Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας είναι δίκαια και συμφέρουσα – Τι αναφέρει η Eurobank

Γιατί η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας είναι δίκαια και συμφέρουσα – Τι αναφέρει η Eurobank
Η τιμή που προσφέρει η Eurobank στους μετόχους της Hellenic Bank («ΗΒ») στα πλαίσια της Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης είναι δίκαιη και συμφέρουσα, αναφέρoυν πηγές της Τράπεζας
Απάντηση στην πρωτοφανή και, κυρίως, ανώριμη προσέγγιση της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου (Hellenic Bank), σύμφωνα με την οποία το τίμημα που προσφέρει η Eurobank δεν είναι δίκαιο και εύλογο, δίνουν στελέχη της τράπεζας.
Όπως επισημαίνεται:

«Α. Η τιμή €2,56/μετοχή που προσφέρει η Eurobank για την ΗΒ, είναι η υψηλότερη χρηματιστηριακή τιμή που έχει φθάσει η μετοχή της HB, μέχρι πρότινος, τα τελευταία 5 χρόνια. Ακόμη και σήμερα μετά την ανακοίνωση της Δημόσιας Προσφοράς, η μετοχή διαπραγματεύεται μόνο 1.5-2.0% υψηλότερα από την τιμή της ΥΔΠ, αλλά για μικρό όγκο συναλλαγών.

Β. Η ραγδαία αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της HB από το 2021 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Eurobank να καταστεί βασικός μέτοχος της HB. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η τιμή της μετοχής της HB από τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή όταν απέκτησε το αρχικό ποσοστό της η Eurobank, παρουσίασε αύξηση 225,0%, δηλ. από €0,80/μετοχή (Ιούλιος 2021) σε περίπου €2,60/μετοχή (Ιούλιος 2024).

Γ. Η Τιμή της ΥΔΠ (δηλ. €2,56/μετοχή) είναι και η τιμή που μακροχρόνιοι, θεσμικοί μεγαλομέτοχοι της HB που έως πρότινος ήλεγχαν περίπου το 26% της HB κι είχαν πλήρη εικόνα των οικονομικών της και των προοπτικών της συμφώνησαν να πουλήσουν στην Eurobank.
Η τιμή αυτή, στην οποία συμφώνησαν να πουλήσουν τις μετοχές τους μεγάλοι θεσμικοί μέτοχοι της ΗΒ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη, πέραν των οικονομικών αποτελεσμάτων και των προοπτικών της Τράπεζας, το γεγονός ότι η ΗΒ δεν διανέμει μέρισμα (ούτε το 2024, παρά τα καλά αποτελέσματα του 2023) αλλά και ο μικρός όγκος συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Παραμένει μάλιστα αμφίβολο εάν μέρισμα θα διανεμηθεί στις επόμενες χρήσεις, καθώς υφίστανται άλλες προτεραιότητες για την τράπεζα (πχ αναβάθμιση πληροφοριακού συστήματος, κλπ).

Δ. Οι προηγούμενες συναλλαγές της Eurobank (με τις οποίες απέκτησε το 29,2% της HB) ήταν αποκλειστικά με θεσμικούς επενδυτές και αυτή είναι η μοναδική συναλλαγή στην οποία η Eurobank αγοράζει από μικρομετόχους έπειτα από 2,5 χρόνια αγορών. Στην τιμή €2,56/μετοχή, θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν όλοι οι μέτοχοι της HB (είτε θεσμικοί είτε ιδιώτες) το σύνολο ή μέρος των μετοχών τους, στο πλαίσιο της ΥΔΠ όπου η Eurobank είναι υποχρεωμένη να αγοράσει το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών.
Εκτός της ΥΔΠ, λόγω του πολύ χαμηλού όγκου ημερήσιων χρηματιστηριακών συναλλαγών στη μετοχή της HB, δηλ. περίπου €100-€150 χιλ. την ημέρα, είναι: α) απίθανο οι μέτοχοι της HB να μπορούσαν να πουλήσουν μελλοντικά σημαντικό όγκο των μετοχών τους και β) ακόμα κι αν αυτό ήταν εφικτό, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η πώληση αυτή θα γινόταν στην ίδια τιμή ή υψηλότερη. Σημειώνεται ότι οι όγκοι αυτοί θα μειωθούν ακόμα περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της ΥΔΠ δεδομένου του ποσοστού που θα έχει αποκτήσει η Eurobank (περαιτέρω μείωση της διασποράς δηλ. free float). Επίσης, υπογραμμίζεται ότι μετά τη λήξη της ΥΔΠ, η Eurobank έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω αγορές μετοχών, τουλάχιστον για διάστημα 6 μηνών.

Ε. Αυτή τη στιγμή οι αποτιμήσεις του συνόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών, περιλαμβανομένων των περιφερειακών (όπως είναι η HB), βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 10 ετών, λόγω κυρίως της αυξανόμενης κερδοφορίας τους εν μέσω των ανοδικών επιτοκίων των τελευταίων ετών. Ενόψει της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, η κερδοφορία αναμένεται να μειωθεί, κατά τα προσεχή έτη.
Η τιμή που προσφέρει η Eurobank στο πλαίσιο της ΥΔΠ αντιστοιχεί σε συνολική αξία για την ΗΒ ύψους €1,1 δισ. περίπου και σε όρους P/TBV=0,68x, που επίσης είναι υψηλότερη από την αποτίμηση της HB στο χρηματιστήριο όλα τα προηγούμενα χρόνια ενώ στα επίπεδα αυτά διαπραγματεύονται και άλλες ευρωπαϊκές περιφερειακές τράπεζες.
Ωστόσο η αποτίμηση αυτή σε σχέση με την αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου σε όρους P/TBV είναι χαμηλότερη δηλαδή HB P/TBV=0, 68x vs Τράπεζα Κύπρου P/TBV=0,79x για τους παρακάτω λόγους:
i) Η Τράπεζα Κύπρου είναι η ηγέτιδα του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο με κεφ/ση που ξεπερνάει τα €1,8 δισ. έναντι €1,1 δισ. της HB.
ii) H Τράπεζα Κύπρου παραδοσιακά, ιδιαίτερα από το 2019 κι έπειτα, διαπραγματεύεται σε premium σε σχέση με την HB, ακόμα και μετά την είσοδο της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της HB τον Ιούλιο του 2021.
iii) H Τράπεζα Κύπρου έχει ξεκινήσει ήδη τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της, 14% payout ratio (για την χρήση που έληξε στις 31.12.2022) και 30% (για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2023). Αντίθετα, η HB έχει να διανείμει μέρισμα από το 2010 και δεν αναμένεται να διανείμει ούτε τα επόμενα 2-3 χρόνια, λόγω διαφόρων άλλων προτεραιοτήτων (πχ αναβάθμιση πληροφοριακού συστήματος, κλπ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης