Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ομόλογο Tier II

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ομόλογο Tier II
Κεφαλαιοποιώντας τη θετική δυναμική των αγορών, η έκδοση της Τράπεζας γνώρισε ισχυρή επενδυτική ζήτηση

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,125%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Alpha Bank, το αποτέλεσμα της έκδοσης επιβεβαιώνει αφενός την ισχυρή θέση της Τράπεζας και τη δυνατότητά της να αξιοποιεί τις αγορές και αφετέρου τη δέσμευση και την ικανότητά της να συνεχίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση του Στρατηγικού της Σχεδίου και των στόχων της.
Κεφαλαιοποιώντας τη θετική δυναμική των αγορών, η έκδοση της Τράπεζας γνώρισε ισχυρή επενδυτική ζήτηση, καθώς περισσότεροι από 130 επενδυτές τοποθετήθηκαν με τις προσφορές να  υπερβαίνουν το €1,5 δισ., επιβεβαιώνοντας τις θετικές εκτιμήσεις της αγοράς για την πρόοδο της Τράπεζας.
Η  συναλλαγή προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού διεθνών επενδυτών (76% του βιβλίου προσφορών), με τη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από τη Γαλλία (31%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (29%).
Η κατανομή καλύφθηκε σε ποσοστό άνω του 89% από μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως διαχειριστές κεφαλαίων, τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με δεύτερη ανακοίνωση της Alpha Συμμετοχών, η έκδοση καλύφθηκε κατά 60% από διαχειριστές κεφαλαίων και κατά 24% από τράπεζες και εταιρείες wealth management.
Ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επιτυχή έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II.
Συνεχίζοντας απρόσκοπτα την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση των εποπτικών μας κεφαλαίων σε όλο το φάσμα των ανώτερων και κατώτερων τίτλων, πετυχαίνοντας σήμερα να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο πλεοναζόντων κεφαλαίων.
Η ισχυρή ζήτηση από μία καλά διαφοροποιημένη διεθνή βάση
επενδυτών έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά πολύ κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.
Η επιτυχία αυτή αποτελεί μία σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Alpha Bank και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Σημειώνεται επίσης ότι το κουπόνι διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 37,5 μονάδες, σε σχέση με τις αρχικές ανώτερες εκτιμήσεις της αγοράς.
Η καλύτερη από την αναμενόμενη τιμολόγηση του ομολόγου έρχεται ως συνέχεια της συνεχώς βελτιούμενης εικόνας που παρουσιάζει το credit spread της Τράπεζας τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά και της θετικής δυναμικής που έχει δημιουργήσει στην επενδυτική κοινότητα η σταθερή υλοποίηση του Στρατηγικού της Σχεδίου.
Η νέα έκδοση συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας και τη διατήρηση της ήδη υψηλής κεφαλαιακής της θέσης, με την Alpha Bank να έχει εκπληρώσει εμπροσθοβαρώς τις εποπτικές της υποχρεώσεις μέχρι το 2026.
Οι Barclays Bank Ireland PLC, BNP PARIBAS, Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley Europe SE και UniCredit Bank GmbH ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών. Η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδης και η A&O Shearman ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι του εκδότη.

Πρόταση επαναγοράς

Την ίδια ώρα, η Alpha Holdings απηύθυνε πρόσκληση για την εξαγορά (η «Πρόταση») των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας κατηγορίας 2 (subordinated Tier 2 notes) σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους Ευρώ 500 εκατ (ISIN: XS2111230285) εκδόσεως της Alpha Holdings στις 13 Φεβρουαρίου 2020 (εφεξής οι «Ομολογίες»).
Η Πρόταση πραγματοποιήθηκε σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο ενεργητικής διαχείρισης του παθητικού της Τράπεζας, επιτρέποντας στους επενδυτές τη μεταφορά της θέσης τους στη νέα έκδοση.
Οι Barclays Bank Ireland PLC, BNP PARIBAS, Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley Europe SE και UniCredit Bank GmbH ενεργούν ως Διαχειριστές της Πρότασης και ως Από Κοινού Επικεφαλής Διαχειριστές (Joint Lead Managers) της έκδοσης των Νέων Ομολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης