Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει... το δόγμα - Οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων έως 4% αλλά… στην Κύπρο

Αλλάζει... το δόγμα - Οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων έως 4% αλλά… στην Κύπρο
Κλιμακωτό επιτόκιο έως 4% προσφέρει για 50 χιλ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα Κύπρου
Επί δεκαετίες το δόγμα της διπλωματίας και πολιτικής στο Κυπριακό ήταν  «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό χώρο και ειδικότερα τις καταθέσεις, εσχάτως, το «δόγμα» είναι διαφορετικό: οι ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο αποφασίζουν γενναίες αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων και οι Έλληνες καταθέτες... συμπαρίστανται διατηρώντας τα κεφάλαια τους δίχως αποδόσεις.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών στην Κύπρο φαίνεται πως λειτουργεί αν και εκεί υπάρχουν οι τράπεζες που διαθέτουν κυρίαρχα μερίδια αγοράς.
Πρόσφατα, τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων φθάνουν έως και 4% για μεγάλα ποσά.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα Κύπρου προσέφερε πρόσφατα επιτόκιο έως 4% για 18 μήνες μέσω του προγράμματος Ethnoplus gold με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 50.000 ευρώ.
Ειδικότερα, το επιτόκιο για νέες καταθέσεις με αυξανόμενο κλιμακωτό επιτόκιο ανά τρίμηνο – διάρκειας 18 μηνών – διαμορφώνεται σε 1,5% για το πρώτο τρίμηνο, 1,75% για το δεύτερο τρίμηνο, 2,25% για το τρίτο τρίμηνο και 3% για το τέταρτο τρίμηνο, 3,5% για το πέμπτο τρίμηνο και 4% για ο έκτο τρίμηνο.
H Eλληνική Τράπεζα, την οποία πρόκειται να εξαγοράσει η Eurobank στις προθεσμιακές καταθέσεις για ελάχιστο ποσό 20 χιλ. ευρώ και για διάρκεια 18 μηνών προσφέρει ετήσιο επιτόκιο 1,5%.
Η Alpha Bank Κύπρου σε προθεσμιακή κατάθεση 12 μηνών για ποσό 70.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 2,5%.

Ιδιαίτερη έμφαση στο Wealth management από Alpha bank - Eθνική Τράπεζα

Ύστερα από την κίνηση εξαγοράς της Eλληνικής Τράπεζας από την Eurobank, η διοίκηση της Alpha bank με επίσκεψη της στην Κύπρο υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη του Wealth management και του Private banking καθώς διαβλέπει ευνοϊκές προοπτικές.
Τις ίδιες θετικές προοπτικές διαβλέπει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία όπως διαφαίνεται από τα επιτόκια κινείται ανταγωνιστικά για να κερδίσει μερίδια αγοράς από τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Εδώ, όμως, εμφανίζεται μια παρόμοια εικόνα με την ελληνική αγορά.
Οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές από τις ελληνικές και η κερδοφορία τους είναι υψηλότερη λόγω των μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς σε καταθέσεις και δάνεια.
Η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη 487 εκατ. ευρώ το 2023 πενταπλασίασε το μέρισμα σε 0,25 σεντς από 5 σεντς ενώ η Ελληνική Τράπεζα εμφάνισε κέρδη 365,4 εκατ. ευρώ. το 2023.
Θετική πορεία, όμως, διαγράφει η Eurobank Κύπρου με καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ κυρίως από το private banking και την εταιρική τραπεζική.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης