Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Attica Bank: Αύξηση στα λειτουργικά κέρδη το α' τρίμηνο 2024, στα 8,7 εκατ. ευρώ

Attica Bank: Αύξηση στα λειτουργικά κέρδη το α' τρίμηνο 2024, στα 8,7 εκατ. ευρώ
Εντυπωσιακή βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα, με κεκτημένη ταχύτητα από το 2023
Με σημαντικά αυξημένα λειτουργικά κέρδη ολοκλήρωσε το α' τρίμηνο του 2024 η Attica Bank, καθώς το ποσό ανήλθε σε 8,7 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Η τράπεζα κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 38% στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα σε ετήσια βάση, ύψους €25,3 εκατ. έναντι €18,3 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο.
Το επίπεδο των καθαρών εσόδων από τόκους κατέγραψε σε ετήσια βάση σημαντική βελτίωση κατά 36,3%. Βασικοί συντελεστές στην μεταβολή αυτή αποτέλεσαν οι ισχυρές νέες εκταμιεύσεις με παράλληλη διακράτηση των αποπληρωμών, καθώς και η αύξηση του επιτοκιακού εσόδου από δάνεια και απαιτήσεις, συνέπεια των αυξήσεων των επιτοκίων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €3,1 εκατ. εμφανίζοντας αύξηση 78% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, οδηγούμενα κυρίως από την αυξανόμενη παραγωγή και την έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 7% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών της Διοίκησης για μείωση του λειτουργικού κόστους και βέλτιστης αξιοποίησης των ίδιων πόρων της Τράπεζας.
Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 5% ετησίως και ανήλθαν στα επίπεδα των €3,1 δισ. Ισχυρό προφίλ ρευστότητας με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 268,6% τον Μάρτιο του 2024.
Η τράπεζα κατέγραψε επίσης Καθαρή Πιστωτική Επέκταση ύψους €171 εκατ. για το α’ τρίμηνο του έτους.
O δείκτης CET1 περιορίστηκε σε 10,8%, λόγω της αρνητικής επίδρασης από τις μεταβατικές διατάξεις του IFRS 9 και της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης που σημειώθηκε και κατά το α’ τρίμηνο του έτους.
Επίσης, η τράπεζα πέτυχε:
- Νέες Εκταμιεύσεις ύψους €295 εκατ. για το α΄ τρίμηνο του 2024. Οι νέες εκταμιεύσεις συνέχισαν να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη επίδοση αντίστοιχη του τελευταίου τριμήνου του έτους. Οι νέες εκταμιεύσεις που αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική ανήλθαν σε €283 εκατ. ενώ αυτές που αφορούν τη λιανική τραπεζική σε €12 εκατ.
Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μεταφοράς σε stage 3 χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στο πλαίσιο προετοιμασίας της Τράπεζας για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της. Εξαιρουμένων των χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε στο 54,2%, μειωμένος κατά 270 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αθέτησης στη νέα παραγωγή για δάνεια που εκταμιεύθηκαν από το 2021, είναι μικρότερα από 1%.

Η δήλωση της Διοίκησης της Attica Bank

«Σε συνέχεια της επιχειρηματικής ανάκαμψης του 2023, όπου η Τράπεζα επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία, και το 2024, ξεκίνησε δυναμικά παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών μεγεθών του Ομίλου για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο με το επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα να ανέρχεται σε €8,7 εκατ., επιβεβαιώνοντας το όραμα της Διοίκησης για μία νέα δυναμική στον τραπεζικό χώρο.
Η επίδοση και κατά το α’ τρίμηνο του 2024 είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους και τη στρατηγική μας και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων του έτους.
Η Attica Bank συνέχισε να βελτιώνει όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, με έμφαση στη λειτουργική κερδοφορία μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και της προσεκτικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου.
Η αξιοσημείωτη πορεία που διέγραψε η Τράπεζα το 2023 συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2024.
Η στρατηγική μας για αύξηση των χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει αποτελέσματα, με τα έσοδα από τόκους να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κατά 36%.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €3,1 εκατ. αυξημένα κατά 77,6%, αποδεικνύοντας την προσήλωση της Διοίκησης στο στόχο που έχει θέσει για την εξυγίανση και ανασύνταξη της Attica Bank στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
Η σημαντική θετική επίδοση και κατά το α’ τρίμηνο του 2024 προήλθε κυρίως από την αύξηση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε €25,3 εκατ. σε σύγκριση με €8,3 εκατ. κατά την προηγούμενη περίοδο.
Η Attica Bank, όπως και οι άλλες τράπεζες, ωφελείται από την άνοδο των επιτοκίων σε επίπεδο εσόδων, όμως το κύριο όφελος στα κέρδη της προέρχεται αφενός από τη διεύρυνση των εργασιών της, αφετέρου, από τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Κατά το α’ τρίμηνο του 2024, η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε €171 εκατ., με την Τράπεζα να επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με τον ρυθμό της αγοράς.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, το ποσοστό των νέων εκταμιεύσεων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανέρχεται σε 33% ή €97 εκατ..
Έμφαση θα δοθεί και για το 2024 στην εταιρική τραπεζική, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στη χρηματοδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως π.χ. οι μηχανικοί, προσφέροντας προϊόντα ολιστικής εξυπηρέτησης. Συνολικά, οι νέες εκταμιεύσεις επιταχύνθηκαν και κατά το 1ο τρίμηνο και ανήλθαν σε €295 εκατ. (έναντι €70 εκατ. κατά το 1ο τρίμηνο του 2023) συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό του τελευταίου τριμήνου του 2023.
Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας της μεταφοράς παλαιότερων χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε καθεστώς NPE στο πλαίσιο της οριστικής εξυγίανσης και διαφάνειας της Τράπεζας. Εξαιρουμένων των χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε στο 54,2%, μειωμένος κατά 270 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι η περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας θα εξεταστεί παράλληλα με την τελική υπαγωγή μέρους των ΜΕΑ της στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων “Ηρακλής ΙΙΙ”, ταυτόχρονα και με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ενδεχόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα για τα οποία επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί απόφαση από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας.
Οποιαδήποτε απόφαση εκ μέρους της Διοίκησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙΙ”, θα ληφθεί υπό την αξιολόγηση της επίπτωσης που θα επιφέρει η υπαγωγή στα αποτελέσματα της Τράπεζας και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τυχόν επιπτώσεις θα αντισταθμίζονται από άλλες αντίστοιχες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Επιπρόσθετα, την 27η Ιουνίου 2024, η Τράπεζα έλαβε επιστολή από την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία επισημαίνεται ότι με ημερομηνία αναφοράς 31.03.2024, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υπολείπονται του περιθωρίου Κεφαλαιακής Κατεύθυνσης του Πυλώνα ΙΙ (Pillar 2 Guidance«P2G»). Σημειώνεται ότι το P2G αποτελεί κεφαλαιακή κατεύθυνση και όχι κανονιστικά δεσμευτική απαίτηση η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση πιθανών ζημιών σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων. Διευκρινίζεται ότι η Τράπεζα πληροί τις δεσμευτικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, Tier 1 και Συνολικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.
Περαιτέρω, στην επιστολή επισημαίνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σκοπούμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα η Τράπεζα καλείται να ενημερώσει εγγράφως την ΤτΕ έως την 5.7.2024 για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με τους ελάχιστους εν ισχύι υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ».
Επιπρόσθετα, ζητείται να προσκομιστεί άμεσα σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι έως σήμερα, δεν έχει περιέλθει σε γνώση της διοίκησης τελική καταληκτική συμφωνία των μετόχων. Βασικό ζητούμενο για την Attica Bank παραμένει η καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη μέσω της σταδιακής βελτιστοποίησης των εσωτερικών λειτουργιών και διαδικασιών. Η Attica Bank θέλει να γίνει η τράπεζα επιλογής του πελάτη, αποτέλεσμα του πελατοκεντρικού μοντέλου εξυπηρέτησης που χτίζουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη συμμετοχή μας στο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), παραμένουμε πιστοί στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΑΑ για το πελατολόγιο μας. Στηρίζουμε έμπρακτα τη μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μετάβαση της Ελληνικής Οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο, ψηφιακό και εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης. Εν αναμονή της υλοποίησης της συμφωνίας μετόχων που θα επιτρέψει την άμεση εξυγίανση της Τράπεζας παράλληλα με την εξέταση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, η Διοίκηση της Τράπεζας συνεχίζει εντατικά το μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας έχοντας στο επίκεντρο την συνολικά καλύτερη εμπειρία του πελάτη και στηρίζοντας εμπράκτως την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού».

Τα οικονομικά αποτελέσματα σε πίνακες:
1_77.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-28_175754.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης