Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, το Helikon από αρχές 2024 σχεδιάζει να αποχωρήσει από Ελλάδα με κέρδος 500 εκατ

Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, το Helikon από αρχές 2024 σχεδιάζει να αποχωρήσει από Ελλάδα με κέρδος 500 εκατ
Η αξία των συνολικών επενδεδυμένων θέσεων του Helikon φθάνει το 1 δισεκ. και η απόδοση σωρευτικά στα 5 με 6 χρόνια φθάνει τα 500 εκατ ευρώ.
Το fund Helikon όπως και άλλα του είδους τους… στηρίζουν την επενδυτική τους στρατηγική πάνω σε ένα διαχρονικά αποδοτικό μοντέλο…επενδύουν σε κατεστραμμένες οικονομίες και στα πρόθυρα χρεοκοπίας εισηγμένες εταιρίες… και ποντάρουν στην ανάκαμψη τους….
Το Helikon και οι ομοειδείς εταιρίες ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο πρότυπο.
Παίρνουν ένα ρίσκο όταν κανείς δεν αγγίζει τα περιουσιακά στοιχεία… τοποθετούνται, παίρνουν επενδυτικές και όχι στρατηγικές θέσεις – δεν τους ενδιαφέρει ο ρόλος του στρατηγικού επενδυτή – και περιμένουν το recovery δηλαδή την ανάκαμψη…
Η ιστορία ανάκαμψης των τραπεζών, της ΔΕΗ και άλλων εταιριών δεν άφησε ασυγκίνητο το Helikon το οποίο έχει 5 με 6 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα…
Η αξία των συνολικών επενδεδυμένων θέσεων του Helikon φθάνει το 1 δισεκ. και η απόδοση σωρευτικά στα 5 με 6 χρόνια φθάνει τα 500 εκατ ευρώ.
Θυμίζουμε ότι κατέχει το 5,08% της Eurobank, το 6,97% της ΔΕΗ, το 9,37% της Πειραιώς και το 9,98% των mezzanine ομολόγων της τιτλοποίησης Sunrise και επίσης διαθέτει και ακόμη ελάχιστες θέσεις με ποσοστά κάτω του 5%.
Η διατήρηση ποσοστών άνω του 5% πέραν της σημειολογίας έχει στόχο την διαφάνεια…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2024 θα είναι έτος αποεπένδυσης ίσως όχι για όλους και σίγουρα όχι για την Πειραιώς αφού θα κρατήσει τις μετοχές άπαξ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πουλήσει το 27%, το στρατηγικό του ποσοστό.
Το Helikon θα πουλήσει αργά τις μετοχές της Πειραιώς…
Θα προηγηθούν άλλες τράπεζες και εταιρίες στις οποίες διαθέτει επενδυτικές θέσεις…

Η αποχώρηση του Helikon από την Ελλάδα αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη…
Αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα – για αυτούς που ξέρουν – είναι μια μπερδεμένη αγορά.
Λόγω της αναβάθμισης της οικονομίας δεν είναι ακριβώς αναδυόμενη – τυπικά είναι αναδυόμενη emerging market – αλλά δεν είναι και ώριμη (development) θα αναβαθμιστεί κάποια στιγμή το 2025 ή 2026.
Ως ώριμη αγορά θα έχει μικρότερο ειδικό βάρος… στους δείκτες της MSCI.
Επειδή λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε μια μεταβατική φάση… εντούτοις με όρους ανάκαμψης έχει απομακρυνθεί από την ζοφερή περίοδο της χρεοκοπίας και την τελευταία 5ετία έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Οπότε τα funds που τοποθετούνται για να εκμεταλλευτούν το κύκλο του recovery… κάνουν απολογισμό και σταδιακά θα ξεκινήσουν τις ρευστοποιήσεις… θα φύγουν από Ελλάδα και θα πάνε Αργεντινή π.χ. εάν πειστούν από το νέο αφήγημα…

Υποσημείωση

Θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα δύο ακόμη επενδυτές η Reggeborgh με ποσοστό 8% στην Alpha bank και ο Paulson με ποσοστό 18,62% στην Πειραιώς, 9,99% στην ΕΥΔΑΠ και 5,61% στην Alpha bank. 
To Capital με 5,13% στην Eurobank, στην Εθνική με 5,06% και στην Jumbo με 5,05% είναι επενδυτής άλλης επενδυτικής στρατηγικής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης