημα για τη δημιουργία ενός αντίστροφου μηχανισμού repo

Το γεγονός αυτό έχει ασκήσει πτωτική πίεση στα επιτόκια των ασφαλών τίτλων σε μια περίοδο που η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco, δήλωσε: «Καθώς υπάρχουν περιορισμένες ασφαλείς επιλογές εκεί έξω για επένδυση, οδηγούμαστε σε μια έλλειψη εξασφαλίσεων, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των χρηματαγορών να διαπραγματεύεται πολύ κάτω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ».
Ο Veit δήλωσε ότι περιμένει από την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα παρόμοιο όχημα με τον αντίστροφο μηχανισμό repo της Fed ή ακόμη και να εκδώσει το δικό της χρέος.
Η ICMA προειδοποίησε ότι «οι πιέσεις στις βραχυπρόθεσμες αγορές και η έλλειψη εξασφαλίσεων μπορούν να ενταθούν περαιτέρω» από τις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα στα πολύ φθηνά δάνεια που παρέχει προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, στα πλαίσια των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).
Η ΕΚΤ αναμένεται να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αποπληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των δανείων TLTRO τον Δεκέμβριο, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό θα πρέπει περιρορίσει την έλλειψη των ομολόγων υψηλής ποιότητας, απελευθερώνοντας τις εξασφαλίσεις που έχουν δεσμευτεί έναντι των δανείων και μειώνοντας τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ της πλεονάζουσας ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης