Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πάνω από 6,6 φορές η υπερκάλυψη στο βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 20% της Εθνικής από ΤΧΣ - Στα 5,44 ευρώ η τιμή ή 1 δισ.

Πάνω από 6,6 φορές η υπερκάλυψη στο βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 20% της Εθνικής από ΤΧΣ - Στα 5,44 ευρώ η τιμή ή 1 δισ.
Η τιμή διάθεσης για το 20% της Εθνικής θα οριστεί στα 5,44 ευρώ, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αντλήσει 1 δισ. ευρώ
Εντυπωσιακή υπερκάλυψη πάνω από 6,6 φορές καταγράφει τις πρώτες ώρες το βιβλίο προσφορών για το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ή 182.943.031 μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η τιμή διάθεσης θα οριστεί στα 5,44 ευρώ, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αντλήσει 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη ζημία που θα υποστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (κεφάλαια που επένδυσε μείον κεφάλαια που αντλεί) επειδή το οργάνωσε σωστά το Ταμείο και η διαδικασία είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη εξελίσσεται σε επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί στον Ηλία Ξηρουχάκη, στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, υπό τον Π. Μυλωνά, που έχει φέρει καλά αποτελέσματα στην τράπεζα.

Το ΤΧΣ επένδυσε 9,38 δισ. στην Εθνική

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 9,38 δισεκ. εκ των οποίων 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ κατέχει πλέον το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 1,9 δισεκ.
Η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,1 δισεκ. ευρώ περίπου σε σημερινές τιμές...

Έως 10 φορές η υπερκάλυψη στο βιβλίο προσφορών της Εθνικής

Εάν στις πρώτες ώρες που άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής η υπερκάλυψη ήταν 6,6 φορές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, που κλείνει το βιβλίο, θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί και 10 φορές.
Ο όρος υπερκάλυψη ωστόσο είναι μια άνευ ουσίας επισήμανση, αφού γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι το ύψος των προσφορών των υποψηφίων επενδυτών υπερβαίνει κατά πολύ το στόχο του 1 δισ. ευρώ.
Λόγω της υπερκάλυψης τα ποσοστά των μετοχών της Εθνικής που θα διατεθούν στους επενδυτές θα είναι πάρα πολύ περιορσμένα.
Με βάση το σχεδιασμό το 15% των μετοχών θα διατεθεί σε 20 ξένους επενδυτές αφού ήδη το ενδιαφέρον υπερβαίνει και τα προαναφερόμενα νούμερα…
Οι μικρομέτοχοι θα πάρουν το 5% των μετοχών…

Ορισμένα σημεία παρατήρησης

1)Με 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 7,26 δισεκ. κεφάλαια η σχέση P/BV διαμορφώνεται στο 0,70 προφανώς καλύτερο από το 0,52 της Alpha bank αλλά όχι τόσο καλό όσο το 0,95 της Eurobank με βάση τις αποτιμήσεις πώλησης των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

2)Το ΤΧΣ θα απομείνει με 18,39% και οι υπόλοιποι μέτοχοι θα διαθέτουν το 81,61%...
Το 18,39% που απομένει θα πωληθεί το 2025.

3)Το 27% της Πειραιώς θα πωληθεί τον Μάρτιο 2024.

4)Οι ξένοι επενδυτές θα πάρουν το 15% της έκδοσης και οι μικρομέτοχοι το 5%.
Για το 15% ήδη 20 ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον… υπολογίζεται ότι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής θα πάρει το 2% της Εθνικής τράπεζας.
Σχήμα ελλήνων επενδυτών δεν έχει εμφανιστεί και από ότι φαίνεται έχουν αποσυρθεί… από την διαδικασία.

5)Τα έξοδα της διαδικασίας 26,1 εκατ τα βρίσκουμε πολλά και πανάκριβη την έκδοση… χωρίς άλλο σχόλιο.

6) Η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική όπως και η διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank μπορεί να επικαλούνται την μεγάλη βελτίωση στις τράπεζες που διοικούν και αυτό είναι γεγονός… που αναγνωρίζεται αλλά… μια αλήθεια είναι ότι οι διοικήσεις με χαρά αντιμετωπίζουν ότι ξεφορτώνονται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

7)Μετά το placement η Εθνική τράπεζα δεν θα ξεπεράσει την Eurobank, η Eurobank δεν θα χάσει την πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αξίες.
Επίσης πιστεύουμε ότι η Πειραιώς θα κρατήσει την 3η θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις παρ΄ ότι την απειλεί η Alpha bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης